Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Artikelen

Gemeente Utrecht steunt gezonde leefgewoonten bij leerlingen van tien basisscholen

Tien Utrechtse basisscholen krijgen in 2024 steun van de gemeente Utrecht om te werken aan gezonde leefgewoonten bij leerlingen. Met het programma Gezond Gewicht op School stimuleert de gemeente Utrecht samen met de scholen gezonde voeding en voldoende bewegen via het onderwijs en bereikt daarmee in 2024 ongeveer 2200 kinderen. Het initiatief is een belangrijk onderdeel van het nieuwe uitvoeringsprogramma Gezond Gewicht Utrechtse Jeugd 2024-2027.

Genomineerde Sportiefste Basisscholen oefenen voor battle tijdens finaledag

Afgelopen week kregen de genomineerde scholen bezoek van sportieve YouTubers, topsporters en toptrainers. Zij gingen met de leerlingen aan de slag met freerunnen, breakdance, skateboarden, turnen en acrobatiek. Tijdens de opening op 9 april gaan de leerlingen van de genomineerde scholen namelijk op een sportieve manier met elkaar battlen, tijdens een zogenaamde informele battle. De Margarethaschool uit Arnhem en CBS De Waterhof uit Delft zijn genomineerd voor de titel Sportiefste Basisschool van Nederland. Eerder bezocht de jury de scholen.

Werken aan welbevinden in het voortgezet onderwijs

Waar lopen scholen in het voortgezet onderwijs tegenaan als ze willen werken aan het welbevinden van leerlingen? Het Trimbos-instituut zet het in een blog op een rij aan de hand van de ervaringen van scholen, onderzoekers, interventie-eigenaren en gemeenten. Het Trimbos-instituut komt ook met een gezamenlijke oplossingsrichting: sturing, een heldere visie en duidelijke rollen.

Hoe als school te handelen bij online bedreigingen?

De impact van een bedreiging op een school kan groot zijn. Bereid je als school hierop voor: welke kans is er dat dit ook bij jullie op school gebeurt? Heb je voldoende zicht op wat er speelt onder de leerlingen? Stichting School & Veiligheid helpt scholen om dit in beeld te brengen. In een artikel geven zij enkele tips en concrete handvatten. Tips voor als het misgaat, maar ook tips ter preventie.

Voucherregeling Groene Revolutie Zeeuwse Schoolpleinen nog tot 24 maart open

Zeeuwse basisscholen kunnen nog tot en met zondag 24 maart een aanvraag indienen voor de Voucherregeling Groene Revolutie Zeeuwse Schoolpleinen. Deze voucher is mogelijk dankzij IVN Natuureducatie en provincie Zeeland.

Ontdek de ontbijtlessen bij de Koningsspelen

Op 26 april vindt de twaalfde editie van de Koningsspelen plaats. Tijdens de Koningsspelen staat het plezier in actief bewegen en samen goed ontbijten centraal. In samenwerking met de Koningsspelen zijn er weer leuke ontbijtlessen voor bij de Koningsspelen! Het thema van de Koningsspelen is dit jaar ONTDEK! Wat is er nu leuker dan zelf ontdekken wat een gezond ontbijt is? Er is voor elke klas een les beschikbaar. De ontbijtlessen kun je voorafgaand, tijdens of na de Koningsspelen geven.

Minder scholen in het speciaal basisonderwijs bieden schoolzwemmen aan

In 2023 bieden minder scholen in het speciaal basisonderwijs (SBO) schoolzwemmen aan dan in 2019. Dit percentage daalde van 38 naar 29 procent. In het speciaal onderwijs (SO) daalde het ook, maar lichter. Dit blijkt uit onderzoek van Eef Hollander en Marthe Westerbroek van het Mulier Instituut onder de Nederlandse scholen in het speciaal (basis)onderwijs.

Wil jij in gesprek met het Voedingscentrum over eten op jouw school?

