Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Blog

Sociale media en pesten – een uitdaging, waar je tóch wat mee kunt

Wat is de invloed van sociale media op pesten en roddelen en wat kun je mee als school? Daarover schreef Loïs Gampierakis, medewerker Adviespunt & Inhoudelijk medewerker sociaal veiligheidsbeleid bij School & Veiligheid, onderstaand blog.

Kinderen op school weer opgehokt in een intensieve kindhouderij

Sinds 2 september is de zomervakantie in alle regio’s voorbij. Voor kinderen betekent het weer veel binnen zitten op school. Te veel, aldus Vincent van der Veen, IVN-impactregisseur Kind & Natuur. Hij schreef er onderstaande blog over.

Liever niet voorlichten over vapen op basisschool

Steeds meer jonge kinderen vapen. Moeten we nu massaal gaan voorlichten op de basisschool? “Liever niet”, betoogt Simone Onrust in een blog op de website van het Trimbos-instituut. “Maar dat wil niet zeggen dat er geen actie nodig is. Basisscholen kunnen namelijk wel andere dingen doen die veel effectiever zijn.”

Mijn kind gaat studeren; tips voor een gesprek over alcoholgebruik

Hoogzomer, voor velen een onbezorgde tijd en dit jaar voor sommige ouders zelfs een bijzondere tijd. Omdat na de zomer, in het nieuwe schooljaar je kind een vervolgopleiding gaat doen. Misschien wel in een andere stad en zelfs op kamers. Een heel andere fase in het leven van je kind, maar ook in jouw leven als opvoeder. Ninette van Hasselt geeft in een blog van het Trimbos-instituut samen met Wilke Heijnen en Michelle van der Horst van de programma’s Alcohol en Jeugd tips aan ouders. Wat geef je je kind mee om echt op eigen benen te kunnen staan?

Wat de school kan betekenen voor jonge mantelzorgers

“Stel je eens een schoolklas voor. Een groep kinderen, klaar voor de les. Daar kunnen zomaar zeven jonge mantelzorgers tussen zitten.” Aniek de Lange is Projectmedewerker Jeugd bij Trimbos met expertise over kinderen van ouders met psychische en/of verslavingsproblemen. In een blog op de website van Trimbos vertelt ze waarom het belangrijk is dat deze kinderen zich op school gezien en gehoord voelen. Ook geeft ze tips aan onderwijsprofessionals hoe ze jonge mantelzorgers kunnen herkennen.

Verslag Studiereis dynamische schooldag Denemarken

Van 25 t/m 29 september gingen we met de KVLO en 45 deelnemers op studiereis naar Denemarken. In dit blog deden we dagelijks verslag over wat we daar zagen en wat we meemaakten.

Bewegen op school: elk stapje telt!

Op 17 augustus begon voor een deel van de kinderen in Nederland een nieuw schooljaar. Zes weken lang was er geen school. Dat betekent veel tijd om te spelen! Hutten bouwen, badmintonnen, kamperen, fietsen, en met dit warme weer natuurlijk veel waterspelletjes. Genieten! De start van het nieuwe schooljaar is voor sommige kinderen dan ook een beetje dubbel: op school zie je eindelijk je klasgenootjes weer en een klas hoger is ook leuk, maar je moet ook weer van alles. Terug de schoolbanken in, oftewel: veel zitten.

Hoe verbeter je de zelfregulatie van kleuters?

Zelfregulering is een belangrijke vaardigheid die al van jongs af aan kan worden gestimuleerd en essentieel is voor schoolsucces. Ruth Heuvelman, orthopedagoog en specialist voor onderwijs en educatie van het jonge kind bij Expertisecentrum Het Jonge Kind van de CED-Groep, schreef er op de Early Years Blog onderstaande blog over. Inclusief drie tips om de zelfregulatie thuis en op school te verbeteren.

Blog Studiereis gezonde leefstijl op school IJsland

Van 22 t/m 27 september zijn wij met een groep 43 mensen uit het onderwijs, thema instituten en GGD'en op IJsland om te leren van het IJslandse preventiemodel en de invulling van Gezonde School. Dagelijks houden we je op de hoogte van onze belevenissen en leermomenten.