Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

VSO De Twijn uit Zwolle en Calandlyceum Amsterdam Sportiefste VO-scholen van Nederland

VSO De Twijn Zwolle (openingsfoto) mag zich de komende twee jaar de Sportiefste VSO-school van Nederland noemen. Deze verkiezing werd voor de tweede keer georganiseerd door KVLO en NOC*NSF. Het Calandlyceum Amsterdam mag zich de komende twee jaar de Sportiefste VO-school van Nederland noemen. Deze verkiezing werd voor de tiende keer georganiseerd.

Sportiefste VSO-school

Voor de Sportiefste VSO-school waren twee scholen genomineerd. Naast De Twijn was dit Kristallis Aventurijn Nijmegen. De jury van het VSO is onder de indruk van de manier waarop het kind centraal gesteld wordt bij VSO De Twijn. Er wordt geprobeerd alles uit het kind te halen op sportief gebied, waarbij rekening wordt gehouden met hun beperkingen maar vooral ook gekeken wordt naar kansen. Er is een breed draagvlak op de school voor bewegen en sport.

De Twijn won een watersport tweedaagse bij het Robinson Crusoë Eiland, Loosdrecht ter waarde van €2500, aangeboden door Menzis. Sportzaalinrichters Bosan, Nijha en Janssen-Fritsen boden de winnaar bovendien een waardecheque van €2000. De runner-up kreeg van hen €1500.

In 2018 was De Aventurijn uit Almere de eerste Sportiefste VSO-school van Nederland.

Sportiefste VO-school

Voor de Sportiefste VO-school waren drie scholen genomineerd. Naast Calandlyceum Amsterdam waren dit ’t Atrium Amersfoort en Montessori College Nijmegen. De visie van het Calandlyceum op sport en bewegen sprak de jury erg aan: sport is bij uitstek geschikt om te ontdekken wat je kunt bereiken. Caland heeft het voor elkaar gekregen om de verbinding en betrokkenheid van alle leerlingen bij sport een centrale plaats in de school te laten innemen, ook in Coronatijd. De jury denkt dat de veelbelovende Caland Sportacademie vanaf volgend schooljaar door het winnen van deze prijs een extra impuls krijgt.

Calandlyceum Amsterdam won een waardecheque ter waarde van €4500,-. De andere twee genomineerde scholen ontvingen ieder een waardecheque van €1500,-. De cheques zijn beschikbaar gesteld door de firma’s Bosan, Janssen-Fritsen en Nijha.

In 2018 werd het Christelijk Lyceum Veenendaal uitgeroepen tot Sportiefste VO-school.

Uitreiking

De uitreiking vond plaats tijdens een centrale onlinepresentatie vanuit een speciaal daarvoor ingerichte KVLO-studio in Zeist. Op de deelnemende scholen zelf was er voor de leerlingen een sportief programma. De jury was vooraf op de scholen gaan kijken hoe die voldeden aan de criteria. Ze voerde ook gesprekken met leerlingen, de directeur en docenten LO. Dat werd vastgelegd in een gefilmd verslag. De scholen hebben de juryleden uitgebreid rondgeleid en die heeft de vaksectie LO, de schoolleiding en leerlingen ruim kunnen bevragen.