Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Artikelen

Brochure meldcode kindermishandeling in de praktijk

Als vervolg op de folder ‘De verbeterde meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling’ heeft BOinK (Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang) in het kader van de Beweging tegen Kindermishandeling een nieuwe brochure ontwikkeld.

Kwart ouders heeft weinig zicht op online activiteiten kind

Op 11 februari was het Safer Internet Day 2020. Op deze dag lanceerden Bureau Jeugd & Media, SIC en Google het programma ‘Internethelden’ om middelbare scholieren (en hun ouders) te helpen veilig gebruik te maken van het internet.

Kennismaking met ‘Stil Verdriet’

Ben je benieuwd hoe je kunt omgaan met onderwerpen die mogelijk spanningen geven met de levensbeschouwelijke identiteit van je school, zoals seksuele diversiteit? Kom dan naar de startbijeenkomst van het project ‘Stil Verdriet’ op 8 april.

Slaapprogramma voor tieners Charge Your Brainzzz breidt doelgroep en aanpak uit

Veel tieners slapen niet goed. Dat beïnvloedt schoolprestaties, stemming en gezondheid. Het lespakket Charge Your Brainzzz van de Hersenstichting en GLOS Educatief is erop gericht om scholieren van VMBO-T, HAVO en VWO beter te laten slapen. Om de impact van dit programma op gezond slapen bij tieners te vergroten willen onderzoekers van de Vrije Universiteit samen met partnerorganisaties zich meer richten op aan slaap gerelateerde factoren zoals sociaal mediagebruik, stress en piekeren. Ook gaat Charge Your Brainzz 2.0 zich meer richten op de sociale omgeving rondom de tiener zoals vrienden en ouders. En tenslotte wordt het lespakket uitgebreid naar het VMBO.

Niet half 9, maar half 10: ‘Laat middelbare scholieren later beginnen’

Middelbare scholieren slapen vaak te kort, waardoor ze moe in de klas zitten. Daarom is het beter als scholen later beginnen. Dat zeggen slaapexperts, neurowetenschappers en chronobiologen (die het bioritme onderzoeken) tegen NOS Stories.

Jongeren missen solide basis in seksuele vorming

Het condoomgebruik bij losse contacten neemt verder af onder jongeren. Dat blijkt uit het Test je leefstijl-onderzoek van Rutgers en Soa Aids Nederland onder MBO-studenten. Jongeren zelf vragen expliciet om meer aandacht voor seksuele vorming, van de brugklas tot de bovenbouw. Scholen zeggen op hun beurt dat ze seksuele vorming belangrijk vinden, maar zijn zoekende hoe ze dit op een goede, structurele manier in kunnen vullen. Dit terwijl er elk jaar een nieuwe groep van 200.000 jongeren seksueel actief wordt.

Campagne ‘Ben je oké?’ komt met carnavalskraker

De publiekscampagne ‘Ben je oké?’, die ongewenst seksueel gedrag tijdens het uitgaan bespreekbaar maakt, is dit jaar voor eerst te zien en te horen tijdens carnaval (zaterdag 22-dinsdag 25 februari). De campagne komt met een ludieke eigen carnavalskraker die bijdraagt aan een gezellige carnaval voor iedereen en een tegengeluid is voor seksistische carnavals hits. Ook kunnen carnavalsverenigingen, kroegen en feestlocaties de campagne steunen en posters ophangen. ‘Ben je oké?’ is een initiatief van Rutgers, kenniscentrum Seksualiteit.

Nominaties ‘Sportiefste VO/VSO-school van Nederland 2020’

De KVLO, NOC*NSF en Special Heroes hebben zeven nominaties bekendgemaakt voor de titel ‘Sportiefste VO/VSO-school van Nederland 2020’. De zeven genomineerden strijden op 15 april op sportcampus Zuiderpark in Den Haag om de titel. De gemeente Den Haag treedt dit jaar samen met de sportopleidingen van de Haagse Hogeschool en ROC Mondriaan op als gastvrouw.

Deze 4 scholen winnen de Lang Leve de Liefde Award 2020

Kolom Praktijkcollege Noord in Amsterdam (praktijkonderwijs), Vso De Hoge Brug in Rotterdam (voortgezet speciaal onderwijs), Rudolf Steiner College in Haarlem (voortgezet onderwijs) en Aventus in Apeldoorn (mbo) hebben in de Week van de Liefde (10-14 februari) de Lang Leve de Liefde Award in de wacht gesleept, ieder in een eigen onderwijscategorie.

Wapen- en kluisjescontrole: wat mag en wat niet?

Dinsdag 4 februari kwam in het nieuws dat de politie bij een kluisjescontrole op een school allerlei wapens en illegaal vuurwerk aangetroffen heeft. Mag de politie zomaar kluisjes openbreken? En hoe gaat de samenwerking tussen politie en school? De Stichting School & Veiligheid zette op een rij welke mogelijkheden er zijn als het gaat om controle op wapens, drugs en alcohol.

VSG positief over verplicht aantal uren bewegingsonderwijs op basisscholen

De Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) is positief over het verplicht aantal uren bewegingsonderwijs voor basisscholen. Eerder deze week nam de Tweede Kamer hierover een amendement aan. André de Jeu, directeur Vereniging Sport en Gemeenten, vindt het goed dat nu PO en VO worden gelijkgesteld: “Bij het VO was er al een verplicht aantal uren bewegingsonderwijs, bij het PO niet. Dat was best apart.”

PO-Raad geen voorstander van verplicht aantal uren bewegingsonderwijs op basisscholen

De PO-Raad is geen voorstander van een verplicht aantal uren bewegingsonderwijs voor de basisscholen. Dat laat woordvoerder Annemieke Kooper weten in een reactie op het dinsdag 4 februari in de Tweede Kamer aangenomen amendement. Daarin worden basisscholen verplicht wekelijks minimaal twee uur bewegingsonderwijs te geven. De scholen krijgen een periode van drie jaar om het in orde te maken.

Basisscholen moeten verplicht wekelijks minimaal twee uur bewegingsonderwijs geven

Scholen in het primair onderwijs moeten verplicht wekelijks minimaal twee uur bewegingsonderwijs geven. Dat staat in een amendement van VVD en SP dat dinsdag 4 februari door de Tweede Kamer is aangenomen. De scholen krijgen een periode van drie jaar om het in orde te maken.

Dag van de Gezonde Schoolkantine 2020

Donderdag 16 april 2020 is weer de Dag van de Gezonde Schoolkantine! Met deze dag vraagt het Voedingscentrum jaarlijks extra aandacht voor gezonde voeding op scholen. Dit jaar trekt het Voedingscentrum het land in en bezoekt het een aantal gemeenten. Op ludieke manier zal het Voedingscentrum de Schoolkantine Schalen uitreiken. Maar hoe ze dat gaan doen, houden ze nog even geheim!

Tips voor verkeersouders om met weerstand om te gaan

In Nederland zetten zo’n 32.000 verkeersouders zich in voor de verkeersveiligheid rondom de school. Ze denken bijvoorbeeld mee over veilige school-huisroutes of organiseren verkeersactiviteiten voor de kinderen. Zo zorgen ze ervoor dat de leerlingen veilig naar school kunnen én leren over verkeer. Gelukkig zien de meeste mensen het nut in van deze verkeersactiviteiten en dragen ze hun steentje bij.