Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Artikelen

Burgerschap & Verhalen in de po-klas

Leerlingen hebben allemaal unieke perspectieven en verhalen over hun plaats in de wereld. In het leernetwerk 'Burgerschap & Verhalen' onderzoek je hoe je een klasklimaat creëert waarin leerlingen deze verhalen delen. En hoe je de verhalen gebruikt om burgerschapsonderwijs in te richten dat past bij de context van de leerlingen. Het Expertisepunt Burgerschap organiseert dit leernetwerk vanaf 21 maart voor leraren in het basisonderwijs.

Petitie voor gezonde en groene schoolpleinen overhandigd aan Tweede Kamer

Alle kinderen in Nederland moeten kunnen spelen én leren op een groen en gezond schoolplein. Om dit te bereiken, overhandigde directeur Jan Dijstelbloem van IVN Natuureducatie dinsdag 16 januari de petitie ‘Alle schoolpleinen gezond en groen in 2030’ aan de commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) in de Tweede Kamer. Met de petitie, die 15.677 keer is ondertekend, en mede wordt gesteund door ruim twintig maatschappelijke organisaties roept IVN het rijk op om landelijk de regie te pakken wat betreft de aanpak van schoolpleinen. Bij de overhandiging waren ook tv-boswachter Tim Hogenbosch (KRO-NCRV) en drie leerlingen van de Zuidwalschool in Den Haag aanwezig.

Voedingscentrum komt met nieuwe pagina’s voedseleducatie voor vo en mbo

Voor vo en mbo docenten die laagdrempelig willen starten met voedseleducatie of op zoek zijn naar een aanvulling op structurele lessen over voeding, biedt het Voedingscentrum praktische handvatten op nieuwe webpagina’s.

Hoe betrek je als school ouders bij mediaopvoeding?

Mediawijsheid op school onderwijzen is al moeilijk genoeg. Maar hoe betrek je ouders zodat ook buiten schooltijd om mediawijsheid niet helemaal van de agenda verdwijnt? Linda van Aalderen van Myndr, partner van Netwerk Mediawijsheid verzamelde hun beste tips in drie afzonderlijke stappen.

Gratis moestuinzaadjes voor onderbouw basisschool

Ook dit schooljaar kun je weer gratis moestuinzaden aanvragen, want zelf ontdekken en beleven in een moestuin is effectief, leuk en leerzaam! Ben je leerkracht van groep 1, 2, 3 of 4? Vanaf donderdag 11 januari 2024 is het mogelijk om een gratis moestuinpakketje aan te vragen met tien soorten zaden. Bestel nu en ga aan de slag met de Smaakmissie Moestuin! De pakketjes worden begin maart op school bezorgd.

Hoe maak je als school een smartphonebeleid?

Geen foto meer delen via Snapchat of een TikTok filmpje versturen tijdens de les. Vanaf 1 januari 2024 geldt de richtlijn in het voortgezet onderwijs dat smartphones uitsluitend voor educatieve doelen mogen worden ingezet. In het nieuwe schooljaar volgen het primair en speciaal onderwijs. Hoe kun je als school goed omgaan met deze verandering? Gezonde School sprak onder meer met Freek Zwanenberg van Bureau Jeugd & Media.

Toolkit Schoolpleinen: Tips om kinderen meer te laten bewegen

Voldoende, veelzijdig en intensief bewegen heeft een positief effect op de fysieke en mentale ontwikkeling van kinderen. Maar hoe zorg je ervoor dat je schoolplein hier aan tegemoet komt? Met de Toolkit Schoolpleinen van Kenniscentrum Sport & Bewegen krijg je inzicht in hoeverre het schoolplein op jouw school kinderen uitdaagt om te bewegen en ontvang je concrete tips om kinderen voldoende, veelzijdig en intensief te laten bewegen. De toolkit is bedoeld voor professionals in het primair onderwijs.

‘Hartje winter’ moet kinderen ook met regen en kou naar buiten krijgen

Buiten spelen in de winter moet vanzelfsprekend worden. Terwijl kinderen de afgelopen decennia steeds minder zijn gaan buitenspelen, is het in de wintermaanden helemaal bar en boos met het gebrek aan frisse buitenlucht en beweging. Om dit tij te keren organiseren IVN Natuureducatie en kinderopvangorganisatie Humankind dit jaar voor de derde keer de campagne ‘Hartje Winter’. Over heel het land verspreid doen vanaf maandag 8 januari ruim 3.100 kinderopvanglocaties en zo’n 100.000 kinderen mee.

