Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Nieuws

Veel belangstelling voor webinar Trimbos over reactie op zelfdoding in onderwijs

Maar liefst 1300 unieke kijkers hebben op 2 februari het webinar ‘Goed reageren na een (poging tot) zelfdoding in het onderwijs’ gevolgd. Het webinar van Trimbos samen met 113 zelfmoordpreventie ging over ondersteuning en nazorg bij (poging tot) suïcide in het onderwijs.

Een dynamische schooldag vormgeven: waarom en hoe

Voldoende bewegen heeft een positieve invloed op de sociale, cognitieve en motorische ontwikkeling van leerlingen. Kinderen die op jonge leeftijd voldoende bewegen profiteren op latere leeftijd van de voordelen van een actievere leefstijl. Helaas is de fysieke fitheid en motorische vaardigheid van kinderen de afgelopen jaren sterk achteruit gegaan. Een dynamische schooldag kan helpen om leerlingen in het primair onderwijs meer te laten bewegen. Johan Koedijker, specialist beter leren bewegen van Kenniscentrum Sport & Bewegen, legt de dynamische schooldag uit.

Hoe praat je over ingrijpende gebeurtenissen met leerlingen?

Het is door de aardbeving in Turkije en Syrië weer extra actueel. Ingrijpende gebeurtenissen zoals een oorlog, de natuurramp in Turkije en Syrië of geweld in de buurt komen ook jouw groep of klas in. Leerlingen kunnen beelden, meningen en gevoelens meenemen naar school. Wat ze zien en horen in het Journaal en Jeugdjournaal, op sociale media en in hun omgeving roept reacties op. Dit vraagt alertheid, gesprek, inlevingsvermogen, tijd en ruimte in het dagelijkse lesgeven. Hoe ga je als onderwijsprofessional op de basis- en middelbare school om met verdriet, angst en onrust over ingrijpende gebeurtenissen? Het Nederlands Jeugdinstituut geeft acht tips.

‘Wat vind ik fijn?’ thema Week van de Lentekriebels

De Week van de Lentekriebels vindt dit jaar plaats van 20 tot en met 24 maart 2023. Voor scholen in het primair onderwijs en speciaal onderwijs is deze projectweek een mooie gelegenheid om te starten met lessen over het thema Relaties en seksualiteit. Of om extra aandacht aan te besteden aan relationele en seksuele vorming. Dit jaar staat de Week van de Lentekriebels in het teken van de vraag ‘Wat vind ik fijn?’.

Erasmus en Atria zoeken deelnemers voor wetenschappelijk onderzoek naar Make a Move(+)

Tussen 2020 en 2024 voeren de Erasmus Universiteit Rotterdam en kennisinstituut Atria onderzoek uit naar de effectiviteit van de programma’s Make a Move en Make a Move+. De programma’s verbeteren de psychoseksuele gezondheid van jongens en jongemannen in het vmbo en mbo en van jongens met een lichte verstandelijke beperking. Ben jij (toekomstig) Make a Move of Make a Move+ trainer? Doe mee met het Move Up! onderzoek.

Joris maakt Een-Tweetjes met scholen, sportaanbieders én buurtsportcoaches

Joris Maier, JOGG-regisseur in Buren en Neder-Betuwe, legt ook dit jaar de lijntjes tussen de lokale scholen, de sportaanbieders en buurtsportcoaches. In de twee gemeenten nemen 20 basisscholen deel aan de Koningsspelen, met ruim 2000 leerlingen.

Vergroen je schoolplein: Voucherregeling Zeeland geopend

De voucherregeling Groene Revolutie Zeeuwse Schoolpleinen is geopend! Zo’n 40 Zeeuwse scholen ontvingen de afgelopen jaren vouchers voor het groener maken van hun schoolplein. In 2023 is budget beschikbaar voor het vergroenen van acht schoolpleinen in Zeeland. De voucher biedt scholen een steuntje in de rug om hun groene schoolplein te realiseren. Scholen kunnen tot 12 maart 2023 hun aanvraag indienen.

Discussiekaarten laten leerlingen en studenten meedenken over gezonde leefstijl

Wil je een gezonde leefstijl op school vanzelfsprekend en leerlingen of studenten erbij betrekken? Met de nieuwe discussiekaarten van Gezonde School kan dat door het gesprek of debat met ze aan te gaan. Zo ontdek je wat hun wensen zijn en waarom zij bepaalde zaken belangrijk vinden.

Achteruit Vooruit

Gemiddeld zitten er in iedere klas drie kinderen met een chronische aandoening. Daarom heeft Stichting Zorgeloos naar School een gratis spel ontwikkeld: Achteruit Vooruit.

Dag van de Gezonde Schoolkantine 2023

Op donderdag 16 maart is het weer zo ver: het Voedingscentrum organiseert de Dag van de Gezonde Schoolkantine! Op deze dag staan alle schoolkantines van Nederland in the spotlight. Maak jij er samen met het Voedingscentrum een feestelijke dag van?

Hoe natuurintelligent is jouw groep 8?

IVN Natuureducatie wil weten hoe het staat met de natuurverbinding van Nederlandse kinderen. Daarom wil IVN minimaal 1000 groep 8-ers een leuke NQ-zelftest in de klas laten doen om de natuurintelligentie (NQ) te meten. De resultaten geven IVN inzicht in de staat van het natuuronderwijs in Nederland.

Trommel zonder Rommel krijgt Gezonde Innovatie Award

Het concept Trommel zonder rommel heeft van Foodlog en FoodPersonality de Gezond Innovatie Award gekregen als beste gezonde initiatief van 2022. Jenna Davies, JOGG-regisseur gemeente Dordrecht en regiocoördinator Zuid-Holland Zuid, en Nikita Verkaart, micro marketing coördinator van Lidl Nederland namen samen de prijs in ontvangst.

Als onderwijsprofessional in gesprek over armoede

Steeds meer gezinnen hebben geldproblemen. Maar hoe herken je de signalen van armoede bij kinderen en gezinnen op jouw school? En wat kun je vervolgens als professional voor hen betekenen? Het NJi organiseert voor professionals in het onderwijs een online gesprek over armoede.

Bijna helft ouders wil gezonde schoollunch

Hoe staan ouders tegenover een gezonde lunch op school? De meningen zijn erover verdeeld. 44% van de ouders is voorstander en 38% is tegen. Het is één van de conclusies uit het onderzoek dat Ouders en Onderwijs samen met het journalistiek onderzoeksplatform Pointer (KRO-NCRV) uitvoerden onder ouders in het Landelijk Ouderpanel.

Vernieuwd leerplankader voor voedseleducatie op school

Voor jongeren is het steeds belangrijker om voedselvaardig te zijn: te beschikken over kennis en vaardigheden die het mogelijk maken om te kiezen voor gezond en duurzaam. Nu en in de toekomst. Ze worden op elke straathoek geconfronteerd met ongezonde verleidingen, die vaak ook goedkoper zijn dan gezonde producten. Daarnaast wordt de impact van ons voedingspatroon op het milieu steeds zichtbaarder. Om deze uitdagingen te trotseren is het leerplankader voeding door het Voedingscentrum en het nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling SLO geactualiseerd.