Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Depressieve jongeren blijken vaak baat te hebben bij Cognitieve Gedragstherapie

Waarom werkt het en voor wie?

Eén op de vijf jongeren heeft wel eens last van depressieve gevoelens. Soms kunnen deze gevoelens zich verder ontwikkelen tot een depressieve stoornis. Depressiepreventie is daarom hard nodig onder middelbare scholieren om deze problemen te voorkomen. Dat zegt het Trimbos-instituut.

Preventie op basis van Cognitieve Gedragstherapie (CGT) is het meest effectief gebleken om een depressie te voorkomen. Dit is een therapievorm waarbij de focus ligt op het veranderen van gedachten en gedrag, en daarmee ook gevoel. Het wordt vaak gebruikt om somberheid bij jongeren te verminderen en te voorkomen, en blijkt voor veel jongeren ook écht te werken.

Effectiviteit van Cognitieve Gedragstherapie

In samenwerking met de Universiteit Utrecht doet het Trimbos-instituut onderzoek naar de werkzame componenten van Cognitieve Gedragstherapie (CGT) in de preventie van depressie bij jeugd. Specifiek wordt gekeken naar het effect van gedragsactivatie, cognitieve herstructurering, probleem oplossen en ontspanning. Ook wordt onderzocht of uitmaakt in welke volgorde deze componenten worden aangeboden.

Experiment op 11 middelbare scholen

Het Trimbos-instituut doet onderzoek middels een experiment op 11 middelbare scholen in Nederland. In totaal doen 256 jongeren mee, die allemaal een preventieve CGT-training volgen waarin de componenten in verschillende volgorden worden aangeboden. Middels dit onderzoek wordt zicht gekregen op hoe CGT werkt in de preventie van depressie bij jeugd zodat interventies verbeterd en gepersonaliseerd kunnen worden.

Lees hier meer over de aanpak.

GGD GHOR Nederland, het Trimbos-instituut en het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid stelden maakten samen de Wegwijzer Rondom Jong om depressie op middelbare scholen bespreekbaar te maken. Lees hier het artikel erover.