Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Online workshops ter voorbereiding op Week Tegen Pesten 2023

11, 14, 18, 19 en 21 september

Van 25 tot en met 29 september organiseert de Stichting School & Veiligheid de Week Tegen Pesten 2023. In de aanloop naar deze week zijn er op 11, 14, 18, 19 en 21 september vijf gratis online workshops, die goed aansluiten bij het thema van 2023, ‘Goed voor elkaar!’. Inschrijven is al mogelijk.

11 september Hoe kun je herstelrecht inzetten bij pesten?

Door: Jan Ruigrok

Tijd: 15:30 - 16.45

Sector: VO, MBO, PO & SBO

Organisatie: Rigardus

Doelgroep: alle onderwijsprofessionals met interesse voor herstelrecht

Inschrijven: hier.

Welke maatregelen neem jij als er gepest wordt in de klas? Traditionele maatregelen bij wangedrag en conflicten zijn vaak gericht op uitsluiting: ‘als je pest, willen we jou er niet meer bij hebben.’ Maar herstelrecht zegt: ‘als je pest, plaats je jezelf buiten de groep en dat vinden we vervelend, want we hebben jou er graag bij.’

Jan Ruigrok neemt ons in deze workshop mee in de principes van herstelrecht en dat is meer dan alleen het oplossen van conflicten. Want herstelrecht versterkt juist relaties en de gemeenschap in de school en het met elkaar/samen werken aan ‘goed voor elkaar zijn’. Vrijwel alle mensen zijn juist op zoek naar verbinding en herstel, want zit dat niet in onze genen?

Deze workshop kijkt naar het onderwijs en geeft een aanzet om handelingsverlegenheid bij conflicten en pesten om te zetten in daadkracht, maar ook meer zelfvertrouwen en voldoening in je werk. Het wordt een combinatie van theorie, praktijkvoorbeelden en wat we noemen een ‘videoleergesprek’.

14 september Vertrouwenspersoon en aanspreekpunt pesten: goed voor elkaar!

Door: Frank Brouwer

Tijd: 15:30 - 16.30

Locatie: Online

Sector: PO & VO

Organisatie: Stichting School & Veiligheid

Doelgroep: interne vertrouwenspersonen PO/VO; en geïnteresseerden in hoe je dit op school goed kunt inrichten

Inschrijven: hier.

Leerlingen en ouders die te maken krijgen met pesten moeten bij iemand terecht kunnen op school. Het is belangrijk dat ze erop kunnen vertrouwen dat het pestprobleem wordt aangepakt en dat ze veilig naar school kunnen. Iedere school moet daarom beschikken over een aanspreekpunt pesten. De vertrouwenspersoon is van oudsher het aanspreekpunt voor alle ongewenste gedragingen binnen de school, waaronder ook pesten. Het is dan ook vanzelfsprekend dat op de meeste scholen de interne vertrouwenspersoon is aangewezen als aanspreekpunt pesten. Maar hoe voer je die taak uit?

In deze informatieve workshop bespreekt Frank Brouwer de rol van de interne vertrouwenspersoon als aanspreekpunt pesten en hoe wordt samengewerkt met de collega’s binnen de school. Hoe zorg je ervoor dat je je taak goed voor elkaar hebt?

  • Waar zit het verschil in aanpak tussen het aanspreekpunt pesten en de leraar als een leerling die gepest wordt naar je toekomt?
  • Waar liggen de grenzen in wat je kunt doen en wie schakel je in om bij het aanpakken van het pestprobleem te helpen?
  • Hoe werk je samen met de anti-pestcoördinator die verantwoordelijk is voor het anti-pestbeleid, het anti-pestprotocol en de aanpak van het pesten op school?
  • Wat is de aanpak wanneer een leerling of ouder met een pestprobleem bij je komt?
  • Welke mogelijkheden zijn er om jezelf als vertrouwenspersoon en aanspreekpunt pesten zichtbaar te maken binnen je school?

Tijdens de workshop is er ruimte om ervaringen te delen en vragen te stellen.

18 september De Kindertelefoon: Hoe maak je lastige onderwerpen bespreekbaar?

Door: Anita Joosstens

Tijd: 15:30 - 16.30

Locatie: Online

Sector: PO, MBO & VO

Organisatie: De Kindertelefoon

Doelgroep: onderwijsprofessionals PO, VO, MBO

Inschrijven: hier.

