Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Nieuwe ronde stimuleringsregelingen voor een gezonde leefstijl

Structurele aandacht voor een gezonde leefstijl op jonge leeftijd vergroot de kans op gezondere kinderen én volwassenen. Wil je als school een boost geven aan een gezonde leefstijl? Van 6 maart tot en met 17 april 2023 kunnen scholen in het primair onderwijs, speciaal onderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs vier verschillende stimuleringsregelingen aanvragen bij Gezonde School.

Elk kind moet de kans krijgen om gezond op te groeien. Dat kan in een gezonde samenleving. En als je een gezonde samenleving wilt, moet je daar zo vroeg mogelijk mee beginnen. Jong geleerd is immers oud gedaan. Best logisch dus dat er op veel scholen al aandacht is voor gezondheid, met sportdagen, schoolfruit en themalessen. Maar een duurzame, gezonde leefstijl is voor veel leerlingen en studenten nog niet vanzelfsprekend.

Groeiplaats voor een gezonde samenleving

Gezonde School zet daarom samen met onderwijsprofessionals een stap verder. Met een integrale gezondheidsaanpak waarmee gezondheid terugkomt in de lesstof, in de schoolomgeving, in signalering en in het beleid van de school. Een échte gezonde school, als groeiplaats voor een gezonde en vitale samenleving. Met gezonde leerlingen en studenten die lekker in hun vel zitten, gezonde keuzes maken en opgroeien tot volwassenen voor wie een gezonde leefstijl wél vanzelfsprekend is.

Met behulp van de Gezonde School-aanpak en een concreet stappenplan kunnen scholen aan de slag. Makkelijk, wetenschappelijk onderbouwd én in de praktijk bewezen. Een school maakt zelf de keuze met welk gezondheidsthema ze aan de slag gaan. Bijvoorbeeld met Welbevinden, Voeding, Mediawijsheid, Bewegen en sport of Relaties en seksualiteit. Ook krijgen scholen via Gezonde School net dat extra zetje in de vorm van tijd of geld. Zo kunnen onderwijsprofessionals zich vooral richten op de leerlingen en studenten.

Zetje nodig? Vraag een stimuleringsregeling aan!

Van 6 maart tot en met 17 april kunnen scholen één of meer stimuleringsregelingen bij Gezonde School aanvragen. Met de stimuleringsregeling ontvangt een school een geldbedrag en advies en ondersteuning van een Gezonde Schooladviseur. Het geld kan gebruikt worden voor taakuren van een Gezonde School-coördinator, voor de inzet of aanschaf van een activiteit of als bijdrage in de kosten voor deelname aan de post-hbo opleiding Specialist Sportieve en Gezonde School. En blinkt de school uit in structurele aandacht voor gezondheid? Dan kan de school een themacertificaat van Vignet Gezonde School aanvragen. Na het behalen van minimaal één themacertificaat mag de school zich gedurende drie jaar een Gezonde School noemen.

Er zijn vier regelingen:

Aanvragen kan via Mijngezondeschool.nl. Let hierbij goed op de spelregels en voorwaarden van de verschillende regelingen.