Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Tips voor leerlingen om pesten te stoppen

Wat kun je als leerling doen als je gepest wordt? Op de website van Pestweb, een initiatief van School & Veiligheid, vinden kinderen en jongeren (po, vo) informatie over pesten op school en tips en adviezen om pesten tegen te gaan. Deze tips zijn nu aangevuld met twee mooie, informatieve animaties over ‘Hulp vragen’ en ‘Opkomen voor jezelf’. Bekijk de filmpjes op de website van Pestweb en deel ze met je leerlingen.

Hulp vragen

De belangrijkste tip voor kinderen en jongeren die gepest worden is: praat erover! Daarna voel je je vaak een stuk beter: je staat er niet meer alleen voor en de ander kan jou helpen het pesten te stoppen. Maar het kan spannend zijn om erover te praten en hulp te vragen als je te maken krijgt met pesten. In de animatie ‘Hulp vragen’ krijg je tips die hierbij kunnen helpen.

Hieronder staan de tips uit het filmpje nog even op een rijtje:

 • Met wie wil je praten? Lees op de pagina Bij wie kan ik terecht? met wie je kunt praten.
 • Wanneer ga je dat doen? Kies een moment waarop diegene tijd heeft. Als je met een meester of juf wilt praten, kies dan bijvoorbeeld het einde van de schooldag.
 • Het kan helpen als je eerst opschrijft wat je wilt vertellen. Zo kun je het briefje erbij pakken of de ander je brief laten lezen. Vertel alleen wat je écht kwijt wilt zoals bijvoorbeeld wat er is gebeurd, hoe je je voelt en waar je bang voor bent. Jij bent de baas over je verhaal. Wil je ook iets vragen? Schrijf dat alvast op.
 • Vertel alléén wat jij wilt. Wil je gewoon je verhaal kwijt? Zeg dan duidelijk dat de ander (nog) niets hoeft te doen. Of spreek af dat de andere persoon alléén iets doet als jij het hebt goedgekeurd. Schrijf op hoe jij het wilt, dan voel je je sterker.
 • Oefen het gesprek voor de spiegel of – als je dat durft – met iemand anders.
 • Als je het spannend vindt, kun je ook iemand meenemen naar het gesprek, bijvoorbeeld een vriend of vriendin.

Opkomen voor jezelf

Naast hulp vragen kun je ook voor jezelf opkomen. Maar hoe doe je dat? Er zijn manieren om jezelf sterker te maken. Om te laten weten dat je het niet leuk vindt wat de ander doet. In de animatie ‘Opkomen voor jezelf’ krijg je tips hoe je dat kunt doen.

Hieronder staan de tips uit het filmpje nog even op een rijtje:

 1. Let op je houding
  1. Zet je voeten uit elkaar en richt je tenen naar buiten.
  2. Friemel niet onzeker met je handen maar houd je armen rustig naast je lichaam of sla ze over elkaar.
  3. Houd je rug en schouders recht.
  4. Houd je kin omhoog en maak oogcontact.
 2. Let op je boodschap
  • Blijf rustig. Laat niet merken dat je boos of verdrietig bent.
  • Spreek luid en duidelijk en geef een krachtige boodschap vanuit jezelf. “Stop daarmee! Ik vind dit niet oké”. Of: “Ik wil dat je hiermee ophoudt”
 3. Het is ontzettend goed om voor jezelf op te komen als je te maken hebt met pesten. Maar voor jezelf opkomen is niet de enige manier om het pesten te laten stoppen. Onthoud dat je het nooit alleen hoeft op te lossen: zoek hulp bij vrienden, familie, of iemand van school.