Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Hoe breng en houd je kinderen met een motorische achterstand in beweging?

Kennissessie op 8 november tijdens Week van de Motoriek

Van 7 tot en met 10 november is de derde editie van de Week van de Motoriek. Het thema is deze keer ‘Jong geleerd is oud gedaan’. Op 8 november is er van 16.00 tot 16.45 een sessie die interessant is voor professionals in het basisonderwijs, ‘Hoe breng en houd je kinderen met een motorische achterstand in beweging?’

Waar loopt een kind met een motorische achterstand en zijn/haar omgeving tegenaan? Wat weten we vanuit de wetenschap over de problematiek van kinderen met een motorische achterstand? En wat kunnen we in de praktijk doen om deze kinderen in beweging te krijgen en houden? Onder leiding van Johan Koedijker (Kenniscentrum Sport en Bewegen) en Remo Mombarg (Lector bewegingsonderwijs en jeugdsport van de Hanzehogeschool in Groningen) gaan we hierover in gesprek met een aantal ervaringsdeskundigen en praktijkprofessionals. Vervolgens neemt Remo Mombarg ons mee in de laatste stand van zaken vanuit de wetenschap. Franceline van der Geer (programmacoördinator Special Heroes) sluit af met praktische tips en handvatten om zelf aan de slag te gaan.

Over de sprekers

Johan Koedijker werkt als specialist motorische ontwikkeling bij het Kenniscentrum Sport & Bewegen binnen het thema Vaardig in Bewegen. Het vertalen van wetenschappelijk onderzoek naar toepasbare informatie zodat iedereen een leven lang kan profiteren van sport en bewegen staat centraal.

Remo Mombarg is o.a. lector Bewegingsonderwijs en Jeugdsport aan het Instituut voor Sportstudies van de Hanzehogeschool. Binnen het lectoraat houdt hij zich bezig met jeugdsport en bewegingsonderwijs. Het doel van zijn lectoraat is om kennis te ontwikkelen over effectieve interventies die zorgen dat kinderen gezond, plezierig en langdurig deel kunnen nemen aan de huidige en toekomstige sportmaatschappij.

Franceline van de Geer is programmacoördinator Special Heroes Noordoost Nederland voor de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Flevoland. Franceline probeert in deze alle scholen van het speciaal onderwijs enthousiast te krijgen voor de programma’s van Special Heroes om alle leerlingen ook daadwerkelijk aan het sporten te krijgen, want daar gaat het uiteindelijk om!

Christa Rietberg is vakleerkracht LO, orthopedagoog en werkt als ambulant begeleider bewegingsonderwijs voor het Expertiseteam van de Twijn in Zwolle. Als ambulant begeleider ondersteunt zij inhoudelijk en praktisch bij beweegsituaties op scholen in het speellokaal, gymzaal, sporthal, zwembad, op het schoolplein en bij buitenschoolse sport.

Voor meer informatie over deze en andere sessies click hier.