Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Nieuws

Lespakket gezonde leefstijl

Onderzoekers en zorgprofessionals van het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht ontwikkelden samen met kinderen, experts en leerkrachten een lespakket over gezondheidsvoorlichting voor kinderen met en zonder een fysieke beperking. Uit studies blijkt dat een grote groep kinderen onvoldoende beweegt en problemen heeft met voeding en slaap. Het lespakket gaat dieper in op deze thema’s.

Verslag Symposium Bouwen aan gezonde gewoontes

Vrijdag 28 juni hebben 86 deelnemers het symposium ‘Bouwen aan gezonde gewoontes. Hoe doe je dit bij kinderen met een beperking?’ van Special Heroes bezocht. De groep deelnemers bestond uit m.n. paramedici, revalidatieartsen, docenten in het speciaal onderwijs en onderzoekers. Hieronder kunt u alle presentaties en informatie terugvinden.

Wat moet de school doen tegen pesten?

Wat moet de school doen tegen pesten? Als jouw kind gepest wordt mag je van de school verwachten dat zij actie ondernemen. Wat kun je als ouder verwachten? Aan welke regels moet de school voldoen? En is een pestprotocol verplicht? Ouders & Onderwijs zet het op een rijtje.

Haal met IVN Natuureducatie meer uit je groene schoolplein

Heb je een groen schoolplein of mooi stukje natuur in de buurt, maar mis je kennis, kunde of materiaal om hier ook optimaal gebruik van te maken? Het IVN Natuureducatiefonds kan je daarbij helpen! Vraag tot 2 oktober maximaal €2.000,- aan via het Cultuurfonds.

Richtlijn Radicalisering gereed

Onderwijsprofessionals en andere jeugdprofessionals ervaren knelpunten bij de preventie en aanpak van radicalisering bij jongeren. Dit was aanleiding voor de ontwikkeling van de richtlijn Radicalisering. Na een ontwikkelproces van 2,5 jaar is de richtlijn nu gereed. De publicatie van de richtlijn is begin september. De focus van de richtlijn ligt op ‘zorgwekkende radicalisering die kan leiden tot extremistisch geweld’. Aan de hand van uitgangsvragen geeft de richtlijn aanbevelingen aan jeugdprofessionals voor het signaleren en aanpakken van radicalisering bij jongeren.

Leerplankader voeding

Wil je leermiddelen over voeding gaan ontwikkelen? Het SLO-leerplankader Voeding biedt handvatten om voedseleducatie structureel te behandelen tijdens de verschillende leeftijdsfases van een kind. Ook is het Voedingscentrum beschikbaar voor vragen.

Digitaal afstandsonderwijs: een webinar voor ouders

Als je kind niet of niet volledig naar school kan gaan door bijvoorbeeld lichamelijke of psychische oorzaken, kan digitaal afstandsonderwijs een oplossing zijn. In het webinar 'Digitaal afstandsonderwijs' hoor je alles over deze vorm van onderwijs en kun je al je vragen kwijt.

Jubileummagazine School & Veiligheid

De Stichting School & Veiligheid biedt vanwege het tienjarig bestaan het ‘Jubileummagazine School & Veiligheid’ aan. In dit magazine staan artikelen over sociale veiligheid in en rond de school. Praktijkverhalen, tips, verdiepende verhalen: alles om je te inspireren om blijvend aan de slag te gaan met een fijne sfeer in de klas op basis van een sociaalveiligheidsbeleid.

Leer kinderen veilig vallen met Val OK!

Het opgroeien van kinderen gaat letterlijk met vallen en opstaan. Vallen is ook helemaal niet erg, het gaat erom hoe een kind een val opvangt. Door hier aandacht aan te besteden, kunnen we veel letsel voorkomen. En misschien nog wel belangrijker: meer kinderen met plezier en zelfvertrouwen laten bewegen. Met het lespakket Val OK! leer je kinderen hoe ze het beste kunnen reageren als ze onverwacht vallen. Val OK! is ook voor veel onderwijsprofessionals interessant.

Investering aanpak Kind naar Gezonder Gewicht levert drievoudige op

Elke geïnvesteerde euro in de aanpak Kind naar Gezonder Gewicht, levert een maatschappelijke winst van 3,20 euro op. Dat blijkt uit de Social Return On Investment (SROI) analyse, uitgevoerd in opdracht van JOGG. De grootste besparing zit bij de jeugdzorg en de zorgverzekeraar. Daarnaast kunnen professionals in zorg en welzijn efficiënter werken met de aanpak. De SROI-analyse is ook voor het onderwijsveld interessant.

Inschrijving vijfde Week van de Motoriek geopend

Het Kenniscentrum Sport en Bewegen wil er werk van maken om bewegen een vanzelfsprekend onderdeel te maken van het dagelijks leven. Daarom organiseren ze van 11 tot en met 14 november de vijfde editie van de Week van de Motoriek. Deze editie staan de webinars in het teken ‘Van gezond ontwikkelen tot vitaal ouder worden’. Alle beleidsmakers en professionals die bewegen stimuleren kunnen zich gratis inschrijven.

Hoe begin ik met mijn kind aan het nieuwe schooljaar?

De overgang van de zomervakantie naar het nieuwe schooljaar is voor veel kinderen en ouders weer even wennen. Misschien vinden kinderen het spannend. En ouders zelf moeten vaak ook weer even omschakelen. Daarom zet het Nederlands Jeugdinstituut wat tips op een rij om ervoor te zorgen dat ouders en kinderen klaar zijn voor het nieuwe schooljaar.

Hoe onderhoud je schooltuin tijdens vakantie?

De vakantieperiode breekt aan, iedereen is klaar met school en alles wordt opgeruimd en schoongemaakt. De schooltuin heeft echter geen vakantie, die blijft achter en heeft verzorging nodig. Hoe pak je dat aan? Op de website Alliantie Schooltuinen geeft moestuincoach Sandy Zwaan tips.

Nederlandse jongeren weten te weinig over risico’s vapen

82 procent van de Nederlandse jongeren is voor een algeheel verbod op vapen. Dat blijkt uit een representatieve peiling van Unicef onder jongeren van 10 tot 18 jaar in Nederland. Uit die peiling blijkt ook dat een groot deel van de jongeren niet op de hoogte is van de voornaamste risico's die vapen met zich meebrengt.

Goed voorbereid naar de brugklas

Gaat je kind na de zomervakantie naar de brugklas? Spannend! Vaak betekent dit ook een nieuwe route naar school. Meestal op de fiets. Bereid je kind daar in de vakantie al goed op voor, door de route samen af te leggen. Dan is dat tenminste bekend terrein. Veilig Verkeer Nederland zet het op een rij.