Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Artikelen

Ouders: mobieltjes wel op school, niet in de klas

Een verbod op mobieltjes in de klas kan bij een meerderheid van de ouders rekenen op steun. Een verbod op mobiele telefoons in de gehele school ziet een meerderheid niet zitten. Dat blijkt uit een korte peiling onder 500 ouders met een kind op de basisschool (vanaf 10 jaar) en de middelbare school in het Landelijk Ouderpanel van Ouders & Onderwijs.

KVLO studiedag: 2+1+2 voor álle beweegprofessionals!

Ben jij een beweegprofessional en wil je graag op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van bewegingsonderwijs? Kom dan naar de KVLO studiedag ‘2+1+2 voor alle beweegprofessionals’ op 19 april 2023 in Den Haag! Het programma bevat veel praktische workshops over bewegingsonderwijs, trendsporten, bewegen op het plein en naschools bewegen. Er wordt ingezoomd op het 2+1+1-model, dat steeds populairder wordt. Mis het dus niet en schrijf je gauw in!

Leerlingen Revius Lyceum praten met minister over relaties en seksualiteit

Leerlingen van 3-HAVO van het Revius Lyceum zijn tijdens de Week van de Liefde op Valentijnsdag in gesprek gegaan met Dennis Wiersma, minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs. Het gesprek ging onder meer over genderdiversiteit, sexting en grensoverschrijdend gedrag.

Toolkit Buitenspelen op de bso

Naast school brengen veel kinderen tijd door op de buitenschoolse opvang (bso). De plek dus om lekker naar buiten te gaan. Maar spelen de kinderen op jouw bso wel genoeg buiten? Vind je het soms lastig om te bedenken wat je buiten allemaal kunt doen? Of ben jij wel enthousiast, maar krijg je collega’s niet mee? Dan is de toolkit Buitenspelen op de bso er voor jou!

Ruim 200 scholen besteden aandacht aan seksuele vorming tijdens Week van de Liefde

Een record aantal scholen doen mee aan de Week van de Liefde, de themaweek over relaties en seksualiteit. Bijna 200 scholen in het voortgezet onderwijs, praktijkonderwijs, voortgezet speciaal onderwijs en mbo met in totaal circa 60.000 leerlingen doen van 13 tot 17 februari mee. Zowel leerlingen als docenten willen meer aandacht voor brede seksuele vorming, waarbij ook aandacht is voor diversiteit, gendergelijkheid en plezier. Het thema van de week is dit jaar dan ook ‘Zijn wie je bent, iedereen is anders’. Een thema dat leeft op scholen door het hele land.

Veel belangstelling voor webinar Trimbos over reactie op zelfdoding in onderwijs

Maar liefst 1300 unieke kijkers hebben op 2 februari het webinar ‘Goed reageren na een (poging tot) zelfdoding in het onderwijs’ gevolgd. Het webinar van Trimbos samen met 113 zelfmoordpreventie ging over ondersteuning en nazorg bij (poging tot) suïcide in het onderwijs.

Een dynamische schooldag vormgeven: waarom en hoe

Voldoende bewegen heeft een positieve invloed op de sociale, cognitieve en motorische ontwikkeling van leerlingen. Kinderen die op jonge leeftijd voldoende bewegen profiteren op latere leeftijd van de voordelen van een actievere leefstijl. Helaas is de fysieke fitheid en motorische vaardigheid van kinderen de afgelopen jaren sterk achteruit gegaan. Een dynamische schooldag kan helpen om leerlingen in het primair onderwijs meer te laten bewegen. Johan Koedijker, specialist beter leren bewegen van Kenniscentrum Sport & Bewegen, legt de dynamische schooldag uit.

