Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Nieuws

Op school praten over gezondheid belangrijk

Kinderen gezondheidsvaardigheden leren is essentieel voor hun ontwikkeling. Gezonde kinderen doen op school goed mee, voelen zich gelukkig en hebben ruimte voor sociale verbinding. Maar wat is gezondheid eigenlijk? En hoe kunnen we kinderen leren wat zij zelf kunnen doen om fijn(er) in hun vel te zitten en gezond te blijven? De Kindtool van Positieve Gezondheid helpt leraren, zorgverleners en ouders/verzorgers om met kinderen te praten over hun gezondheid.

Belangrijker dan ooit: lessen over voeding

Gezond, veilig en duurzaam eten is ontzettend belangrijk. Gezond, omdat je daar onder andere je weerstand mee ondersteunt én makkelijker op een goed gewicht blijft. Veilig, om te leren hygiënisch om te gaan met voedsel, want we hebben al buikpijn genoeg van andere dingen. En duurzaam, we staan immers met zijn allen voor de uitdaging de aarde leefbaar te houden. Met het gratis lespakket ‘Weet wat je eet’ van het Voedingscentrum leren jongeren alles over gezond, veilig en duurzaam eten. Het gaat om online lessen. Ideaal dus, want je kunt het ook op afstand geven.

Aanmelden ModderDag 2021 gestart

Op 29 juni 2021 vindt de tiende editie van ModderDag plaats. Tijdens ModderDag ontdekken kinderen wat modder is, hoe je er mee kunt spelen en wat de verbinding met de aarde voor hen betekent.

Groente- en fruitconsumptie tijdens 10-uurtje twee keer zo hoog bij een 5-dagen beleid

Op basisscholen die een beleid hebben met vijf vaste groente- en fruitdagen, eten kinderen twee keer zoveel groente en fruit in de ochtendpauze als op scholen waar geen regels zijn. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research dat uitgevoerd is op negen basisscholen in Midden-Nederland. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Appetite.

Nationale Buitenlesdag 13 april

Frisse buitenlucht, beweging en een natuurlijke omgeving zijn goed voor fysieke en mentale gezondheid van kinderen. Daarom roepen Jantje Beton en IVN Natuureducatie alle leerkrachten op om naar buiten te gaan tijdens de Nationale Buitenlesdag op 13 april 2021. Doe jij ook mee?

Nieuwe landelijke supportlijn voor jongvolwassenen

Jongvolwassenen tussen 18 en 24 jaar kunnen vanaf 7 april voor een luisterend oor terecht bij de Alles Oké? Supportlijn. De supportlijn is een initiatief van De Kindertelefoon in samenwerking met De Luisterlijn, 113, Fier en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Effecten energizers in het primair onderwijs

Wat zijn de mogelijke effecten van energizers – korte activiteiten van 10 tot 30 minuten, binnen of buiten, die het bewegen stimuleren – op de basisschool? Over deze beweegbreaks schreef Femke van Brussel van het Kenniscentrum Sport & Bewegen een notitie, waarin ze een eerste verkenning geeft van de wetenschappelijke literatuur.

Monitor AOJ ondersteunt verbinding onderwijs-jeugd

Sinds de invoering van de nieuwe Jeugdwet en de Wet passend onderwijs hebben regio’s gezocht naar aansluiting tussen onderwijs en jeugdzorg. Die aansluiting komt niet vanzelf tot stand. Inzicht in de cijfers en het effect van beleid is essentieel voor een goed aansluiting. De Monitor Aansluiting Onderwijs Jeugdhulp (AOJ) biedt regio’s inzicht in hoe het gaat met hun jongeren en hoe de samenwerking tussen organisaties verloopt. Zo zien ze waar verbeteringen mogelijk zijn.

Charge Your Brainzzz 2.0: samen werken aan de doorontwikkeling van het lespakket!

Het lespakket Charge Your Brainzzz is samen met de Hersenstichting en GLOS Educatief opgezet om de slaapgezondheid van jongeren op het voortgezet onderwijs te verbeteren. Gezonde slaap is essentieel voor deze doelgroep en draagt bij aan een betere fysieke en mentale gezondheid. Om het lespakket nog effectiever te maken wordt er gewerkt aan een doorontwikkeling. Voor deze doorontwikkeling zijn de Hersenstichting en GLOS Educatief op zoek naar VMBO-T docenten die hierover mee willen denken. Op deze manier willen ze ervoor zorgen dat het lespakket goed aansluit op het onderwijs.

The Daily Mile en Avond4daagse brengen samen nog meer kinderen in beweging

JOGG en Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) zijn een samenwerking aangegaan om meer kinderen in beweging te brengen. JOGG en KWBN verbinden hiertoe hun initiatieven The Daily Mile en de Avond4daagse – Home Edition.

De link tussen slaap, gedrag en schoolprestaties

Tilly de Jong van Glos Educatief en Francis Lanen van Slaapoefentherapie.nl ontwikkelden een training/workshop voor leerkrachten en docenten over de link tussen slaap, gedrag en leerprestaties. In de training wordt ingegaan op de fysiologie van slaap, stressfactoren op school en thuis, gedrag ten gevolge van slechte slaap en hoe dat leerprestaties kan beïnvloeden. Ten slotte krijgen de deelnemers handvatten om praktisch aan de slag te gaan.

Nieuw lespakket combineert gamen en esports met gezonde leefstijl

Gamen in de Maatschappij is de naam van een nieuw lespakket dat de basis van gamen en esports combineert met het aanleren van een gezonde leefstijl. Nu gamen niet meer is weg te denken uit de samenleving is het tijd om kinderen een goede balans te leren houden tussen gamen en de andere bezigheden. Het lespakket zet in op verantwoord en gezond gamen en werken aan de 21e century skills. Gamen in de Maatschappij is er voor het basisonderwijs (groep 6,7,8 en de BSO). Daarnaast is het een leuke oplossing voor de verlengde schooldag, sport- en spel dagen, themadagen of -weken.

Het jongerenbrein en de coronacrisis

In Nederland wonen ongeveer 1,5 miljoen jongeren. Sinds de komst van het coronavirus worden grote offers van deze jongeren gevraagd, hoewel ze qua gezondheid een beperkt risico lopen. Thuis werken en leren, weinig contact met anderen, wat doet dat eigenlijk met jongeren? Het Erasmus SYNC lab heeft in 2020 de impact van de coronacrisis op jongeren uitgebreid onderzocht. Bij dit onderzoek zijn jongeren actief betrokken om oplossingen te bedenken die hen helpen tijdens de coronacrisis.

Waarom-vragen van jongeren over corona

Docenten en andere onderwijsprofessionals krijgen regelmatig vragen van jongeren over corona. Zoals: waarom wordt de lockdown verlengd als de besmettingen dalen? En: waarom mogen jongeren zich nog niet laten vaccineren? Kijk hier voor de antwoorden op veelgestelde vragen van jongeren. Het Nederlands Jeugdinstituut besloot een handige FAQ te maken.

Workshop Bewegend Leren tijdens congres Gezonde School

Op 31 maart vindt het onlinecongres Gezonde School plaats. Tijdens dat congres verzorgen Muriel Weltens, Gezonde school adviseur GGD Haaglanden, en Miriam Zwinkels-Broch, eigenaresse Beweeginspiratie, een workshop Bewegend Leren. Daarbij vertellen ze hoe zij scholen in Westland hebben ondersteund in het integreren van bewegend leren in hun lessen en krijgen deelnemers ook tips over hoe ze een automatiserings-les bewegend in kunnen richten.