Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Artikelen

Campagne ‘Hey, het is oké’ voor mentale gezondheid jongeren

De campagne ‘Hey, het is oké’ begint 20 mei. Het doel is om praten over beginnende mentale klachten normaler te maken voor jongeren van 16 tot 25 jaar. De campagne wordt georganiseerd door de overheid en loopt door tijdens de Nederlandse Week van de Mentale Gezondheid, van 3 juni tot en met 8 juni.

Handboek Schooltuinen verschenen

In de Week van de Schooltuin (8-12 april 2024) verscheen het handboek Schooltuinen. Op 11 april werd het eerste exemplaar door Annerie Rutenfrans van Adviesbureau Beleef en Weet namens alle auteurs aangeboden aan Piet Adema, demissionair minister van Landbouw, Natuur en Visserij. Het handboek Schooltuinen is een uitgave van de Alliantie Schooltuinen.

Zeventiende Nationale Buitenspeeldag op woensdag 12 juni 2024

Jantje Beton en kinderzender Nickelodeon organiseren op woensdag 12 juni de zeventiende editie van de Nationale Buitenspeeldag. Op deze dag wordt van heel Nederland een grote speelplek gemaakt. Jantje Beton en Nickelodeon roepen ouders, buurten, speeltuinen, scholen, BSO’s, jeugdclubs, bedrijven en gemeenten op om speciaal op deze dag een buitenspeelactiviteit te organiseren. Inmiddels zijn er al 262 activiteiten door heel Nederland.

Als pesten samengaat met discriminatie

Discriminatie is een van de redenen waarom kinderen en jongeren gepest worden. Ze worden gepest vanwege bepaalde kenmerken, zoals afkomst, seksuele voorkeur, huidskleur of beperking. Het Nederlands Jeugdinstituut maakte een speciale pagina over discriminatie en pesten. En wat je ertegen kunt doen. De informatie is ook voor onderwijsprofessionals relevant.

In kleine stappen naar een gezondere leefomgeving met de JOGG-aanpak

De JOGG-aanpak draagt bij aan een gezondere leefomgeving van kinderen en jongeren. Maar dat lukt nog niet op alle plekken. Voor meer impact is het vooral belangrijk partijen voor wie gezonde leefstijl geen onderdeel is van hun ambities beter mee te krijgen. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van het Mulier Instituut, AmsterdamUMC en ErasmusMC.

Mijn kind heeft examenstress. Wat kan ik doen?

Op 14 mei beginnen de landelijke eindexamens voor vmbo, havo en vwo. Een periode waarin je kind onder druk staat om te presteren. Als ouder wil je je kind zo goed mogelijk bijstaan en ondersteunen. Wat kun je doen om te voorkomen dat je kind te veel stress ervaart? Het Nederlands Jeugdinstituut zet het op een rij en geeft tips om je kind te ondersteunen.

Terugblik Onderwijsconferentie Met Alle Respect!

Woensdag 17 april 2024 vond voor de negende keer de onderwijsconferentie Met Alle Respect! plaats die Stichting School & Veiligheid jaarlijks organiseren. Zowel op locatie (Gooiland, Hilversum) als online werd de conferentie goed bezocht. School & Veiligheid blikt in een kort verslag terug op met name het plenaire (ochtend)gedeelte.

Panel Gezonde School zoekt nieuwe leden

Welke informatie heb je nodig om ouders te betrekken bij het inrichten van een gezond voedingsbeleid? Wat verwacht jij van de Gezonde School-adviseur? Welke barrières ervaar je om aan de slag te gaan met het verbeteren van de gezondheid van leerlingen? Denk mee en geef jouw mening in het panel Gezonde School! De antwoorden op dit soort vragen helpen het programma Gezonde School om producten en diensten nog beter te laten aansluiten op de praktijk.

Praktijkvoorbeeld schoolveiligheid

In de aanpak van ondermijnende jeugdcriminaliteit is de gemeente Arnhem het VIOS-project gestart: Veilig In en Om School. Een samenwerking voor schoolveiligheid tussen onderwijs, jongerenwerk, politie en andere partijen. Het Nederlands Jeugdinstituut sprak met Mette van Duijn, die als kwartiermaker betrokken is bij dit project.

NVWA onderzoekt onder meer rookverbod bij onderwijsinstelling

Naast de Inspectie van het Onderwijs bezoekt ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) scholen en onderwijsinstellingen. Deze inspectie houdt onder andere toezicht op het rookverbod, de veiligheid van speeltoestellen en voedselveiligheid in kantines. Meestal komt de NVWA onaangekondigd langs.

Zesde Zonnetjesweek voor kinderopvanglocaties

Het Huidfonds organiseert voor de zesde keer de Zonnetjesweek voor kinderopvanglocaties. Dit jaar is deze week van 27 tot en met 31 mei.

Koninklijk paar opent twaalfde editie Koningsspelen in Hoofddorp

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima gaven afgelopen vrijdag 26 april in Hoofddorp het startsein voor de Koningsspelen. Het Koninklijk Paar schoof aan bij het Koningsontbijt, opende met kinderen van basisscholen KBS Klippeholm en CBS Vesterhavet het sportieve Oranjefeest en ontdekten allerlei sporten. Dat deden zij tijdens hun ronde langs het sportieve programma, want de twaalfde editie van de Koningsspelen stond in het teken van 'Ontdek!'.

Rutgers evalueert Week van de Lentekriebels

Dit jaar vond van 4 tot en met 8 maart 2024 de negentiende editie van de Week van de Lentekriebels plaats. Rutgers wil graag weten hoe de scholen dit jaar de Week van de Lentekriebels hebben ervaren. Daarom roept Rutgers scholen op de enquête hierover in te vullen.

Congres Grip op Geluid

Op dinsdag 4 juni vindt van 10 tot 14 bij Yuoinity Utrecht het congres Grip op Geluid plaats. Tijdens het congres wordt een eindpresentatie van de bevindingen en aanbevelingen van het onderzoek Grip op Geluid gepresenteerd. Het congres richt zich op beleidsmakers, schoolbesturen, gemeenten, onderzoekers, vakleerkrachten bewegingsonderwijs en andere geïnteresseerden.

Nieuw online platform Gezonde Basisschool van de Toekomst

Gezonde voeding, voldoende bewegen en cultuur- en talentontwikkeling is goed voor de ontwikkeling van ieder kind. Met het concept van de Gezonde Basisschool van de Toekomst wordt dit een vast onderdeel van de basisschooldag. JOGG, Gezonde School, Stichting Gezonde Basisschool van de Toekomst, Voedingscentrum, Universiteit Maastricht, Jeugdfonds Sport & Cultuur en Kenniscentrum Sport & Bewegen werken samen om scholen en gemeenten die willen werken met de Gezonde Basisschool van de Toekomst zo goed mogelijk te ondersteunen. Het nieuwe online platform van de Gezonde Basisschool van de Toekomst helpt daarbij.