Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Artikelen

Webinars Week van de Motoriek 2023 nu terug te zien

Van 6 tot en met 9 november 2023 vond de Week van de Motoriek plaats. Van 7 tot en met 9 november waren er verschillende voor onderwijsprofessionals interessante webinars. Ze zijn nu allemaal terug te kijken. In deel 2 de 2 webinars van 8 november. Het thema die dag was ‘leefomgeving’.

Verbeter aanpak seksueel geweld op hbo en wo

Om seksueel geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag in het hoger onderwijs beter te signaleren en te voorkomen, moeten onder meer de meld- en hulpprocedures verbeteren. Dat staat in een advies van de regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld, Mariëtte Hamer. NJi publiceerde er onderstaand artikel over. In dat artikel reageert Vivian den Blanken van het Nederlands Jeugdinstituut ook op het advies.

Doe mee met het allereerste WK Schooltuinieren!

Schooltuinieren wordt steeds populairder. Niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld. Er is nu zelfs een WK voor schooltuinieren! En jij kunt meedoen! Moestuiniert jouw school met kinderen in de leeftijd van 3-18 jaar? Dan kun je je tot eind januari gratis inschrijven.

Kinderen en jongeren ervaren steeds meer druk door huiswerk en school

Kinderen en jongeren ervaren steeds meer druk door huiswerk en school. Volgens Anita Kraak van het Nederlands Jeugdinstituut is die prestatiedruk een symptoom van de huidige samenleving. “De balans is zoek. We moeten het idee dat alles maakbaar is loslaten en accepteren dat de toekomst ook onzeker is.” Prestatiedruk was ook het thema in de negende aflevering van de NJi-podcast De Jeugdkantine.

1 miljoen euro beschikbaar voor Brabantse groene schoolpleinen

Scholen die hun terrein gezond, klimaatbestendig en natuurlijk avontuurlijk willen inrichten kunnen vanaf 1 mei 2024 een aanvraag doen via de regeling ‘Schoolpleinen van de Toekomst’. Provincie Noord-Brabant, de Brabantse waterschappen en het Cultuurfonds Noord-Brabant investeren samen 1 miljoen euro; de komende 4 jaar is er jaarlijks 250.000 euro beschikbaar om te verdelen.

Conferentie Met Alle Respect!

Woensdag 17 april 2024 is het zover: dan organiseert Stichting School & Veiligheid voor de negende keer de jaarlijkse conferentie Met Alle Respect! De conferentie is opnieuw in een hybride vorm, dus zowel op locatie als online.

Kennisevent meer bewegen gedurende de schooldag in het PO

Op dinsdag 9 april kun je het kennisevent Meer bewegen gedurende de schooldag in het PO bijwonen. Dit event wordt georganiseerd door Kenniscentrum Sport & Bewegen, in samenwerking met de KVLO. Dit jaar vindt het plaats bij de Calo (Windesheim) in Zwolle.

‘Weerbaar online’ thema Week van de Lentekriebels

Van 4 tot en met 8 maart 2024 is het weer de Week van de Lentekriebels! Dit jaar is het thema ‘Weerbaar online’. Kinderen leren hoe ze veilig gebruik kunnen maken van internet en social media. In de bovenbouw leren ze ook hoe ze zichzelf kunnen beschermen tegen het onbedoeld tegenkomen van naaktbeelden.

Burgerschap & Verhalen in de po-klas

Leerlingen hebben allemaal unieke perspectieven en verhalen over hun plaats in de wereld. In het leernetwerk 'Burgerschap & Verhalen' onderzoek je hoe je een klasklimaat creëert waarin leerlingen deze verhalen delen. En hoe je de verhalen gebruikt om burgerschapsonderwijs in te richten dat past bij de context van de leerlingen. Het Expertisepunt Burgerschap organiseert dit leernetwerk vanaf 21 maart voor leraren in het basisonderwijs.

Petitie voor gezonde en groene schoolpleinen overhandigd aan Tweede Kamer

Alle kinderen in Nederland moeten kunnen spelen én leren op een groen en gezond schoolplein. Om dit te bereiken, overhandigde directeur Jan Dijstelbloem van IVN Natuureducatie dinsdag 16 januari de petitie ‘Alle schoolpleinen gezond en groen in 2030’ aan de commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) in de Tweede Kamer. Met de petitie, die 15.677 keer is ondertekend, en mede wordt gesteund door ruim twintig maatschappelijke organisaties roept IVN het rijk op om landelijk de regie te pakken wat betreft de aanpak van schoolpleinen. Bij de overhandiging waren ook tv-boswachter Tim Hogenbosch (KRO-NCRV) en drie leerlingen van de Zuidwalschool in Den Haag aanwezig.

Voedingscentrum komt met nieuwe pagina’s voedseleducatie voor vo en mbo

Voor vo en mbo docenten die laagdrempelig willen starten met voedseleducatie of op zoek zijn naar een aanvulling op structurele lessen over voeding, biedt het Voedingscentrum praktische handvatten op nieuwe webpagina’s.

Hoe betrek je als school ouders bij mediaopvoeding?

Mediawijsheid op school onderwijzen is al moeilijk genoeg. Maar hoe betrek je ouders zodat ook buiten schooltijd om mediawijsheid niet helemaal van de agenda verdwijnt? Linda van Aalderen van Myndr, partner van Netwerk Mediawijsheid verzamelde hun beste tips in drie afzonderlijke stappen.

Gratis moestuinzaadjes voor onderbouw basisschool

Ook dit schooljaar kun je weer gratis moestuinzaden aanvragen, want zelf ontdekken en beleven in een moestuin is effectief, leuk en leerzaam! Ben je leerkracht van groep 1, 2, 3 of 4? Vanaf donderdag 11 januari 2024 is het mogelijk om een gratis moestuinpakketje aan te vragen met tien soorten zaden. Bestel nu en ga aan de slag met de Smaakmissie Moestuin! De pakketjes worden begin maart op school bezorgd.

Hoe maak je als school een smartphonebeleid?

Geen foto meer delen via Snapchat of een TikTok filmpje versturen tijdens de les. Vanaf 1 januari 2024 geldt de richtlijn in het voortgezet onderwijs dat smartphones uitsluitend voor educatieve doelen mogen worden ingezet. In het nieuwe schooljaar volgen het primair en speciaal onderwijs. Hoe kun je als school goed omgaan met deze verandering? Gezonde School sprak onder meer met Freek Zwanenberg van Bureau Jeugd & Media.

Toolkit Schoolpleinen: Tips om kinderen meer te laten bewegen

Voldoende, veelzijdig en intensief bewegen heeft een positief effect op de fysieke en mentale ontwikkeling van kinderen. Maar hoe zorg je ervoor dat je schoolplein hier aan tegemoet komt? Met de Toolkit Schoolpleinen van Kenniscentrum Sport & Bewegen krijg je inzicht in hoeverre het schoolplein op jouw school kinderen uitdaagt om te bewegen en ontvang je concrete tips om kinderen voldoende, veelzijdig en intensief te laten bewegen. De toolkit is bedoeld voor professionals in het primair onderwijs.