Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Nieuws

Zoektocht naar vernieuwende aanpak voorkomen drugsgebruik

Een onderzoek- en ontwikkeltraject moet niet-gebruik van drugs gaan stimuleren en het moment van het eerste gebruik uitstellen of voorkomen. Daarmee sluit het Trimbos-instituut aan bij de wens van het ministerie van Volksgezondheid om tot een vernieuwende aanpak te komen om te voorkomen dat jongeren beginnen met drugsgebruik.

Handreiking voor moeilijk verstaanbaar gedrag binnen beweegsituaties

Soms is gedrag in beweegsituaties moeilijk te begrijpen. Dit kan vervelend zijn voor de deelnemer zelf, maar ook verstorend werken voor de beweegactiviteiten. Wat is de beste manier om een bepaalde situatie aan te pakken? Om begeleiders van sport- en beweegactiviteiten te ondersteunen is een handreiking ontwikkeld.

Zesde editie Slootjesdagen

In het weekend van 14 tot en met 16 juni vindt de zesde editie van de Slootjesdagen plaats. Tijdens deze dagen organiseren IVN-natuurgidsen diverse activiteiten geschikt voor jong en oud. Samen kijken ze naar welke dieren er in en rond de sloot leven, welke planten er groeien en wat de waterkwaliteit van de sloot is. Om de beleving van de Slootjesdagen ook op scholen te ervaren, heeft IVN een speciaal Slootjesonderzoek lespakket ontwikkeld voor groep 6 tot en met 8 van het basisonderwijs.

Wegwijzer ‘Rondom Jong’ maakt depressie bespreekbaar op middelbare scholen

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wil met de Wegwijzer ‘Rondom Jong’ de hulp en voorlichting aan jongeren verbeteren die kampen met depressieve klachten. Dat is belangrijk, want in Nederland hebben ruim 800.000 mensen een depressie. De methode Rondom Jong is gemaakt door GGD GHOR Nederland, het Trimbos-instituut en het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid.

Geef vanaf groep 7 les over menstruatie

Meiden worden meestal ongesteld wanneer zij tussen de 12 en 14 jaar oud zijn, maar dit kan ook eerder gebeuren. Sommige meiden worden door de eerste menstruatie overvallen. Het is daarom goed als hier al aandacht voor is in het basisonderwijs. Dat schrijft de site www.seksuelevorming.nl. De site adviseert om vanaf groep 7 les te geven over menstruatie.

Landelijk Ouderpanel: media voor kind vooral als zoethoudertje

Ouders laten hun kind voornamelijk van media gebruiken als zij met het huishouden bezig zijn, een lange autorit maken of in een openbare ruimte zitten zoals de wachtkamer van de huisarts. Dat blijkt uit onderzoek onder het Landelijk Ouderpanel dat Stichting Opvoeden.nl in samenwerking met het Netwerk Mediawijsheid deed. 717 ouders deden hieraan mee.

Prisma (V)SO wint Lentekriebels Award 2019

Prisma (V)SO uit Alphen aan de Rijn heeft de Lentekriebels Award 2019 gewonnen. Deze werd voor de tweede keer door Rutgers uitgereikt als afsluiting van de Week van de Lentekriebels.

1000 watertappunten op schoolpleinen

Op schoolpleinen van basisscholen door heel Nederland worden in de komende twee jaar zo’n 1000 nieuwe watertappunten gebouwd. Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) maakte dit vrijdag 12 april bekend. Hij geeft hiermee uitvoering aan een afspraak uit het Nationaal Preventieakkoord.

Koning opent Koningsspelen in Lemmer

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander heeft vrijdagochtend 12 april de Koningsspelen geopend op Basisschool De Arke in Lemmer. De zevende editie van de Koningsspelen staat in het teken van water drinken. In dat kader onthulde de Koning samen met een aantal kinderen een waterttappunt voor de Friese school. De onthulling was het startsein voor het sportieve gedeelte van de Koningsspelen in heel Nederland.

Dag van de Gezonde Schoolkantine

Op dinsdag 16 april is het weer zover: de Dag van de Gezonde Schoolkantine! Op deze dag hoopt het Voedingscentrum meer dan 150 Schoolkantine Schalen uit te reiken in het hele land. Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) verzorgt de aftrap van de Dag van de Gezonde Schoolkantine op het Flex College in Den Haag.

Beweeg het door

Op 13 mei organiseert Kenniscentrum Sport het gratis kennisevent ‘Beweeg het door’ in de Amsterdome in Amsterdam. Deze dag is speciaal voor professionals uit zorg, welzijn en sport die zich tijdens hun dagelijkse werkzaamheden bezighouden met het stimuleren van bewegen of dat meer willen doen.

Dag van de Groene Kinderopvang

Natuurbeleving en vrij buitenspel in een groene omgeving zijn belangrijk voor de ontwikkeling en het welzijn van alle kinderen. Daarom vindt op 21 mei de vijfde editie plaats van de Dag van de Kinderopvang. De dag is bestemd voor kinderdagverblijven, peuterspeelzalen, buitenschoolse opvang locaties en de gastouderopvang.

Congres duurzaam presteren in sport & bedrijfsleven

Het vermogen om goed te kunnen herstellen is in de topsport al lang geaccepteerd als een belangrijke succesfactor voor duurzaam presteren. Ook binnen het bedrijfsleven en de zorg dringt door dat slaap en herstel van groot belang zijn voor duurzame inzetbaarheid. En dat geldt vanzelfsprekend ook voor docenten in het onderwijs.

Bijeenkomsten GGD GHOR over nieuwe kwaliteitseisen kinderopvang

De afgelopen weken maakte GGD GHOR Nederland een rondgang door Nederland. Tijdens acht bijeenkomsten vertelden ze over het toezicht op de nieuwe kwaliteitseisen voor kinderopvangorganisaties in 2019 en 2023. Ze gingen onder meer in op de eerste ervaringen met toezicht op de BKR en de pedagogisch beleidsmedewerker.

Hoe bereik je alle kinderen bij de aanpak van overgewicht?

Overgewicht van kinderen is een probleem. Maar hoe bereik je bij de aanpak alle kinderen en ouders? Dus ook kinderen van lager opgeleide ouders en ouders met een migrantenachtergrond. Pharos stelde hiervoor een handige E-learning op.