Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Vierde editie Gezonde Smikkelweken op bso gestart

Nationale Kick Off van de Gezonde Smikkelweken op bso CLUB Kompas in Den Haag/Leidschenveen

Op woensdag 3 juli zijn de Gezonde Smikkelweken ‘24 officieel ingeluid. Het grootste groenteprogramma van Nederland voor kinderen in de basisschoolleeftijd, heeft drie eerdere edities bewezen dat groente eten leuk, lekker en belangrijk is. De helft van de volwassenen en 1 op de 7 kinderen heeft overgewicht; dit vraagt om meer aandacht voor gezonde voeding. Zo’n 70.000 kinderen, thuis en op bso’s, doen dit jaar mee aan het gezonde initiatief van Stichting Spoony. Een zomer vol met groente-challenges, spelletjes en recepten, op weg naar een betere leefstijl en toekomst.

Gezondheidsorganisaties verkondigen een gigantisch gezondheidsprobleem. Kinderen groeien niet meer gezond op. Volgens het RIVM kampt 1 op de 7 met overgewicht. Dit moet en kan anders. Drie eerdere Gezonde Smikkelweken edities van Stichting Spoony – met deelnemende kinderen vanuit bso’s en thuis uit heel Nederland – hebben laten zien dat kinderen de gekste groente interessant, leuk en lekker vinden.

Succes bewezen

Het Gezonde Smikkelweken onderzoek van Femke A. Hoefnagels en Marieke C.E. Battjes-Fries uit 2022 toont aan dat ervaringsgerichte voedingseducatie – zoals activiteiten van de Gezonde Smikkelweken – effectief is om kinderen een gezondere leefstijl te geven. Ook liet onderzoek zien dat het groente-activiteitenprogramma goed past in de volle bso agenda’s. De kinderen én ouders zijn overheersend enthousiast over de manier waarop er spelenderwijs meer groente wordt gegeten. Win-win.

Phaedra Mensen, voorzitter Stichting Spoony: “Het nieuws van de afgelopen tijd zegt genoeg: er is te weinig aandacht voor gezonde voeding. We leven ongezond en nemen kinderen hierin mee. Ik zie dit al jaren en heb daarom ook Stichting Spoony opgericht, op missie om kinderen vaker en meer groente te laten eten. En met succes. Alleen is er duidelijk meer nodig, te beginnen bij voedingseducatie. Ik ben trots op het feit dat er dit jaar bijna 70.000 kinderen op bso’s meedoen aan de Gezonde Smikkelweken, en dat álle kinderen thuis in Nederland kosteloos mee kunnen doen vanaf vandaag. Ik hoop dat dit bijdraagt aan een positieve ommezwaai in zowel onze leefstijl als de politieke focus op dit onderwerp.”

Officiële start met bekende kinderchef

De vierde editie van de Gezonde Smikkelweken is woensdag 3 juli officieel ingeluid, samen met kinderchef Nick Toet, bij bso CLUB Kompas in Den Haag/Leidschenveen. Er zijn gele bietfrieten met groene mayo gemaakt, er is een zintuigenspel gespeeld met gekke groente als de tamarillo en er is een regenboogpizza gebakken.

Doe mee via het gratis Kook- en Speelboek!

Alle deelnemende kinderen ontvangen een Kook- en Speelboek met recepten, eetspelletjes en challenges. Kinderen die niet naar de deelnemende bso’s gaan, kunnen via het online platform thuis (kosteloos) meedoen aan De Gezonde Smikkelweken. Deze activiteiten kunnen individueel of samen met familieleden worden gedaan. Door deel te nemen aan de challenges maak je kans op 50 prijzen, variërend van Cortina fietsen en coole sneakers tot een stuntstep en tijdschriftabonnementen. Meedoen kan tot en met 1 september 2024 via www.gezondesmikkelweken.nl.