Glos Educatief brengt magazine uit ter gelegenheid van 12,5 jaar JOGG in Breda

In 2023 was Breda 12,5 jaar JOGG-gemeente. Ter gelegenheid daarvan heeft Glos Educatief in opdracht van gemeente Breda, JOGG Breda en GGD West-Brabant een fraai magazine gemaakt. De uitgave laat zien hoe de samenwerking eraan heeft bijgedragen dat gezondheid hoger op de agenda is komen te staan in Breda.

Eenjarige pilot met drie regioaanjagers van schooltuinen

Dankzij het programma Jong Leren Eten start er in drie provincies in 2024 een eenjarige pilot waarbij een regioaanjager schooltuinieren aan de slag gaat. Het gaat om Daniek Bosch (Limburg), Wieke Bonthuis (Gelderland) en Hannelore Börger (Overijssel).

Charge Your Brainzzz erkend als Gezonde School-activiteit

Charge Your Brainzzz is onlangs als eerste Gezonde School-activiteit erkend voor het thema Slaap. Regelmatig verschijnen er nieuw erkende Gezonde School-activiteiten. Gezonde School-activiteiten kun je gebruiken om te werken aan een gezonde leefstijl op school. Alle Gezonde School-activiteiten zijn van een goede kwaliteit en goed uitvoerbaar in de praktijk. Hier zijn ze op beoordeeld door een onafhankelijke commissie. Er zijn Gezonde School-activiteiten voor het primair onderwijs, gespecialiseerd onderwijs, voortgezet onderwijs en mbo. Naast Charge Your Brainzzz werden ook The Lab of Life, Food Challenge en Move a-Head 1 + 1 = 3 erkend als Gezonde School-activiteit.

‘Weerbaar online’ thema Week van de Lentekriebels 2024’

Het thema van de Week van de Lentekriebels 2024 is ‘Weerbaar online.’ Het gaat hierbij om het online weerbaar maken van kinderen. In de bovenbouw gaat het ook om de invloed van social media en hoe je kinderen beschermt tegen het onbedoeld tegenkomen van pornografische naaktbeelden. Normaal gesproken vindt de nationale projectweek plaats in de derde week van maart, bij de start van de lente. Vanwege de Ramadan is in 2024 de landelijke Week van de Lentekriebels van 4 tot en met 8 maart. De Week van de Lentekriebels wordt georganiseerd door Rutgers in samenwerking met de regionale GGD’en.

Integraal werken aan welbevinden op school: de inzichten uit onderzoek op een rij

Professionals in onderwijs, zorg en beleid werken samen aan welbevinden vanuit een duurzame, gedeelde visie: dát is de boodschap van Welbevinden op School. Waarom is die integrale werkwijze zo belangrijk? En waarom werkt dat beter dan kiezen voor losse acties en oplossingen? Het korte antwoord: dat weten we uit wetenschappelijk onderzoek.

Maar liefst 400 inschrijvingen voor Olympic Moves 2024

Maar liefst 400 scholen hebben zich ingeschreven voor de 22ste editie van Olympic Moves. Olympic Moves, een initiatief van KVLO en NOC*NSF, laat scholieren tussen de 12 en 19 jaar kennismaken met diverse vormen van sport en laat hen het plezier van samen sporten beleven. Na tien regionale finales tussen 19 maart en 25 april 2024 vindt op 7 juni 2024 The School Final van Olympic Moves plaats.

Webinar 'Het hele jaar Goed voor Elkaar - vijf tips om pesten te voorkomen'

Pesten voorkomen in de klas, kan dat?! School & Veiligheid organiseert op 10 januari 2024 van 15.00 tot 16.00 uur een gratis webinar. In het webinar krijgen leraren vijf tips die ècht werken in de klas. In gesprek met wetenschappers en leraren krijgen leraren praktische handvatten mee om te werken aan een veilig en fijne sfeer in de klas, waar pesten geen kans krijgt.