Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Artikelen

Grootste deel leerlingen speciaal onderwijs behoorlijk seksueel weerbaar

Het grootste deel van de leerlingen op het speciaal (basis)onderwijs is behoorlijk seksueel weerbaar. Dat blijkt uit het rapport Peil.Burgerschap einde speciaal (basis)onderwijs 2020-2021 van de Onderwijsinspectie.

Artsen vertellen in les over voorkomen gehoorschade

Voor groep 7 en 8 op het primair onderwijs is er via de site van VeiligheidNL een gratis interactieve les te boeken over ‘gehoor en geluid’. De commissie prevENT, onderdeel van de wetenschappelijke vereniging van KNO-artsen in Nederland, komt met een KNO-arts of arts in opleiding graag langs om de leerlingen meer te vertellen over hoe je gehoorschade kan voorkomen.

‘De Happy Empanada’ en ‘Ikwilum’ winnaars gezonde kantinesnack

Onlangs vond de Dag van de Gezonde Schoolkantine plaats. Op deze dag werden ook de winnaars van de gezonde kantinesnack bekendgemaakt. Flevolandse Leerlingen van PrO Almere wonnen met hun gezonde kantinesnack ‘De Happy Empanada’. In Noord-Brabant wonnen de leerlingen van Scholengemeenschap De Overlaat met hun ‘Ikwilum’ snack.

Veel informatie, inspiratie en tips tijdens conferentie over relaties en seksualiteit

De conferentie Relaties en seksualiteit, de gewoonste zaak op school mocht op 29 maart ruim 200 deelnemers ontvangen. De deelnemers werden de hele middag ondergedompeld in Relaties en seksualiteit, een gezondheidsthema van Gezonde School. Daarbij kregen ze tips, voorbeelden en nieuwe informatie. Ook werd er stilgestaan bij successen en bij het gewenste toekomstbeeld van relationele en seksuele vorming in het onderwijs.

NJi positief over lespakket Kriebels in je buik van Rutgers

De deelcommissie Jeugdgezondheidszorg, preventie en gezondheidsbevordering van het Nederlands Jeugdinstituut heeft het lespakket Kriebels in je buik van Rutgers erkend als 'goed onderbouwd'. Het lespakket over seksualiteit voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar heeft als doel om bij te dragen aan een veilige en gezonde seksuele ontwikkeling van jonge kinderen.

Gezonde Smikkelweken groenteninspiratieprogramma voor kinderen

Basisscholen kunnen zich tot eind april inschrijven voor de tweede editie van de Gezonde Smikkelweken. Dit groenteninspiratieprogramma vindt plaats in de laatste drie weken voor de zomervakantie en richt zich op kinderen uit de groepen vier tot en met zeven. De Gezonde Smikkelweken is tot stand gekomen door samenwerking tussen initiatiefnemer Stichting Spoony met Smaaklessen, het Voedingscentrum, Stichting Goeie Grutten en Jong Leren Eten.

Bewegend Leren platform voor po gelanceerd

Voldoende bewegen is essentieel voor een goede cognitieve, sociale en motorische ontwikkeling van kinderen. Toch brengen kinderen een groot deel van de dag zittend door. Tijd om kinderen meer te laten bewegen dus! Maar hoe zorg je in het primair onderwijs voor meer beweging gedurende een schooldag en een goede afwisseling tussen (zittend) leren en bewegen? Het Bewegend Leren platform helpt je daarbij.

Roerige Lentekriebelsweek levert vooral veel waardevolle gesprekken op

Kinderen vanuit een positieve boodschap iets leren over je lijf, praten over wat je fijn vindt, autonomie en een positief zelfbeeld: daar ging van 20 tot en met 24 maart de Week van de Lentekriebels dit jaar over. Door nepnieuws ging een deel van die boodschap verloren, aldus Rutgers. Maar wat de week volgens Rutgers vooral opleverde: veel waardevolle gesprekken tussen vakbekwame leerkrachten en ouders en tienduizenden kinderen die spraken over wat ze fijn vinden. Rutgers blikt terug op een woelige week.

Koken op school met Voedingscentrum

Ga je koken op de basisschool of middelbare school? Op de landingspagina van het Voedingscentrum – www.voedingscentrum.nl/kokenopschool – vind je veel tips en inspiratie om gezond, duurzaam en veilig te koken in de klas. Ook biedt het Voedingscentrum veel gezonde en lekkere recepten. Kinderen en jongeren die onder de juiste begeleiding koken en leren over voedsel, weten meer over voedsel en hebben meer zelfvertrouwen in de eigen kookvaardigheden. Een kookles op school is dus een mooie kans!

Onderzoek schoolkantines: jullie input is nodig!

Hoe staat het ervoor met de schoolkantines in Nederland? En welke invloed heeft een gezonde kantine op leerlingen? Het Voedingscentrum brengt dit samen met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport graag in kaart. Doen jullie ook mee?

Post-hbo Specialist Sportieve en Gezonde School (SSGS) komend schooljaar van start

Vanaf het schooljaar 2023/2024 is het mogelijk om aan de Hogeschool Leiden en Hogeschool Windesheim de nieuwe acht maanden durende post-hbo opleiding Specialist Sportieve en Gezonde School te volgen.

Terugblik Media Ukkie Dagen 2023

Van 24 tot en met 31 maart vonden de Media Ukkie Dagen plaats, een themaweek van het Netwerk Mediawijsheid waarin aandacht gevraagd voor mediawijsheid in de opvoeding van kinderen van 0 t/m 6 jaar. Het Netwerk Mediawijsheid kijkt terug op een geweldige campagneweek waarin talloze partners, (groot)ouders, opvoeders én kinderen samen aan de slag gingen.

Webinar Smartphonebeleid voor scholen

Hoe kom je tot een doordacht, onderbouwd en gedragen beleid rond smartphones in de klas? Daarover organiseert Kennisnet op donderdag 20 april een gratis webinar. Het webinar is bedoeld voor schoolleiders, bestuurders, docenten of anderen die het initiatief kunnen nemen tot het opstellen van smartphonebeleid voor scholen.

Geef meer aandacht aan prestatiedruk bij studenten

Geef structurele aandacht aan de toenemende prestatiedruk onder studenten in het mbo, hbo en wo, pak mentale problemen integraal aan en zet meer in op preventie. Dat zijn enkele aanbevelingen uit de adviesbrief van het Platform Perspectief Jongeren aan onderwijsministers Robbert Dijkgraaf en Dennis Wiersma.

Officiële richtlijnen mediagebruik voor kinderen van 0 t/m 6 jaar steeds meer overschreden

De officiële richtlijnen mediagebruik voor kinderen van 0 t/m 6 jaar worden steeds meer overschreden. Dat blijkt uit het verdiepend Iene Miene Media-onderzoek 2023 'Balans: bewegen met media'. Dit onderzoek werd gepresenteerd tijdens het begin van de Media Ukkie Dagen, die van 24 tot en met 31 maart plaatsvinden.