Thema Week van de Liefde: Zijn wie je bent

Valentijnsdag – 14 februari – is de dag van de liefde. Daarom organiseren Rutgers en Soa Aids Nederland rondom die dag de Week van de Liefde. Tijdens de Week van de Liefde besteden scholen in het voortgezet onderwijs, praktijkonderwijs, voortgezet speciaal onderwijs en mbo aandacht aan het thema seksuele vorming of verdiepen hun kennis. In 2023 vindt de week plaats van 13 tot en met 17 februari. Thema is dit jaar ‘Zijn wie je bent’.

Hoe praat je over ingrijpende gebeurtenissen met leerlingen?

Het is door de aardbeving in Turkije en Syrië weer extra actueel. Ingrijpende gebeurtenissen zoals een oorlog, de natuurramp in Turkije en Syrië of geweld in de buurt komen ook jouw groep of klas in. Leerlingen kunnen beelden, meningen en gevoelens meenemen naar school. Wat ze zien en horen in het Journaal en Jeugdjournaal, op sociale media en in hun omgeving roept reacties op. Dit vraagt alertheid, gesprek, inlevingsvermogen, tijd en ruimte in het dagelijkse lesgeven. Hoe ga je als onderwijsprofessional op de basis- en middelbare school om met verdriet, angst en onrust over ingrijpende gebeurtenissen? Het Nederlands Jeugdinstituut geeft acht tips.

‘Wat vind ik fijn?’ thema Week van de Lentekriebels

De Week van de Lentekriebels vindt dit jaar plaats van 20 tot en met 24 maart 2023. Voor scholen in het primair onderwijs en speciaal onderwijs is deze projectweek een mooie gelegenheid om te starten met lessen over het thema Relaties en seksualiteit. Of om extra aandacht aan te besteden aan relationele en seksuele vorming. Dit jaar staat de Week van de Lentekriebels in het teken van de vraag ‘Wat vind ik fijn?’.

Erasmus en Atria zoeken deelnemers voor wetenschappelijk onderzoek naar Make a Move(+)

Tussen 2020 en 2024 voeren de Erasmus Universiteit Rotterdam en kennisinstituut Atria onderzoek uit naar de effectiviteit van de programma’s Make a Move en Make a Move+. De programma’s verbeteren de psychoseksuele gezondheid van jongens en jongemannen in het vmbo en mbo en van jongens met een lichte verstandelijke beperking. Ben jij (toekomstig) Make a Move of Make a Move+ trainer? Doe mee met het Move Up! onderzoek.

Joris maakt Een-Tweetjes met scholen, sportaanbieders én buurtsportcoaches

Joris Maier, JOGG-regisseur in Buren en Neder-Betuwe, legt ook dit jaar de lijntjes tussen de lokale scholen, de sportaanbieders en buurtsportcoaches. In de twee gemeenten nemen 20 basisscholen deel aan de Koningsspelen, met ruim 2000 leerlingen.

Vergroen je schoolplein: Voucherregeling Zeeland geopend

De voucherregeling Groene Revolutie Zeeuwse Schoolpleinen is geopend! Zo’n 40 Zeeuwse scholen ontvingen de afgelopen jaren vouchers voor het groener maken van hun schoolplein. In 2023 is budget beschikbaar voor het vergroenen van acht schoolpleinen in Zeeland. De voucher biedt scholen een steuntje in de rug om hun groene schoolplein te realiseren. Scholen kunnen tot 12 maart 2023 hun aanvraag indienen.

Discussiekaarten laten leerlingen en studenten meedenken over gezonde leefstijl

Wil je een gezonde leefstijl op school vanzelfsprekend en leerlingen of studenten erbij betrekken? Met de nieuwe discussiekaarten van Gezonde School kan dat door het gesprek of debat met ze aan te gaan. Zo ontdek je wat hun wensen zijn en waarom zij bepaalde zaken belangrijk vinden.

Achteruit Vooruit

Gemiddeld zitten er in iedere klas drie kinderen met een chronische aandoening. Daarom heeft Stichting Zorgeloos naar School een gratis spel ontwikkeld: Achteruit Vooruit.