Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Artikelen

Drie aanbevelingen voor sociale veiligheid

Recent bracht de Inspectie van het Onderwijs een onderzoek uit over (sociale) veiligheid op scholen. Uit het onderzoek blijkt dat alle scholen/besturen (sociale) veiligheid belangrijk vinden, maar er is meer nodig dan beleid om daadwerkelijk een veilige omgeving te creëren. School & Veiligheid zet in een dit artikel de aanbevelingen van de Inspectie op een rij.

Kinderopvang kliedert op 30 juni tijdens ModderDag

Op 30 juni gaat de kinderopvang weer lekker kliederen tijdens ModderDag. Vrij spelen met de elementen water en zand staat centraal. Kinderen krijgen de ruimte om modder te maken, voelen, smeren, gooien…en daarbij mag je vies worden! En dat vies worden is niet alleen leuk, maar ook gezond, zo blijkt uit Fins onderzoek. Het aantal gevallen van astma en allergieën is daar sterk afgenomen, doordat kinderen in de natuur worden blootgesteld aan bacteriën en schimmels. Is vies worden in de modder dus eigenlijk wel zo vies? Door in contact te komen met allerlei micro-organismen, die wel in de natuur voorkomen en minder in stedelijke omgevingen, bouwen kinderen namelijk aan een sterk immuunsysteem. Lekker modderen dus!

Kabinet presenteert ‘Richtlijnen gezond en verantwoord scherm- en sociale mediagebruik’

Staatssecretaris Vincent Karremans (Jeugd, Preventie en Sport) heeft op 17 juni de ‘Richtlijn gezond en verantwoord scherm- en sociale mediagebruik’ gepresenteerd. De richtlijn, op basis van het onderzoek van wetenschappers, experts en maatschappelijke organisaties, moet ouders en opvoeders houvast bieden bij de mediaopvoeding van hun kinderen. Het belangrijkste advies is een leeftijdsadvies van 15 jaar voor sociale media, zoals Instagram en Tiktok. De richtlijn is ook voor onderwijsprofessionals interessant.

Het buitenspeelmaatje verdwijnt uit het straatbeeld

Op 11 juni was het Nationale Buitenspeeldag. In meer dan 1.000 buurten gingen de straten dicht voor auto’s en open voor spelende kinderen. Op die dag luidde Jantje Beton ook de noodklok: steeds minder kinderen spelen buiten. Niet omdat ze dat niet willen, maar omdat er simpelweg geen andere kinderen meer op straat zijn. Het feit dat buiten spelen onder druk staat is ook voor onderwijsprofessionals van belang.

Inschrijfperiode EU-Schoolfruit & EU-Schoolzuivel 2025-2026 bekend

Van 1 t/m 12 september 2025 kunnen basisscholen, scholen voor speciaal (basis)onderwijs en scholen voor voortgezet speciaal onderwijs zich inschrijven voor het EU-Schoolfruit- en groenteprogramma en/of het EU-Schoolzuivelprogramma. Dit programma loopt van 10 november 2025 t/m 17 april 2026.

Achtste editie Week voor de Gezonde Jeugd

Van 10 tot en met 14 juni vindt de achtste editie van de Week voor de Gezonde Jeugd plaats, een initiatief van JOGG. De Week staat in het teken van het creëren van een gezonde leefomgeving voor kinderen en jongeren. Door het hele land worden activiteiten georganiseerd om gezond gedrag te stimuleren. Gezonde School zet een paar goede voorbeelden van andere scholen op een rij.

Dit helpt om pesten van lhbti+leerlingen te voorkomen

Pesten komt helaas nog veel voor op middelbare scholen. Uit onderzoek blijkt keer op keer dat lhbti+ leerlingen extra kwetsbaar zijn. Ze worden vaker gepest, buitengesloten of uitgelachen. Daarom is het zo belangrijk dat jij als leraar weet wat je kunt doen om dit te voorkomen. Pestonderzoeker Tessa Kaufman geeft bij Stichting School & Veiligheid aanbevelingen om hier werk van te maken.