Bij De Kindertelefoon voeren we iedere dag gesprekken over pesten. Met kinderen en jongeren die gepest worden, omstanders en met pesters zelf. Om goed voor elkaar te zijn, moet je leren om met elkaar in gesprek te gaan, ook over de lastige onderwerpen.

Praten en luisteren helpt. Samen kijken we naar welke behoefte er is, vaak zit er achter onhandig gedrag een positieve bedoeling. Daarom helpen wij kinderen en jongeren om gesprekken te voeren, lastige onderwerpen bespreekbaar te maken en hun (zelf)inzicht te vergroten.

Hoe doe je dat? Welke vragen stel je en hoe maak je echt contact? In deze workshop leer je over de gesprekstechnieken die wij inzetten in de meer dan 1.000 gesprekken die we iedere dag voeren met kinderen en jongeren.

19 september Goed voor elkaar: oefening baart kunst

  • Door: Willemijn Rinnooy Kan, Emma Oude Egberink, Nathalie Vriezelaar
  • Tijd: 15:30 - 16.45
  • Locatie: Online
  • Sector: PO & VO
  • Organisatie: Stichting School & Veiligheid en Expertisepunt Burgerschap
  • Doelgroep: onderwijsprofessionals PO en VO
  • Inschrijven: hier

Goed zijn voor elkaar; het klinkt eenvoudiger dan het is. Soms botst het, zo ook op school. Maar hoe erg is dat? Het is misschien ongemakkelijk, maar hoort ook bij het samenleven met elkaar. Samenleven moet je leren, en dat gaat met vallen en opstaan. Laat school nou juist een mooie oefenplaats zijn.

Dit webinar gaat over de school als oefenplaats voor burgerschap en hoe dit perspectief bij kan dragen aan het vormgeven en waarborgen van een veilig schoolklimaat. In een veilige omgeving kan je oefenen in het respectvol omgaan met elkaar. Ongeacht hoe je leerlingpopulatie eruitziet, op elke school zijn er mogelijkheden om leerlingen te laten oefenen met het omgaan met mensen die van hen verschillen.

In dit webinar presenteert Willemijn Rinnooy Kan inzichten uit onderzoek naar scholen als oefenplaatsen voor burgerschap. Deze inzichten helpen je nadenken over de vraag: Hoe wordt samenleven op mijn school voorgeleefd?

Aansluitend nemen Nathalie Vriezelaar en Emma Oude Egberink je mee in wat dit betekent voor de praktijk. Hoe kun je als leraar een bijdrage leveren aan een veilig schoolklimaat om te oefenen met burgerschap? Want je vormt je leerlingen met alles wat je doet en laat. Aan de hand van de gesprekstool ‘Pas op de plaats’ gaan we met elkaar in gesprek over de school als oefenplaats voor burgerschap.

21 september Goed voor elkaar op sociale media

  • Door: Loïs Gampierakis en Frank Sikkink
  • Tijd: 15:30 - 16.45
  • Locatie: Online
  • Sector: PO & VO
  • Organisatie: Stichting School & Veiligheid
  • Doelgroep: onderwijsprofessionals PO en VO
  • Inschrijven: hier

Leerlingen zijn gefascineerd door de mogelijkheden die er online zijn. Maar dit heeft ook een andere, donkere kant: die van online pesten. En dat kan indringend zijn, want pesten gaat overal en altijd door en bereikt sneller meer mensen. Hoe ga je hier als onderwijsprofessional mee om?

‘Wat is mijn rol bij online pesten? Hoe reageer je op memes van de leraar of medeleerling? Weet je als leraar eigenlijk wel genoeg van de trending topics en moet je alles wel (willen) weten?’ Zomaar een aantal vragen die we tijdens deze workshop gaan behandelen.

Aan de hand van de trending topics en casuïstiek nemen Lois en Frank je mee in deze dilemma’s, met name rondom het online pesten. Aangevuld met tips en tricks die direct in de klas toepasbaar zijn. Van digitale contracten tot aan het informeren van ouders bij calamiteiten waarin sociale media een rol spelen (zoals sexting). Waar moet je rekening mee houden? En welke kennis heb je nodig bij die aanpak? Geef je nu op voor deze interactieve workshop om de volgende stap te maken binnen het #onlife.