Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Nieuws

Met deze zeven tips kan je schoolkantine veilig open

Vanaf 31 mei mogen scholen weer volledig open. Het Voedingscentrum geeft zeven tips voor een hygiënische en veilige schoolkantine.

Oog voor het mentaal welbevinden van kinderen en jongeren

De coronatijd is voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen niet altijd even gemakkelijk. Zij kunnen bijvoorbeeld gevoelens hebben van eenzaamheid, angst of stress. Dit zijn ‘normale’ reacties op deze gekke tijd. Wel is het nodig om aandacht te hebben en houden voor hun mentaal welbevinden. De meeste kinderen en jongeren help je door het ‘gewone’ contact wat je al met hen hebt. Anderen hebben meer nodig. Wat kun jij doen als professional? Het Nederlands Jeugdinstituut zette het op een rijtje.

Aandacht voor burgerschap in de klas loont

Burgerschapsonderwijs op jonge leeftijd stimuleert jongvolwassenen om later politieke activiteiten te ontplooien. Dat concludeert Edwin Slijkhuis uit onderzoek waarop hij 20 mei promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Gezinnen en jeugdhulpverleners enthousiast over ‘Family Check-up’

Van 2017 tot 2020 hebben het Trimbos-instituut en jeugdzorgorganisatie Entrea Lindenhout in opdracht van ‘FNO Zorg voor kansen’ een pilotstudie naar de gezinsinterventie ‘Family Check-up’ uitgevoerd onder 58 gezinnen met kinderen tussen de 6 en 14 jaar. Gezinnen en jeugdhulpverleners zijn enthousiast over deze interventie. Het wordt ervaren als een efficiënte methode om gezinsproblemen in kaart te brengen en concrete handvatten aan ouders te bieden. Op basis van de resultaten van deze pilotstudie biedt Entrea Lindenhout de Family Check-up in Nijmegen op alle basisscholen aan.

Populaire jongeren als sleutel naar positievere klassen in het VO

Er zijn in Nederland voor het middelbaar onderwijs nog weinig programma’s ontwikkeld die pesten tegengaan. Volgens onderzoekers Lydia Laninga van de Universiteit van Utrecht en Geertjan Overbeek van de Universiteit van Amsterdam is het belangrijk om aan te sluiten op de sterke behoefte van jongeren om zelf hun eigen leer- en leefomgeving te bepalen.

Uniek inzicht op ‘thuiszitters’ in onderwijs

Op basis van 80 casussen van de Geschillencommissie Passend Onderwijs (GPO) waarbij sprake is van thuiszitten, onderzocht het Kohnstamm Instituut in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Pedagogen en Onderwijskundigen (NVO) welke factoren bij deze groep leerlingen een rol spelen in het ontstaan of in stand houden van thuiszitten.

Beweeg mee met basisschool De Waterhof!

Energizers tijdens de schooldag dragen positief bij aan concentratie en plezier. Bekijk het filmpje, mogelijk gemaakt door het Kenniscentrum Sport & Bewegen, over de dynamische schooldag van CBS De Waterhof uit Delft en laat je inspireren!

WoWijs-app: online begeleiding voor leerlingen met overgewicht

Werken aan een gezonde leefstijl, maar dan op afstand. Door de coronapandemie waren en zijn er soms creatieve oplossingen voor nodig. De WoWijs-app is daar een van: hiermee kunnen leerlingen met overgewicht online worden begeleid naar een gezonde leefstijl.

Seksuele intimidatie op school: preventie is essentieel

Grensoverschrijdend seksueel gedrag van docenten naar leerlingen is niet acceptabel. De impact ervan kan groot zijn, er is namelijk sprake van een afhankelijkheidsrelatie. Het is essentieel – en haalbaar – dat scholen inzetten op een open en veilige schoolcultuur: een preventieve aanpak tegen seksuele grensoverschrijding.

Nieuw protocol voor MBO-scholen: wat te doen na (poging tot) zelfdoding van een student

In opdracht van ZonMw ontwikkelde het Trimbos-instituut samen met MBO-scholen het Protocol na een (poging tot) zelfdoding van een student, gebaseerd op de kennis en ervaring uit de eerdere projecten, beschikbare (inter)nationale protocollen en interviews. 113 Zelfmoordpreventie, de MBO Raad, GGD Hart voor Brabant, GGZ Oost Brabant en Stichting School & Veiligheid adviseerden hierbij.

Podcasts Echte Oogappels

In de podcast Echte Oogappels spreekt Margreet Reijntjes, presentatrice en moeder van twee puberzonen, wekelijks met experts over de duivelse dilemma’s van het ouderschap. Geïnspireerd op de dramaserie Oogappels van BNNVARA. De afleveringen zijn ook voor onderwijsprofessionals interessant.

Zesde Inspiratiesessie Studenten, alcohol, drugs en tabak.

Op maandag 10 mei organiseert het Trimbos-instituut een Inspiratiesessie Studenten, alcohol, drugs en tabak. De sessie is online en gratis. Thema is: Het nieuwe uitgaan.

Nederlandse gemeenten aan de slag met IJslandse aanpak tegen middelengebruik

IJsland heeft het aantal gebruikers van drank, sigaretten en drugs onder jongeren met succes teruggedrongen. Zes Nederlandse gemeenten hebben daarom een pilot gedraaid met hun aanpak. Hieronder lees je hoe het IJslandse model Nederlandse gemeenten helpt hun jongeren een kansrijke en gezonde toekomst te geven. Op 27 mei vertellen ze erover tijdens een inspiratiesessie.

In gesprek over bewegen met de vernieuwde Argumentenkaartjes

Voldoende sporten en bewegen is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Ouders van deze kinderen zijn zich echter lang niet altijd bewust van het belang van bewegen. Als professional het gesprek aangaan over het beweeggedrag van kinderen is soms lastig en kan leiden tot weerstand. In dat geval bieden de vernieuwde Argumentenkaartjes van Kenniscentrum Sport & Bewegen uitkomst: met deze handige gesprekstool krijg je inzicht in wat ouders belangrijk vinden voor hun kind. Op 16 juni organiseert Kenniscentrum Sport & Bewegen van 15.00 tot 16.00 uur een interactief webinar over de vernieuwde Argumentenkaartjes.

Webinar ‘Welbevinden op school, een zaak van onderwijs én gemeente’

Gezondheidsverschillen en kansenongelijkheid nemen toe. Om het tij te keren, moeten onderwijs, hulpverleners én gemeente samen optrekken. Daarom organiseren Pharos, Expertisecentrum Gezondheidsverschillen en Trimbos Instituut de webinar: ‘Welbevinden op school, een zaak van onderwijs én gemeente’ op donderdag 3 juni 2021 van 9.30 – 11.00 uur.