Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Nieuws

Week van de Motoriek: 1 tot en met 5 november 2021

De Week van de Motoriek vindt dit jaar plaats van maandag 1 tot en met 5 november 2021 met het thema ‘Meer én beter bewegen voor de jeugd’. De voorbereidingen zijn in volle gang en het belooft een inspirerende week te worden voor iedereen die zich inzet voor vaardig worden in sport en bewegen van jeugd met leeftijd van 0 tot 24 jaar.

Webinar Werken aan welbevinden en het NPO – een goed begin!

Wilt u het Nationaal Programma Onderwijs inzetten om aan het welbevinden van leerlingen of studenten te werken? Vraagt u zich af hoe u daar met de NPO-menukaart praktische invulling aan geeft? Gezonde School helpt u graag verder tijdens de webinar Werken aan welbevinden en het NPO – een goed begin! De webinar vindt plaats op 7 september, van 15.30 tot 17.00 uur.

Tips voor veilig vervoer van kinderen in de vakantieperiode

In de zomervakantie maken kinderopvangorganisaties extra uitstapjes met de kinderen. Daarom is het belangrijk dat we nogmaals kritisch kijken naar het veilig vervoer van kinderen. Brancheorganisaties Kinderopvang (BK), Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) en Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK) delen graag een aantal praktische tips.

Integraal leefstijlaanbod speciaal onderwijs van Special Heroes

Elk kind heeft zijn eigen interesses en talenten. De één houdt van sport, de ander van muziek maken en weer een ander van koken. Door Corona en de maatregelen is de ontplooiing van deze talenten en het welzijn van de kinderen onder druk komen te staan. Special Heroes Nederland heeft voor scholen een integraal programma om het welzijn van leerlingen te verbeteren en hun talenten tot bloei te laten komen.

Lessen over gezonde voeding op de basisschool

Hoe neem je als Specialist Sportieve & Gezonde School het thema gezonde voeding op in het lesprogramma van je school? Kinderen die meer weten over hun voedsel (herkomst, productiewijze, samenstelling of bereiding) hebben een grotere kans op een gezond voedingspatroon, aldus Alliantie Voedselonderwijs. Lees in dit artikel tips en handvatten voor lessen over gezonde voeding op de basisschool.

Voor de Jeugd Dag 2021: Mentaal welbevinden: Geef elkaar tijd en ruimte!

Op 27 september vindt de negende editie plaats van de Voor de Jeugd Dag, een initiatief van het ministerie van VWS en de VNG. De inhoudelijke programmering wordt vormgegeven door het Nederlands Jeugdinstituut. Thema is dit jaar: Mentaal welbevinden: Geef elkaar tijd en ruimte! School is een van de vier deelthema’s. Ook dit jaar vindt het evenement digitaal plaats.

Eerste Leerkring Welbevinden op School op 30 september

Pharos en het Trimbos-instituut starten dit najaar met Leerkringen Welbevinden voor gemeenten en onderwijs. Tijdens de leerkringen werken de instellingen samen met cursisten vraagstukken uit die gaan over Werken aan Welbevinden op School.

Voedingsbeleid Scholen

Scholen hanteren steeds vaker een voedingsbeleid dat gericht is op gezond eten. Dit is niet verplicht, maar wordt wel gestimuleerd vanuit de overheid. Maar hoe zit het met het beleid van scholen en wat is de rol van medezeggenschapsraad en ouders ? Ouders & Onderwijs zette het op een rij.

Kijk uit met label selectief mutisme in onderwijs

Het label selectief mutisme – een stoornis waarbij een kind in sommige situaties niet ‘kan’ praten, terwijl hij of zij dat in andere situaties heel goed kan – wordt tegenwoordig snel geplakt. Pas op, schrijft voormalig wetenschappelijk onderzoeker Yolande Emmelot van het Kohnstamm Instituut in een artikel in Didactief. Bij meertalige kinderen is er in beginsel geen sprake van een stoornis.

Preventief werken aan sociaal emotionele ontwikkeling en welbevinden van leerlingen en docenten in PO en VO

Met de handreiking ‘Preventief werken aan sociaal emotionele ontwikkeling en welbevinden’, die in co-creatie met leerkrachten vanuit het primair en voortgezet onderwijs zelf ontwikkeld is, biedt het Trimbos-instituut leerkrachten inspiratie en concrete handvatten om binnen de klas, samen met hun team en binnen de school preventief bij te dragen aan de sociaal emotionele ontwikkeling en het welbevinden van hun leerlingen, maar ook aan het welbevinden van henzelf.

Doe mee aan de Zomer Natuur Challenge!

Binnenkort start voor de basisschoolleerlingen de zomervakantie. Groen doet goed en IVN dagen kinderen uit op tijdens deze vakantie in de natuur op avontuur te gaan. Spelen in de natuur is leuk en gezond. Kinderen die buitenspelen in een natuurlijke omgeving kunnen hun energie kwijt, maken plezier en komen tot rust.

Jongeren op weg naar een leuke, sexy én veilige zomer

Het is volop zomer, de schoolvakanties beginnen en de coronamaatregelen zijn versoepeld. Eindelijk kunnen jongeren weer flirten en feesten. Maar… hoe ging dat ook alweer? Om jongeren op weg te helpen naar een leuke, sexy en veilige zomer lanceert Rutgers samen met Soa Aids Nederland en de GGD-en, speciale online voorlichting via summeroflove.sense.info. Op de site staan vijf stappen voor een leuke, sexy zomer.

Pilotgemeenten positief over IJslands preventiemodel

De zes Nederlandse gemeenten die deel hebben genomen aan het pilottraject van het IJslands model zijn enthousiast over de werkwijze en gaan door met het IJslandse preventiemodel. Ze raden andere gemeenten aan om ook op deze manier te gaan werken. Dat blijkt uit de eindevaluatie van het IJslands preventiemodel.

Effectiviteit van socialevaardigheidstrainingen

Gemeenten en scholen zijn op zoek naar interventies die kinderen en jongeren ondersteunen bij herstel en perspectief na de coronaperiode. Sociaal-emotioneel welbevinden is een belangrijk aandachtspunt, dus er lijkt vraag te zijn naar socialevaardigheidstrainingen. Maar hoe weet een school of gemeente of een training effectief is? We weten steeds beter wat werkt, dus benut die kennis, zegt Inge Bastiaanssen van het Nederlands Jeugdinstituut.

Toolbox ‘Nut en Noodzaak’ voor beweegstimulering bij kinderen

Het Kenniscentrum Sport & Bewegen kreeg regelmatig van professionals vragen over waarom inzetten op beweegstimulering bij kinderen noodzakelijk is en waar bewegen precies aan bijdraagt. Het Kenniscentrum ontwikkelde daarom ‘Nut en Noodzaak’, een toolbox met verschillende praktische instrumenten voor professionals in de praktijk.