Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Artikelen

‘Goed voor elkaar!’ thema Week Tegen Pesten 2023

Van 25 tot en met 29 september 2023 organiseert de Stichting School & Veiligheid de Week Tegen Pesten. Het thema is dit jaar ‘Goed voor elkaar!’.

Kabinet vraagt aandacht voor mentale gezondheid op school

Het kabinet roept scholen op om aandacht te besteden aan mentale gezondheid tijdens de European Mental Health Week, die loopt van 22 tot en met 28 mei. De oproep is een van de acties uit de kabinetsaanpak ‘Mentale gezondheid: van ons allemaal’.

Zestiende Nationale Buitenspeeldag op woensdag 14 juni

Jantje Beton en kinderzender Nickelodeon organiseren op woensdag 14 juni de zestiende editie van de Nationale Buitenspeeldag. Op deze dag wordt van heel Nederland een grote speelplek gemaakt. Inmiddels zijn er al 517 activiteiten door heel Nederland.

Draag bij aan congres Schoolaanwezigheid

Elke leerling heeft recht op een positieve, kwalitatief goede ervaring in het onderwijs. Schoolaanwezigheid en deelnemen aan onderwijs zijn daarbij cruciaal. Daarover gaat het ‘Nederlandse Congres Schoolaanwezigheid: Geïnspireerd aan de slag!’ op 16 en 17 november in het Pullman Hotel Eindhoven. Wil je bijdragen aan het succes van het congres? Stuur dan jouw idee voor een bijdrage aan het programma uiterlijk vrijdag 16 juni.

Ruime verdubbeling deelnemende basisscholen aan Week van de Schooltuin

De schooltuin is hot! Bijna 50.000 leerlingen van zo’n 500 basisscholen in Nederland doen mee aan de tweede editie van de Week van de Schooltuin, die plaatsvindt van 22 tot en met 26 mei. Dat is een ruime verdubbeling ten opzichte van vorig jaar toen zo’n 20.000 kinderen tijdens deze speciale week in aanraking kwamen met de schoolmoestuin.

Zet de deur open voor afstandsonderwijs

Corona is voorbij, het onderwijs op afstand ook, zo lijkt het. Toch moet dit beschikbaar blijven voor een grote groep thuiszittende kinderen. Bijvoorbeeld kinderen met een kwetsbare gezondheid, waaronder long covid, maar ook kinderen die om een andere reden niet fysiek naar school kunnen of dreigen thuis te komen zitten. Marieke Boon-Mens, thema-adviseur passend onderwijs bij Ouders & Onderwijs, vertelt hierover in OOMagazine.

Sociale veiligheid in de Staat van het Onderwijs 2023

Een sociaal veilige leeromgeving zou een vanzelfsprekende basis moeten zijn in het onderwijs. Dat zei Alida Oppers, inspecteur-generaal van het Onderwijs, tijdens de presentatie van de Staat van het Onderwijs 2023. In dit rapport geeft de Inspectie van het Onderwijs jaarlijks een overzicht van de belangrijkste bevindingen in het onderwijs. Hieronder licht Stichting School & Veiligheid een aantal onderwerpen op het gebied van sociale veiligheid uit.

Duurzaam eten op school

Steeds meer scholen letten op duurzaamheid. Rekening houden met duurzame voedselkeuzes en het tegengaan van voedselverspilling helpen immers de milieu-impact van ons eten te verkleinen. Deze drie tips van het Voedingscentrum helpen je op weg bij het organiseren van een duurzamer schoolontbijt- en lunch.

Oplossingenlab over zorg organiseren in onderwijs

Hoe organiseer je de zorg voor kinderen met een intensieve zorgvraag in het onderwijs? Daarover organiseren het Nederlands Jeugdinstituut, de Vereniging Gehandicaptenzorg, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Sectorraad GO op 6 juni een Oplossingenlab. Het Oplossingenlab focust op het verhaal achter de cijfers en brengt succesfactoren en knelpunten in beeld.

Bijna Week van de Schooltuin

Tussen 22 en 26 mei vindt de Week van de Schooltuin plaats. De Week van de Schooltuin – een initiatief van de Alliantie Schooltuinen en Jong Leren Eten – staat dit jaar in het teken van samen zaaien, samen oogsten! Al bijna 500 scholen en schooltuinondersteuners doen met ruim 44.000 leerlingen mee. Zij gaan aan de slag met leuke moestuinactiviteiten. Op die manier ervaren nóg meer kinderen hoe leuk en leerzaam het is om zelf groenten en fruit te zaaien, verzorgen, oogsten en proeven.

Het effect van bewegen in de klas op leerlingen in het vo en mbo

Een lerarenopleider vo/mbo stelde aan het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek de volgende vraag: Is het waar dat bewegen in de les de taakgerichtheid en concentratie verbetert van leerlingen in het vo/mbo, en zo ja, wat is dan het verklarend mechanisme?

Minder leerlingen tegelijk op het schoolplein

Vroeger waren er veel incidenten op het schoolplein van SBO De Kans in Amsterdam Nieuw-West. Nu er minder leerlingen tegelijk spelen, is de veiligheid vergroot en kan het schoolplein beter benut worden voor beweging en ontspanning.

Gezonde Kinderopvang biedt gratis inspiratie voor lente- en zomeractiviteiten

Het is lente en de zomer komt eraan. Fijn om dan met de kinderen in jouw dagopvang zoveel mogelijk buiten te zijn om te spelen, dingen te ontdekken en nieuwe ervaringen op te doen. Gebruik de dagritmekaarten van Gezonde Kinderopvang en krijg inspiratie voor allerlei leuke activiteiten die je met je groep (1,5 tot en met 4 jaar) kunt doen. Kijk bijvoorbeeld op de dagritmekaart bewegen buiten voor allerlei lente- en zomer beweegspelletjes.

Stichting Special Heroes zoekt gastdocenten Gezonde Leefstijl

Stichting Special Heroes Nederland leidt gastdocenten op die basislessen geven op het thema gezonde leefstijl. Hiervoor zijn zij op zoek naar enthousiaste gastdocenten om het gastdocententeam mee te versterken.

Wat kan de school doen tegen pesten?

Als beleidsmaker in het onderwijs wil je dat alle leerlingen zich veilig voelen en met plezier naar school gaan. Pestgedrag draagt niet bij aan een veilig klimaat. Wat kan de school doen om pestgedrag te voorkomen en verminderen? Het Nederlands Jeugdinstituut zet het op een rijtje.