Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Voor de Jeugd Dag 2022 online te bekijken

Verschillende sessies over school of opvang – deel 4 van 4

Op maandag 7 november vond de Voor de Jeugd Dag 2022 plaats vanuit de Westergas in Amsterdam. Een dag met non-stop inspirerende verhalen, inhoudelijke sessies en talkshows. Het volledige programma is inmiddels online beschikbaar. Hier zijn 55 sessies te bekijken over inspirerende, verdiepende en vernieuwende jeugdonderwerpen. Daaronder ook verschillende sessies over school en opvang. In het vierde en laatste deel aandacht voor de laatste drie sessies in de zaal Ketelhuis.

Waarom moeilijk doen als het SAMEN kan?

Sprekers: Bram Lemmens, Linda Zijlmans

Gluren bij ...

Om jeugdigen met hulpvragen goed te ondersteunen in hun ontwikkeling is een goede samenwerking tussen onderwijs en jeugdhulp essentieel. Daarbij zijn een gezamenlijke visie en een gedeeld gevoel van urgentie en vertrouwen nodig, waarbij ieders rol, taken en verantwoordelijkheden duidelijk zijn. De interprofessionele samenwerking tussen leerkrachten en jeugdhulpverleners is hierbij cruciaal. Een methodiek waarbij interprofessionele samenwerking centraal staat, is IZEO (Integraal Zorg en Onderwijs, Alterius). IZEO is gevestigd binnen vier jeugdhulpverleningsorganisaties in Limburg, waaronder Gastenhof (Koraal). IZEO is uniek binnen onderwijs en jeugdhulp doordat het gericht is op het werken aan ontwikkelingsperspectief, zorg en onderwijs onderdak biedt en behandeling wordt ingebed in het dagprogramma van jongeren. Jeugdhulpverleners en leerkrachten werken nauw samen. In deze best practice komt interprofessionele samenwerking (onderwijs-jeugdhulp) goed van de grond. Bij de dagbehandeling, intensieve thuisbehandeling en residentiele zorg worden jeugdigen en hun ouders sterk betrokken.

Traumasensitief (samen)werken

Spreker: Jenneke Bleijenburg

Gluren bij ...

Jenneke Bleijenburg is docent bij de Jeugdformaat academie op het gebied van vroegkinderlijk psychotrauma. Ze werkte zelf in het onderwijs en de jeugdhulpverlening. Als therapeutisch opvoeder woonde ze samen met 3 á 4 kinderen en jongeren (3-20j) met vroegkinderlijk trauma.

Wat is trauma?

Met trauma worden nare ervaringen bedoeld als oorlog, seksueel misbruik of huiselijk geweld. Wanneer er in de (vroege) kindertijd te veel onveiligheid en stress is (geweest) en te weinig herstel en geruststelling, kan vroegkinderlijk trauma de ontwikkeling van een kind belemmeren en verstoren. Hoe merk je dat er ‘iets’ is? Het stress-systeem in het brein van een getraumatiseerd kind is voortdurend actief. Chronische stress belemmert het leren: emotioneel, sociaal én cognitief. Soms merken we dat een kind opvallend gespannen, down of moe is, ook als er op dat moment niets aan de hand is. Niet altijd is trauma echter duidelijk merkbaar.

Wat kun je samen doen?

Elk kind heeft een innerlijke ervaring van veiligheid nodig om zich optimaal te kunnen ontwikkelen. Veilige volwassenen kunnen daarbij helpen. Zij herkennen in bijv. storend, afwijkend, tegenintuïtief gedrag de stress van een kind en reageren erop met een traumasensitieve benadering, die erop gericht is om het kind te beschermen en te kalmeren op of na een moeilijk moment.

Hoe werk je samen rondom het kind?

Als alle volwassenen om het kind heen zichzelf en elkaar serieus nemen, elkaar vertrouwen en van elkaar durven leren, en als ze er bovendien in slagen om dat aan de kinderen te laten zien, vormen ze een wereld waarin zelfs kinderen met vroegkinderlijk trauma veiligheid kunnen ervaren.

Vele Noord-Hollandse schouders dragen Een Thuis voor Noordje

Sprekers: Christine Pollmann, Chantal van Liefland

Gluren bij ...

De negen jeugdhulpregio’s, de samenwerkingsverbanden VO, de grote jeugdhulpaanbieders, de GI’s, ervaringsdeskundigen en het Bovenregionaal Expertisenetwerk Noord-Holland zetten samen de schouders eronder in deze bovenregionale netwerksamenwerking. Vanuit de ambitie dat alle jeugdigen in Noord-Holland thuis, of zo thuis mogelijk kunnen opgroeien. Als het niet lukt in een pleeggezin of gezinshuis, omdat sommige jeugdigen te complexe problemen hebben maken we onvoorwaardelijk wonen mogelijk, in kleinschalige woonvoorzieningen, zo nabij mogelijk. En met onderwijs als eerste prioriteit. Focus is op een zo gewoon mogelijk leven, met vrije tijd en vrienden. Met passende hulp, waarbij ook aan de professionele opvoeders ondersteuning op maat aangeboden wordt. Het belangrijkste uitgangspunt is dat we willen, maar ook moeten, stoppen met het verplaatsen van jeugdigen die jeugdhulp nodig hebben uit huis en uit school. En hoe doe je dat? Daar horen een paar dingen bij, naast commitment op dat doel, werken aan dit uitgangspunt en de randvoorwaarden die daarvoor nodig zijn. Dit kan alleen samen. Er hoort vertragen bij en verdragen en heel erg goed luisteren, kijken en analyseren. Woorden gebruiken die iedereen begrijpt en tot een gedragen en gedeeld beeld leiden. Soms heeft ingewikkeld, onbegrepen gedrag meerdere oorzaken die niet allemaal even zichtbaar of duidelijk zijn. Dus bij dat commitment hoort ook: de expertise die nodig is toevoegen aan de omgeving waar de jeugdige zich bevindt. Zodat het doel ook waargemaakt kan worden. Dit vraagt soms oplossingen die niet vanzelf gebruikelijk zijn, wel menselijk. Over grenzen heen werken, in het belang van de jeugdigen. Samen worden we steeds concreter in de oplossingsmogelijkheden, en nemen steeds meer mensen mee in deze beweging. Jij ook? Sluit vooral aan.

Click hier voor deel 1.

Click hier voor deel 2.

Click hier voor deel 3.