Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Artikelen

Scholen kunnen bij toekomstige crisis beter open blijven

Een van de belangrijkste lessen die we uit de coronapandemie kunnen trekken, is dat bij een toekomstige crisis scholen beter open kunnen blijven. Dit wordt benadrukt door Marielle Balledux, senior adviseur Opgroeien en Opvoeden bij het Nederlands Jeugdinstituut, die vijf jaar na de coronapandemie terugkijkt op de gevolgen voor jongeren.

Groen kinderdagverblijf

Niets is zo leuk als met kinderen de natuur intrekken. Vooral nu de lente bijna weer is aangebroken. Laarzen aan, kleding die vuil mag worden en tegen een stootje kan en ontdekken maar. Alles is interessant, van een bloemetje tot een torretje en van een grote plas tot een berg takken. Je kan naar de natuur toe gaan, maar de natuur ook dichterbij halen. En wist je dat uit onderzoekt blijkt dat kinderen op een groen kinderdagverblijf beter slapen en dat het welzijn van het kind omhooggaat? Tijd om aan de slag te gaan.

'Wortel' thema Week van de Schooltuin

Van 19 tot en met 23 mei vindt de vierde editie van de Week van de Schooltuin plaats. Onlangs vond in aanwezigheid van het campagneteam en 75 schooltuinondersteuners een digitale informatiebijeenkomst plaats. Daar werd ook de nieuwe slogan gepresenteerd: elk kind goed geworteld.

JOGG brengt influencers en hun management bij elkaar

Niet alleen in de winkel of in bushokjes onderweg naar school, ook online worden kinderen en jongeren overladen met content over ongezond eten. Om de online omgeving gezonder te maken, brengt JOGG overheid en bedrijfsleven samen. Op woensdag 19 februari sprak staatssecretaris Jeugd, Preventie en Sport Vincent Karremans met influencers en hun management over het gezonder maken van online content.

Scholen gestart met vijfde editie Food Challenge Noord-Midden Nederland

Zit jij lekker in je vel? Hoe zorg je goed voor je lijf en voor de aarde? Waar komt jouw eten vandaan? Dat ontdekken bijna 2000 onderbouwleerlingen van 23 vmbo- en praktijkonderwijs scholen dit schooljaar in de vijfde editie van de Food Challenge. Ze worden hierbij ondersteund door ruim 300 mbo-studenten van 13 mbo-scholen.

Week van Inclusief Onderwijs

Van 10 tot en met 14 maart organiseert ‘Naar Inclusiever Onderwijs’ de Week van Inclusief Onderwijs. In deze week wordt in het hele land door scholen en samenwerkingsverbanden in het primair en voortgezet onderwijs aandacht gevraagd voor het belang van inclusieve scholen, scholen waarin alle leerlingen welkom zijn, samen op school leren, opgroeien en genieten van goed onderwijs.

Stappenplan: omgaan met online incidenten

Het ‘Stappenplan: omgaan met online incidenten’ van de Stichting School & Veiligheid is een overzichtelijk handelingskader voor scholen. Het plan laat stap voor stap zien hoe een school kan omgaan met een online incident tussen leerlingen – en hier lering uit kan trekken voor preventief beleid. Aandacht hiervoor is nodig door de grote rol van de sociale media in onze samenleving, waardoor incidenten hiermee ook de veiligheid en het welzijn van een schoolgemeenschap kunnen raken.

Schrijf je nu in voor Kok in de Klas 2025!

Scholen en koks kunnen zich inschrijven voor Kok in de Klas 2025. Tijdens dit evenement van 16 tot en met 18 juni komt een echte kok bij groep 6, 7 of 8 in de klas om samen met de leerlingen een lekker en bijzonder gerecht te maken. Inschrijven kan tot en met 31 maart. Scholen die zich in maart hebben ingeschreven ontvangen de boodschappen en het materiaal voor 32 leerlingen gratis.

VeiligheidNL lanceert campagne ter voorkoming van gehoorschade bij kinderen

Op 3 maart, World Hearing Day, lanceerde VeiligheidNL de campagne 'Héél gewoon, bij een eerste telefoon'. Deze campagne, die ook interessant is voor onderwijsprofessionals, moet ouders helpen gehoorschade bij hun kinderen te voorkomen. Uit onderzoek blijkt dat vrijwel alle 10-15 jarigen regelmatig een koptelefoon of oortjes gebruiken om naar muziek te luisteren, te gamen of filmpjes te kijken. Meer dan een kwart van deze kinderen luistert op een hoog volume (70% of hoger).

Scholen kunnen zich weer aanmelden voor de subsidieronde School & Omgeving

Scholen kunnen weer subsidie aanvragen om naast het reguliere onderwijs extra activiteiten aan te bieden aan leerlingen en zo kansengelijkheid onder kinderen te vergroten. Tot 31 maart 2025 is de aanvraagperiode voor de derde ronde van het programma School & Omgeving geopend.

Webinar NJi over leerlingparticipatie in het basisonderwijs

Steeds meer basisscholen zien de waarde in van leerlingparticipatie. Zeker in relatie tot de burgerschapsopdracht. De juiste vaardigheden en houding helpen bij het creëren van ruimte voor leerlingen om te participeren. Maar hoe dit concreet vorm te geven is vaak nog een uitdaging. Tijd om hiermee aan de slag te gaan tijdens een inspirerend webinar op 26 maart van het Nederlands Jeugdinstituut voor leraren en schoolleiders uit het basisonderwijs.

Niet structureel sport- en beweeglessen op een derde van de mbo’s

Op een derde van de mbo-instellingen zijn sport- en beweeglessen geen structureel onderdeel van het curriculum. Ten opzichte van de vorige meting, in 2020, is hierin nog geen verbetering zichtbaar. Ondanks de inzet van mbo’s en verschillende landelijke initiatieven. Dat blijkt uit het rapport ‘Bewegen en sport in het middelbaar beroepsonderwijs’ van het Mulier Instituut.

Webinar Ontspannen omgaan met ongemak

Gezonde School organiseert op 13 maart het webinar ‘Ontspannen omgaan met ongemak’. Tijdens de online bijeenkomst leer je hoe je soepel kunt omgaan met scepsis, weerstand of twijfel over bijvoorbeeld de week van de lentekriebels, traktatiebeleid of telefoongebruik. Het webinar laat je zien hoe je ervoor zorgt dat de ander openstaat voor een gesprek en argumenten. Het webinar wordt gegeven via Zoom door Iris Posthouwer.

Geslaagde uitwisseling over voeding op de MBO Meet & Eat in Raalte

Docenten en cateraars van verschillende MBO-opleidingen uit Overijssel kwamen dinsdag 25 februari naar de MBO Meet & Eat. Studenten van de locatie MBO Landstede in Raalte hadden voedzame en lekkere hapjes gemaakt. In de drie verschillende workshops is veel kennis gedeeld over positieve gezondheid, koken met producten uit de moestuin en het betrekken van MBO studenten bij bestaande voedselprojecten.

Verspillingsvrije week 8 t/m 14 september 2025

Van 8 tot en met 14 september 2025 wordt de Verspillingsvrije week gehouden. Ook het onderwijs kan zijn steentje bijdragen. De site Samen tegen voedselverspilling geeft een overzicht van al het beschikbare en ontwikkelde lesmateriaal en informatie over voedselverspilling voor leerlingen en studenten. In deel 1 po en vo.