Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Artikelen

Moestuin met educatieve en verbindende functie

De moestuin heeft niet alleen een educatief doel, maar ook een verbindende functie. Dat zegt Manon Prévoo, schoolleider van kindcentrum de Verbinding in Nijmegen in een interview met Kader, het blad van de Algemene Vereniging Schoolleiders.

Nieuwe ronde stimuleringsregelingen voor een gezonde leefstijl

Structurele aandacht voor een gezonde leefstijl op jonge leeftijd vergroot de kans op gezondere kinderen én volwassenen. Wil je als school een boost geven aan een gezonde leefstijl? Van 6 maart tot en met 17 april 2023 kunnen scholen in het primair onderwijs, speciaal onderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs vier verschillende stimuleringsregelingen aanvragen bij Gezonde School.

Juniorcoaches begeleiden pauzespellen op CBS De Hoeksteen in Barendrecht

Sommige introverte blijken kinderen veel gevoel hebben voor het begeleiden van een spel. Ook kunnen de pauzespellen een opening bieden voor een gesprek over gedrag. Door de spelletjes zijn er minder conflicten in de pauze. Enkele pluspunten van het werken met juniorcoaches op CBS De Hoeksteen uit Barendrecht.

SGG-preventietool

Met de SGG-preventietool van Stichting School & Veiligheid kunnen schoolleiders op een praktische manier het schoolbeleid met betrekking tot seksueel grensoverschrijdend gedrag op orde brengen. 1) Bekijk de praktijk met de scan. 2) Check wat kan verbeteren via de infokaart. 3) Informeer personeel met een op maat gemaakte routekaart over preventie & aanpak van seksueel grensoverschrijdend gedrag op school.

Koningsspelen 2023: Eén twee, iedereen doet mee!

Op vrijdag 21 april 2023 vindt de twaalfde editie van de Koningsspelen plaats. Het evenement werd in 2013 voor het eerst gehouden. Mede dankzij het gratis down te loaden KoningsspelenPakket kunnen blije en sportieve kinderen van over de hele wereld er aan meedoen.

Evaluatieonderzoek Gezonde School vordert gestaag

Wanneer en bij welke omstandigheden bevordert de Gezonde School-aanpak de gezondheid van leerlingen en studenten in het basis-, voortgezet- en middelbaar beroepsonderwijs? Deze vraag staat centraal in het onderzoek van ZonMw(Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie), de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie, dat aankomende zomer wordt afgerond.

NJi organiseert gesprekken over armoede voor onderwijsprofessionals

Steeds meer gezinnen hebben geldproblemen. Maar hoe herken je de signalen van armoede bij kinderen en gezinnen op jouw school? En wat kun je vervolgens als professional voor hen betekenen? Het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) organiseert voor professionals in het onderwijs op 13 maart en 10 april online gesprekken over armoede.

Lectorale rede Dave Van Kann

Onlangs is Dave Van Kann per 1 april 2023 aangesteld als lector Leren bewegen in en rondom de school binnen het Fontys lectoraat Move to Be. Op donderdagmiddag 30 maart 2023 wordt hij officieel geïnstalleerd en spreekt hij zijn lectorale rede uit. Deze openbare rede wordt voorafgegaan door het symposium ‘Bewegen in en rondom de school.’ 

Ouders: mobieltjes wel op school, niet in de klas

Een verbod op mobieltjes in de klas kan bij een meerderheid van de ouders rekenen op steun. Een verbod op mobiele telefoons in de gehele school ziet een meerderheid niet zitten. Dat blijkt uit een korte peiling onder 500 ouders met een kind op de basisschool (vanaf 10 jaar) en de middelbare school in het Landelijk Ouderpanel van Ouders & Onderwijs.

KVLO studiedag: 2+1+2 voor álle beweegprofessionals!

Ben jij een beweegprofessional en wil je graag op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van bewegingsonderwijs? Kom dan naar de KVLO studiedag ‘2+1+2 voor alle beweegprofessionals’ op 19 april 2023 in Den Haag! Het programma bevat veel praktische workshops over bewegingsonderwijs, trendsporten, bewegen op het plein en naschools bewegen. Er wordt ingezoomd op het 2+1+1-model, dat steeds populairder wordt. Mis het dus niet en schrijf je gauw in!

Leerlingen Revius Lyceum praten met minister over relaties en seksualiteit

Leerlingen van 3-HAVO van het Revius Lyceum zijn tijdens de Week van de Liefde op Valentijnsdag in gesprek gegaan met Dennis Wiersma, minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs. Het gesprek ging onder meer over genderdiversiteit, sexting en grensoverschrijdend gedrag.

Toolkit Buitenspelen op de bso

Naast school brengen veel kinderen tijd door op de buitenschoolse opvang (bso). De plek dus om lekker naar buiten te gaan. Maar spelen de kinderen op jouw bso wel genoeg buiten? Vind je het soms lastig om te bedenken wat je buiten allemaal kunt doen? Of ben jij wel enthousiast, maar krijg je collega’s niet mee? Dan is de toolkit Buitenspelen op de bso er voor jou!

Ruim 200 scholen besteden aandacht aan seksuele vorming tijdens Week van de Liefde

Een record aantal scholen doen mee aan de Week van de Liefde, de themaweek over relaties en seksualiteit. Bijna 200 scholen in het voortgezet onderwijs, praktijkonderwijs, voortgezet speciaal onderwijs en mbo met in totaal circa 60.000 leerlingen doen van 13 tot 17 februari mee. Zowel leerlingen als docenten willen meer aandacht voor brede seksuele vorming, waarbij ook aandacht is voor diversiteit, gendergelijkheid en plezier. Het thema van de week is dit jaar dan ook ‘Zijn wie je bent, iedereen is anders’. Een thema dat leeft op scholen door het hele land.

Veel belangstelling voor webinar Trimbos over reactie op zelfdoding in onderwijs

Maar liefst 1300 unieke kijkers hebben op 2 februari het webinar ‘Goed reageren na een (poging tot) zelfdoding in het onderwijs’ gevolgd. Het webinar van Trimbos samen met 113 zelfmoordpreventie ging over ondersteuning en nazorg bij (poging tot) suïcide in het onderwijs.

Een dynamische schooldag vormgeven: waarom en hoe

Voldoende bewegen heeft een positieve invloed op de sociale, cognitieve en motorische ontwikkeling van leerlingen. Kinderen die op jonge leeftijd voldoende bewegen profiteren op latere leeftijd van de voordelen van een actievere leefstijl. Helaas is de fysieke fitheid en motorische vaardigheid van kinderen de afgelopen jaren sterk achteruit gegaan. Een dynamische schooldag kan helpen om leerlingen in het primair onderwijs meer te laten bewegen. Johan Koedijker, specialist beter leren bewegen van Kenniscentrum Sport & Bewegen, legt de dynamische schooldag uit.