Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Artikelen

Stimuleringsregeling Gezonde relaties & Seksualiteit

Het kabinet zet stevig in op de preventie van onbedoelde zwangerschappen. Eén van de maatregelen is gericht op het stimuleren en ondersteunen van scholen die aandacht willen besteden aan gezonde relaties en seksualiteit. Nog dit jaar kunnen 200 PO, SO, VSO, VO en MBO- gebruik maken van de nieuwe Stimuleringsregeling Gezonde Relaties & Seksualiteit. Tot en met 2 december is het mogelijk om belangstelling kenbaar te maken via een account op Mijngezondeschool.nl. Uiterlijk medio december horen scholen of zij wel of geen gebruik van de regeling kunnen maken. Bij overschrijving gelden toekenningscriteria.

Nieuwe e-learning ‘Werken met vluchtelingenkinderen en hun ouders in de kinderopvang’

De komst van jonge vluchtelingenkinderen en hun ouders stelt kinderopvangorganisaties en pedagogisch medewerkers voor uitdagingen in hun dagelijks werk. De nieuwe gratis e-learning ‘Werken met vluchtelingenkinderen en hun ouders in de kinderopvang’ helpt hen met die uitdagingen om te gaan.

Basisscholen gezocht: in gesprek over Relaties en seksualiteit

Werkt je basisschool aan het thema Relaties en seksualiteit? Wat gaat goed en wat kan mogelijk beter? Hoe zie je de rol van ouders? Hierover wil Gezonde School graag met een aantal basisscholen in gesprek. Je geeft hiermee waardevolle input voor het landelijke beleid op relationele en seksuele vorming.

Blog Studiereis gezonde leefstijl op school IJsland

Van 22 t/m 27 september zijn wij met een groep 43 mensen uit het onderwijs, thema instituten en GGD'en op IJsland om te leren van het IJslandse preventiemodel en de invulling van Gezonde School. Dagelijks houden we je op de hoogte van onze belevenissen en leermomenten.

“Elke studiereis heeft mij en dus ook ROC van Twente iets gebracht”

Gerald Oude Alink is teammanager Sportbureaus en coördinator Gezonde School bij het ROC van Twente. Hij ging al diverse keren mee op de Studiereizen Gezonde School. Ook in IJsland was hij van de partij. We spraken met hem over zijn ervaringen.”

Dag van de Duurzaamheid voor het Onderwijs

Leren voor Morgen organiseert op donderdag 10 oktober de eerste Dag van de Duurzaamheid voor het onderwijs. Tijdens de Dag van de Duurzaamheid voor het onderwijs is er aandacht voor verschillende onderdelen, zoals de Voorleesactie, Duurzame docent 2019 en Spark the Movement.

NOC*NSF zoekt via docenten LO talenten voor TeamNL Talentdag

Vaak gebeurt het identificeren van talenten binnen en door de sporten zelf. Er is echter ook een groep waarbij het interessant is om talenten buiten de sporten om te zoeken. Om hen in beeld te krijgen organiseert NOC*NSF op zondag 24 november de TeamNL Talentdag in Almere en op Papendal. Docenten LO kunnen desgewenst leerlingen hiervoor aanmelden. De Talentdag is bestemd voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar.

Een gezonder Nederland voor kinderen en jongeren met een beperking

Na de succesvolle eerste Healthy Heroes pilots in Gennep, Tegelen en Venray, ontwikkelt Special Heroes Nederland (SHN) het stimuleringsprogramma voor alle speciaal onderwijs scholen verder door.

Start (v)aardig!

Een consortium van 10 organisaties uit de sport- en beweegsector gaan in samenwerking met nog eens 11 organisaties op het gebied van onderzoek, beroepspraktijk en onderwijs een grootschalig 4-jarig onderzoek doen naar de beweegvaardigheid van kleuters.

De zes lessen van de Studiereis Gezonde School IJsland

Van 22 tot en met 27 september vond de Studiereis Gezonde School IJsland plaats. Na afloop werd bij de deelnemers nagevraagd welke lessen ze vanuit IJsland meenamen naar Nederland.

Aanpak alcoholmisbruik moet zich meer richten op hoog-risico jongeren

Het overgrote deel (90-95%) van de alcoholpreventie in Nederland is universeel. Dat wil zeggen, gericht op alle jongeren en te weinig rekening houdend met jongeren die kwetsbaar zijn voor alcoholmisbruik en verslaving. Dat moet anders, stelt Jeroen Lammers. Vrijdag 11 oktober promoveert Lammers aan de Universiteit Utrecht op onderzoek naar een interventie die deze ‘witte vlek’ weg kan nemen en een toegevoegde waarde heeft voor het preventieveld in Nederland.

“Gewoon het taboe eraf halen”

Leerlingen zijn niet tevreden over de seksuele vorming op school. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Seks onder je 25e’ (Rutgers en Soa Aids Nederland, 2017). Ze geven het een magere score: een 5,8. Hoe kan het beter? In dit kwalitatieve onderzoek heeft Rutgers dat onderzocht, samen met leerlingen als co-onderzoekers.

Verspillingsvrije week

Van 30 september tot en met 6 oktober is het de verspillingsvrije week. De verspillingsvrije week is een initiatief van Milieu Centraal in samenwerking met de Consumentenbond. De week is een onderdeel van de campagne ‘Hoe #verspillingsvrij ben jij?’ van de Stichting Samen tegen Voedselverspilling.

Helicon VMBO Nijmegen verrast met 500ste Schoolkantine Schaal

Het Helicon VMBO Nijmegen heeft vorige week vol trots de 500ste Schoolkantine Schaal van dit jaar ontvangen van het Voedingscentrum. De kantine heeft daarmee voor de derde keer op rij een gouden status behaald.

Inschrijving Olympic Moves 2019-2020 geopend

De inschrijving voor Olympic Moves 2019-2020 is geopend. Olympic Moves, een initiatief van de KVLO, NOC*NSF en Coca-Cola Nederland, laat scholieren tussen de 12 en 19 jaar kennismaken met diverse vormen van sport en laat hen het plezier van samen sporten beleven. In een sfeer van Olympische waarden en passend bij de belevingswereld van jongeren kunnen zij zich via Olympic Moves fysiek, maar ook sociaal verder ontwikkelen. Er doen inmiddels ruim 350 middelbare scholen aan mee, wat bijna de helft is van alle scholen in Nederland. De finale is op 5 juni 2020.