Het Voedingscentrum is benieuwd naar de invulling van voedingsbeleid, eetpauzes, traktaties en eventueel schoolmaaltijden op jullie school. Ben jij directeur, coördinator of lid van de medezeggenschapsraad op een basisschool en wil je hierover (online) een keer met medewerkers van het Voedingscentrum in gesprek? Hoe kan het Voedingscentrum jullie helpen bij het stimuleren van gezond eetgedrag?

Week van de Lentekriebels 2024: thema ‘weerbaar online’ zorgt voor goede gesprekken in de klas

Van 4 tot en met 8 maart vond de negentiende editie van de Week van de Lentekriebels plaats. Rutgers kijkt terug op een bewogen, maar goede negentiende editie van de Week van de Lentekriebels. Volgens kinderen een van de leukste schoolweken van het jaar. Ook ouders zijn blij met relationele en seksuele vorming, maar liefst 88% van de ouders vindt dat het op school verplicht moet zijn. Dat blijkt uit de Monitor Seksuele Gezondheid 2023.

50 basisscholen krijgen 5.000 euro voor vergroenen schoolplein

In 2023 maakten IVN en Jantje Beton al 10 scholen blij met een toekenning van 5.000 euro om hun schoolplein te vergroenen en speelser te maken. De grote belangstelling voor de extra steun – 160 scholen reageerden om kans te maken – had als gevolg dat er op basis van loting een selectie gemaakt werd. Door nieuwe, extra steun van het ministerie van VWS begin 2024 kunnen IVN en Jantje Beton nu nog eens 50 extra scholen een bedrag van 5.000 euro toekennen.

Meer aandacht voor bewegen nodig in opleiding tot pedagogisch medewerker

Bewegen moet meer aandacht krijgen in de opleiding tot (gespecialiseerd) pedagogisch medewerker. Dat stellen Marthe Westerbroek, Sanne Veldman en Amika Singh van het Mulier Instituut in de publicatie ‘De weg naar meer en beter bewegen in de kinderopvang’.

Genomineerde Sportiefste Basisscholen doen battle tijdens finaledag

De Margarethaschool uit Arnhem en CBS De Waterhof uit Delft zijn op 13 december 2023 genomineerd voor de titel Sportiefste Basisschool van Nederland. Op dinsdag 9 april 2024 vindt in Zwolle bij CALO Windesheim de uitreiking voor de ‘Sportiefste basisschool van Nederland’ plaats. De opening van de finaledag bestaat uit een heuse battle tussen de twee scholen.

Hoe maak je seksuele en genderdiversiteit bespreekbaar op school?

Scholen zijn wettelijk verplicht om aandacht te besteden aan seksuele vorming, en daarbij ook aan seksuele en genderdiversiteit. Hiermee zorgen scholen voor een gezonde en veilige seksuele ontwikkeling van kinderen. Maar hoe maak je als onderwijsprofessional seksuele vorming bespreekbaar? Het Nederlands Jeugdinstituut zet een aantal zaken op een rij. In het eerste deel aandacht voor de basisschool.

Keuzewaaier bewegingstussendoortjes in het basisonderwijs

Regelmatig bewegen zou vanzelfsprekend onderdeel van de dag voor kinderen moeten zijn. Daarom heeft het lectoraat Bewegen in en om de school van de Hogeschool van Amsterdam een Keuzewijzer bewegingstussendoortjes samengesteld.

Jongeren ontwikkelen ‘no blame no shame’-campagne

Jongeren die te maken hebben met online seksueel misbruik voelen zich vaak schuldig of schamen zich. Reacties uit de omgeving als “had je die foto maar niet moeten sturen..” en “had je maar niet online moeten komen..” versterken dit gevoel en zit het herstel vaak in de weg. Om dit tegen te gaan zijn jongeren die online seksueel misbruik meemaakten, samen met online platform WTFFF!?, een campagne gestart met de oproep: join #noblamenoshame.