Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Praktijk

Voordelen van een slaapoefentherapeut als onderdeel van het zorgteam op school

Te weinig of niet goed slapen kan het dagelijks functioneren van kinderen (en hun ouders) ernstig belemmeren. Vaak leiden slaapproblemen tot allerhande lichamelijke en mentale problemen zowel thuis als op school. Denk aan concentratiestoornissen, spanningen thuis en op school, een slecht humeur en moeilijk gedrag, verlaagde weerstand, (meer) pijn, angst, overgewicht of diabetes. Een slaapoefentherapeut kan uitkomst bieden.

Bewegen zorgt voor leswinst en minder conflicten

In het kader van de berichtgeving rond de tussentijdse evaluatie van het onderzoek Gezonde Basisschool van de Toekomst plaatsen we eerder verschenen artikelen over dit onderzoek. In dit artikel BS Langeberg uit Brunssum, die vooral het beweegaspect van het onderzoek implementeerde.

Bewegen, voeding en bioritme

Al eerder berichtten we over de tussentijdse evaluatie van het onderzoek Gezonde Basisschool van de Toekomst. Een van de scholen die meedoet aan het onderzoek is OBS Wereldwijs uit Landgraaf. Zij hebben veranderingen doorgevoerd op het gebied van bewegen en voeding en de lessen aangepast aan het bioritme van de leerlingen.

Gezonde School way of life voor ROC Twente

Het ROC van Twente stelt al acht jaar gezondheid en bewegen centraal. Daarbij gaat het volgens Gerald Oude Alink, projectleider Gezonde School op het ROC van Twente niet om een project, maar veel meer om een ‘way of life’. Uitgangspunt was daarnaast vanaf het begin dat de aanpak voor zowel medewerkers als studenten zou gelden.

Pabo stagiaires maken Sjaloomschool gezonder

Zes pabo's werken met het profiel 'Specialist Sportieve en Gezonde School'. Wat dat betekent in de praktijk zien we op de Sjaloomschool in Katwijk, waar directeur Raymon Hoek zijn specialistische stagiair Justin met open armen ontving.

Brunssum in Actie werpt vruchten af

Enkele jaren geleden kwam naar voren dat in de Zuid-Limburgse gemeente Brunssum naar verhouding meer kinderen zijn met overgewicht en motorische achterstanden. De gemeente Brunssum en RiskCare Preventie besloten daarom in 2014 hun samenwerking te intensiveren en te starten met Brunssum in actie, dat zich richt op basisscholen. Na drie jaar zijn de resultaten van deze campagne zo positief en is het enthousiasme bij de deelnemende basisscholen zo groot, dat is besloten nog drie jaar door te gaan. Daarbij wordt nu ook de peuteropvang betrokken.