Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Artikelen

Gouden Wortel 2025 voor gemeente Almere

Almere is de winnaar van de Gouden Wortel 2025. De gemeente ontving deze prijs op vrijdag 23 mei tijdens de Week van de Schooltuin voor haar inspirerende ondersteuning van het schooltuinieren. De eerste Publieksprijs is gewonnen door de gemeente Leiderdorp.

Nieuw Wereldrecord Schooltuinles: 3.768 leerlingen!

Nederland heeft het Guiness Wereld Record Schooltuinles behaald. Maar liefst 3.768 kinderen uit het hele land deden donderdagochtend 22 mei mee aan de recordpoging. Daarmee is het oude record van 539 deelnemers doorbroken. Deze recordpoging is een activiteit van de Week van de Schooltuin, die van 19 tot en met 23 mei plaatsvindt.

Het geheime leven op het schoolplein

Marit Daams werkt voor IVN Natuureducatie aan een korte natuurdocumentaire: Het Geheime Leven op het Schoolplein. Er ontbreekt echter een bijzondere filmster, een egel.

Lunchwebinar Welbevinden schoolteam

Welbevinden van leerlingen begint bij het welbevinden van docenten. Wanneer zij zich gesteund, verbonden en veerkrachtig voelen, straalt dat direct af op hun leerlingen en studenten. Maar de hectiek van volle agenda’s en hoge werkdruk vraagt veel van docenten. Juist daarom staat het programma Welbevinden op School, in de week van de mentale gezondheid (2-8 juni), op 3 juni tijdens een lunchwebinar stil bij het fundament van een positieve schoolcultuur: het welbevinden van het schoolteam.

Vraag nu de stimuleringsbijdrage ‘Lekker naar Buiten!’ aan

Van 19 mei t/m 3 juni kunnen scholen de stimuleringsbijdrage Lekker naar Buiten! aanvragen via Gezonde School. Deze bijdrage is onderdeel van het programma Jong Leren Eten (JLE) en helpt kinderen en jongeren om op een praktische manier te leren bewuste, gezonde en duurzame keuzes te maken.

Thema Week Tegen Pesten 2025: Kijk ’s door een andere bril

De Week Tegen Pesten heeft dit jaar als thema ‘Kijk ’s door een andere bril; En zie: je klas is een team’. De campagne, georganiseerd door de Stichting School & Veiligheid, vindt plaats van 22 tot en met 26 september 2025.

Populariteit schooltuin groeit

De schooltuin bloeit op. Terwijl in 2021 slechts 19 procent van de basisschoolleerkrachten gebruik maakte van de schooltuin, is dit percentage vier jaar later gestegen naar 27 procent. Dat blijkt uit recent onderzoek van DUO Onderwijsonderzoek in opdracht van de Alliantie Schooltuinen. Wel zijn de verschillen per provincie groot. De absolute koploper op het gebied van schooltuinieren is het basisonderwijs in Zeeland. Onderaan bungelen de basisscholen in de provincie Flevoland.

Scholen kunnen meedoen aan campagne ‘Nee tegen vapen’

Het ministerie van VWS is op 12 mei gestart met de campagne ‘Nee tegen vapen’. De campagne is bedoeld om jongeren en hun ouders bewust te maken van de schadelijkheid van vapen. Scholen kunnen de bijbehorende materialen gebruiken om leerlingen hierover voor te lichten en het gesprek aan te gaan.

Veranderingen bij de Gezonde Schoolkantine vanaf schooljaar 2025-2026

Het programma de Gezonde Schoolkantine van het Voedingscentrum ondersteunt scholen al meer dan 20 jaar. En dat blijft het Voedingscentrum doen. De ambitie blijft groot: een gezonde en duurzame schoolomgeving voor álle leerlingen. Alleen verandert vanwege de bezuinigingen op preventie, de manier waarop het Voedingscentrum scholen daarin ondersteunt.

Win een groen schoolplein – Doe mee aan de actie van Jantje Beton & Praxis!

Veel schoolpleinen zijn grijs en saai. Tijd voor verandering! Jantje Beton en Praxis roepen basisscholen op om mee te doen aan de tweede editie van grijs naar groen: een actie om samen schoolpleinen te vergroenen.

De nieuwe Smaaklessen zijn er!

Er is een nieuwe versie van het programma Smaaklessen. Net zo leuk en smakelijk als de vorige versie, maar dan met nieuwe lessen, nieuwe recepten, weer helemaal van deze tijd én in een nieuw jasje!

Workshop Gezond VO in Beweging voor LO-docenten

Tijdens het Lente Event van KVLO Limburg op woensdag 11 juni verzorgt Maastricht Sport een workshop over Gezond VO in Beweging voor LO-docenten en andere geïnteresseerden.

Hoe kunnen leraren leerlingen met ADHD en/of ASS beter laten functioneren?

Hoe kunnen leraren ervoor zorgen dat leerlingen met ADHD en/of ASS hun executieve functies (impulscontrole, werkgeheugen en cognitieve flexibiliteit) kunnen verbeteren. Het NRO zet effectieve interventies op een rij.

Op weg naar een integrale aanpak in het onderwijs gericht op gokken

Relatief veel jongvolwassenen van 18 tot en met 23 jaar gokken. En dat terwijl jongvolwassenen een grotere kans hebben op negatieve gevolgen van gokken. Extra bescherming voor deze groep is dus nodig. Daphne Visser, wetenschappelijk onderzoeker jeugd bij het Trimbos-instituut, vertelt in deze blog wat de eerste stappen hierin zijn. Ze gaat hierbij in op de nieuwe deskundigheidsbevordering van preventieprogramma Helder op School waarmee onderwijsprofessionals problemen met gokken bij hun leerlingen of studenten leren signaleren, bespreekbaar te maken en hen te begeleiden.

Hoe slapen jouw brugklassers écht?

Wil je weten hoe jouw brugklassers echt slapen? Doe dan mee aan het landelijk slaaponderzoek van Charge Your Brainzzz! Charge Your Brainzzz is op zoek naar scholen met een vmbo-brugklas die in schooljaar 2025-2026 mee willen doen aan een onderzoek naar de slaap en slaapgewoonten van hun leerlingen.