Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

‘Hieper de Pieper, graaf eens wat dieper!’

Motto derde editie Week van de Schooltuin

Van 8 tot en met 12 april vindt de derde editie plaats van de Week van de Schooltuin. Een initiatief van Alliantie Schooltuinen en Jong Leren Eten. Het motto is dit jaar: ‘Hieper de Pieper, graaf eens wat dieper!’. Op dinsdag 9 april is er een speciale editie van de Nationale Buitenlesdag met als stralend middelpunt: de pieper.

Wat krijg je als je meedoet?

De Week van de Schooltuin staat bol van de activiteiten. Een overzicht vind je hier.

  • Wist je dat één op de vijf basisschoolleerlingen denkt dat een aardappel aan een boom of struik groeit? Hoogste tijd om daar verandering in te brengen! Voor de Buitenlesdag ontvang je gratis de Grote Pieperlesbrief. De les kun je ook uitvoeren als je geen schooltuin hebt.
  • Ook kun je gratis de Schooltuinfilm aanvragen. Leuk voor de kinderen, maar zeker ook voor ouders of het schoolbestuur.
  • Je ontvangt een toolkit met een poster, foto’s voor social media, voorbeeldbrieven voor ouders en je gemeente.
  • Vier keer ontvang je een speciale nieuwsbrief over de activiteiten en handige schooltuintips.
  • Wil je starten met schooltuinieren? Dan kun je meedoen met de verkiezing voor het Gouden Wortelzaadje of het online spreekuur Eerste Hulp bij Schooltuinieren (lees meer hieronder).
  • Heb jij al een schooltuin, op je eigen schoolplein of op een speciaal complex of bij een volkstuin? Meld jouw locatie dan aan op de kaart. Zo krijgen we in beeld hoeveel er zijn en of er nieuwe bijkomen.
  • Uiteraard kun je ook meedoen met alle bestaande schooltuinactiviteiten. De Week is een uitgelezen kans om extra aandacht te vragen bij de gemeente, ouders, de buren of de lokale media voor jouw inzet om kinderen te leren hoe hun eten groeit en wat daar allemaal bij komt kijken voordat het op je bord ligt.
  • En stimuleer je gemeente om mee te doen aan de verkiezing van de Gouden Wortel 2024. Deze gaat naar een gemeente die het schooltuinieren goed ondersteunt. Je gemeente moet hiervoor voor 24 maart een enthousiaste vlog inleveren. Lees hier meer.

Hulp bij opstarten

Wil je starten met schooltuinieren, maar weet je niet hoe? Neem je concrete hulpvraag op in een kort filmpje en stuur dit in voor 1 april. Misschien kom jij wel in aanmerking voor het Gouden Wortelzaadje! De winnaar ontvangt ondersteuning van een moestuincoach op maat of een financiële bijdrage in de kosten. In de Week van de Schooltuin delen we de filmpjes en kunnen mensen stemmen. Donderdag 11 april maken we de winnaar bekend.

Je kunt als leerkracht op donderdag 11 april van 16.00 tot 17.00 uur ook aanschuiven bij het online spreekuur: Eerste Hulp bij Schooltuinieren. Stel jouw prangende vragen! Voor gemeenten organiseren we die dag een apart online spreekuur over het ondersteunen van scholen bij het schooltuinieren.

Buitenkans om te starten met schooltuinieren: in maart wordt de Stimuleringsregeling Lekker naar Buiten weer opengesteld.

Voor ondersteuners

Deze week zetten we ook schooltuinondersteuners in het zonnetje. Speciaal voor jullie wordt op woensdag 10 april een landelijke bijeenkomst georganiseerd. En we vragen je om tuinen op een complex of schoolplein open te stellen voor geïnteresseerde leerkrachten, als goed voorbeeld.

Volop in de schijnwerpers

De Week van de Schooltuin is een initiatief van de Alliantie Schooltuinen en Jong Leren Eten. In deze speciale week zetten we samen met leerkrachten en ondersteuners de schijnwerpers op het schooltuinieren. Met elkaar laten we aan schoolbesturen, gemeenten en vele anderen zien hoe belangrijk en leuk dit is. Dat schooltuinieren bijdraagt aan de ontwikkeling van het kind, het leren, het samenwerken en gezond leren eten. Want in de schooltuin leren kinderen met hun hoofd, hart en handen.

Aanmelden voor de Week van de Schooltuin kan hier.