Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Artikelen

1878 schoollocaties en opleidingen structureel aan de slag met gezonde leefstijl

Gezonde School heeft aan scholen in het po, vo, mbo en so 1878 toekenningen gedaan voor vier regelingen: Ondersteuningsaanbod Gezonde School, Stimuleringsregeling Gezonde Relaties & Seksualiteit, Stimuleringsregeling Gezond en Veilig Werken en de Stimuleringsbijdrage Lekker naar buiten van Jong leren Eten. Met de verschillende stimuleringsregelingen kunnen scholen een extra zetje geven aan een gezonde leefstijl voor hun leerlingen of studenten. Omdat er voor alle regelingen meer aanvragen zijn gedaan dan het budget toelaat, zijn er selectiecriteria toegepast.

Online kick-off Week van de Mediawijsheid 2024

De Week van de Mediawijsheid 2024 vindt plaats van 8 t/m 15 november. De voorbereidingen gaan van start en daar hebben we jou bij nodig! Meer weten over het thema, de campagne en hoe je kan bijdragen? Kom naar de digitale kick-off op donderdag 27 juni 2024.

50.000 basisschoolkinderen doen mee aan eerste IVN Week van de Natuur

IVN Natuureducatie organiseert van 10 tot en met 16 juni de eerste editie van de Week van de Natuur voor basisscholen. Zo’n 50.000 leerlingen van bijna 1000 scholen leren iedere dag iets nieuws over veelvoorkomende dieren en planten, zoals de koolmees en de brandnetel. Het thema van de speciale natuurweek is ‘Vrienden voor het leven’ met als achterliggende gedachte dat kinderen die veel over de natuur weten ook beter voor die natuur gaan zorgen. "En dat is hard nodig in een tijd waarin het met veel soorten niet goed gaat," aldus projectleider Vincent van der Veen.

Speedy Bites: kinderen maken snel en speels eenvoudige gezonde hapjes

Speedy Bites zijn eenvoudige gezonde hapjes die bestaan uit een combinatie van groente, fruit en kruiden. Kinderen maken ze speels en snel in drie tot vijf minuten klaar tussen het spelen en bewegen door. Daardoor kunnen Speedy Bites ook eenvoudig bij activiteiten en evenementen in en om de school en in de wijk worden ingezet. Bovendien passen ze perfect in de missie van Skillz2Grow: voedseleducatie voor elk kind. ‘

Oproep om door te gaan met schoolmaaltijden

Vertegenwoordigers van Jeugdeducatiefonds, Nederlandse Rode Kruis, Voedselbanken en Voedingscentrum doen namens ruim 2100 deelnemende scholen en 350.000 deelnemende kinderen in een brandbrief een oproep aan woordvoerders en bewindslieden van OCW, SZW, VWS en Financiën om schoolmaaltijden ook na 2024 financieel mogelijk te maken.

Een op de tien kinderen slachtoffer van cyberpesten

Naar schatting wordt tien procent van de kinderen en jongeren in Nederland het slachtoffer van cyberpesten. Dat concluderen Remco Spithoven en Cathy van Tuijl, lectoren Maatschappelijke Veiligheid en Jonge Kind Educatie bij Hogeschool Saxion, in hun boek Cyberpesten. Volgens hen hebben ouders vaak geen idee van wat er speelt, terwijl de gevolgen van online pesten vaak groter zijn dan die van offline pesten.

Ruim een derde van de kinderen klaagt wel eens over het schoolplein

Zo’n 37 procent van de Nederlandse kinderen in de basisschoolleeftijd klaagt thuis wel eens over het schoolplein. Dat blijkt uit een onderzoek onder duizend Nederlandse vaders en moeders dat in opdracht van Jantje Beton en Praxis is uitgevoerd door Motivaction. Volgens ongeveer de helft van de bevraagde ouders bestaat de speelplaats van hun kroost te veel uit tegels en is er niet genoeg groen. Om die reden slaan de doe-het-zelfketen en Jantje Beton de handen ineen om samen schoolpleinen te vergroenen.

‘Denk FF na! Als het om geklets gaat’

Stichting School & Veiligheid organiseert elk jaar de Week Tegen Pesten om scholen te helpen bij het werken aan een veilige en gezellige groep. Het thema voor de Week Tegen Pesten 2024, die van 23 tot en met 27 september 2024 plaatsvindt, is nu bekend met daarbij de volgende slogan: ‘Denk FF na! Als het om geklets gaat’.