NJi wil geen verbod of leeftijdsgrens op sociale media

Moet er een verbod of een leeftijdgrens komen voor sociale media? Het Nederlands Jeugdinstituut vindt van niet. Sociale media zijn een gewone leefomgeving voor jongeren, net als thuis, school en straat. Richt ze dus ook op die manier in, aldus het NJi.

Gratis congres over schoolstress voor het voortgezet onderwijs

Op donderdag 24 juni is er van 14.45 -17.15 uur in De Zalen van Zeven in de Boothstraat in Utrecht een gratis congres over schoolstress. Dit congres is bedoeld voor mensen die werken in of rondom het voortgezet onderwijs (ook gespecialiseerd voortgezet onderwijs).

Inschrijving Burgemeestersontbijt gestart

Vanaf maandag 2 juni kunnen alle gemeenten in Nederland zich weer inschrijven voor het Burgemeestersontbijt. Dit ontbijt vindt plaats in de Week van Ons Eten (4 t/m 11 oktober 2025). In deze week ontbijten burgemeesters samen met een schoolklas in het gemeentehuis. Gemeenten die meedoen, ontvangen gratis een ontbijtbox vol gezonde producten samengesteld door het Burgemeestersontbijt (onderdeel van Nationaal Schoolontbijt) en is helemaal volgens de Schijf van Vijf.

Gratis lespakket en toolbox ‘Schooldak van de Toekomst’

IVN Natuureducatie en Rooftop Revolution lanceren een nieuw lespakket voor basisscholen: ‘Schooldak van de Toekomst’. Het lesmateriaal is gratis te downloaden en speciaal ontwikkeld voor groep 7 en 8. Leerlingen ontdekken hoe het dak van hun eigen school een groene, duurzame plek vol mogelijkheden kan worden.

Whitepaper over risicovol spelen

Kinderen leren niet alleen door voorzichtig te zijn, maar juist ook door risico’s te nemen. Daar is steeds meer aandacht voor, in Nederland en daarbuiten. VeiligheidNL wil dat kinderen de ruimte krijgen om te spelen met risico's. Samen met professionals die werken met ouders en kinderen zorgt VeiligheidNL dat dit op een veilige manier kan. Met een whitepaper laat VeiligheidNL zien waarom risicovol spelen goed is voor de ontwikkeling van kinderen én hoe het helpt om ernstig letsel te voorkomen. Het whitepaper is ook relevant voor onderwijsprofessionals.

Vier jaar groei en versterking effectief werken aan gezonde leefstijl

In de periode 2021–2024 heeft Gezonde School, samen met onderwijsprofessionals, Gezonde School-adviseurs en kennis- en samenwerkingspartners, gewerkt aan het bevorderen van een gezonde leefstijl op scholen. De focus lag op het bereiken van alle scholen, het verbeteren van de kwaliteit en het structureel verankeren van gezondheid in het onderwijs. Deze gezamenlijke inzet heeft geleid tot stevige resultaten en een sterke basis voor een gezonde toekomst voor leerlingen en studenten. Dat blijkt uit de Gezonde School Eindevaluatie 2021-2024.

Terugblik Met Alle Respect! 2025

Op woensdag 9 april 2025 organiseerde Stichting School & Veiligheid voor de tiende keer de landelijke onderwijsconferentie Met Alle Respect! Zo’n 250 onderwijsprofessionals waren naar Theater Gooiland in Hilversum gekomen voor een inspirerende dag rondom sociale veiligheid in het onderwijs. Nog eens 300 deelnemers volgden de conferentie online. Een terugblik.

Meer ouders en kinderen positief over mobielverbod in de klas

Steeds meer ouders en kinderen zijn positief over het mobielverbod in de klas dat op 1 januari 2024 inging. Ook een verbod in de hele school kan op meer voorstanders rekenen. Dat blijkt uit onderzoek van Ouders & Onderwijs onder 1.143 ouders. “Dat steeds meer kinderen en jongeren positief zijn over het mobielverbod is niet gek”, zegt Vivian den Blanken van het Nederlands Jeugdinstituut.