Minder tweede- en vierdeklassers zijn positief over hun eigen gezondheid

Minder tweede- en vierdeklassers zijn positief over hun eigen gezondheid dan voorgaande jaren. Ook hun mentale gezondheid laat na de coronapandemie nog geen herstel zien. Daarnaast zien we een toename van ongezond gedrag, zoals vapen en problematisch gebruik van sociale media. Dit blijkt uit de Gezondheidsmonitor Jeugd 2023, een onderzoek onder ruim 188.000 jongeren uitgevoerd door de GGD’en en het RIVM in het najaar van 2023. De resultaten van dit onderzoek vragen om passende maatregelen.

Zorgwekkende motorische ontwikkeling bij een op de vijf kleuters

Bij bijna één op de vijf deelnemende kinderen (18,2%) worden ongewenste patronen in de motorische ontwikkeling waargenomen. Dat is de uitkomst van een recente, langlopende studie van project Start(V)aardig. Bij dit project werd de motorische vaardigheid van 1128 kinderen tussen 4 en 6 jaar onder de loep genomen. Twee doelen stonden voorop. Als eerste de natuurlijke motorische ontwikkeling van kleuters beschrijven en kwantificeren en als tweede ongewenste ontwikkelpatronen identificeren.

22e Nationaal Schoolontbijt van 11 tot en met 15 november 2024

In de ontbijtweek van het Nationaal Schoolontbijt van 11-15 november 2024 schuiven kinderen in heel Nederland op school aan tafel voor een gezond ontbijt en een leuke les over de beste start van de dag. Zo leren kinderen op een feestelijke manier hoe belangrijk het is om elke dag gezond te ontbijten. Inschrijven is nu mogelijk.

Food Challenge en Stichting Special Heroes Nederland bundelen krachten voor praktijk- en speciaal voortgezet onderwijs

Vanaf 1 mei hebben Food Challenge en Stichting Special Heroes Nederland de handen ineen geslagen om een verdiepend lespakket te bieden voor praktijkonderwijs (PrO) en voortgezet speciaal onderwijs (VSO). Het doel is om de gezondheid en het bewustzijn hierover van leerlingen te bevorderen en hen te betrekken bij duurzame voedselproductie.

Onderzoek naar bewegen, sport en gezonde leefstijl in het mbo

Het Mulier Instituut zoekt professionals in het mbo (middelbaar beroepsonderwijs) om mee te doen aan een onderzoek. Het onderzoek gaat over de aandacht en organisatie van bewegen en sport en over gezonde leefstijl op mbo-instellingen. Meedoen kan via de vragenlijst van het onderzoek. De vragen van dit onderzoek zijn grotendeels een herhaling van de nulmeting in 2020. Hierdoor kunnen ontwikkelingen binnen sport, bewegen en gezondheid in het mbo gevolgd worden.

Brochure ‘Jouw Leerling met Long Covid’ verschenen

In Nederland zijn naar schatting 30.000 kinderen en jongeren getroffen door long covid, een realiteit die te vaak onopgemerkt blijft. Terwijl deze jongeren dagelijks geconfronteerd worden met de gevolgen van deze aandoening, is er dringend behoefte aan erkenning en ondersteuning. Om deze uitdagingen aan te pakken en de bewustwording te vergroten, heeft de Stichting Zorgeloos naar School in samenwerking met Kinderen met LongCovid de brochure ‘Jouw Leerling met Long Covid’ uitgebracht, gericht op leerkrachten.

Lekker in hun vel leren ze beter: hoe zit dat?

Als onderwijsprofessional herken je dit waarschijnlijk: juist de leerlingen of studenten die lekker in hun vel zitten doen het goed op school. Ze hebben hun huiswerk af, maken makkelijk vrienden en sporten regelmatig. Je kunt je leerlingen of studenten helpen om lekkerder in hun vel te zitten door te investeren in sociaal-emotionele vaardigheden. Daarmee help je hun welbevinden vergroten. En dat draagt weer bij aan beter functioneren op school. Hoe werkt dat? Pharos en Trimbos leggen het uit in een artikel op de website van Gezonde School.