Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Artikelen

Verslag Studiereis Gezonde School IJsland

Van 22 tot en met 27 september vond de Studiereis Gezonde School IJsland plaats. Deelnemers gingen op zoek naar het geheim van het succes van de IJslandse aanpak. Inmiddels is er een verslag beschikbaar over de reis, geschreven door Goof Buijs en Tilly de Jong. Hieronder de samenvatting.

Bijna een op de tien meisjes heeft weleens geen geld voor maandverband of tampons

Bijna negen procent van meisjes en jonge vrouwen tussen 12 en 25 jaar in Nederland geeft aan weleens te weinig geld te hebben voor maandverband of tampons en meer dan de helft geeft aan menstruatieproducten te duur te vinden. Ruim negen procent heeft een vriendin of kennis om maandverband of tampon moeten vragen, omdat ze daar zelf te weinig geld voor had. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Bloedserieus’ van ontwikkelingsorganisatie Plan International.

Nationaal Schoolontbijt start in Het Koninklijk Concertgebouw

Groep 8 van de Amsterdamse basisschool De Rivieren heeft maandagochtend met een ontbijt in de Grote Zaal van het Koninklijk Concertgebouw de aftrap gegeven van het Nationaal Schoolontbijt: de week waarin ruim een half miljoen kinderen gezond ontbijten op 2.750 basisscholen en in 250 stadhuizen. De 17e editie van het Nationaal Schoolontbijt heeft als thema ‘Neem de tijd voor je ontbijt!’.

Symposium ‘Slaap in de eerste lijn’

Om ervoor te zorgen dat kinderen en jongeren gezond opgroeien is een gezonde leefstijl van groot belang. En daar hoort ook goed slapen bij. Als je alles daarover te weten wilt komen, kun je terecht bij het symposium ‘Slaap in de eerste lijn’, dat op 17 april 2021 plaatsvindt in InnStyle in Maarssen.

5 miljoen euro extra voor leerlingen met ernstige meervoudige beperking

Het kabinet stelt vanaf 2020 €5 miljoen extra beschikbaar voor zorg en ondersteuning op school aan kinderen met een ernstige meervoudige beperking. Dat schrijven minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media) in een brief aan de Tweede Kamer.

Basisschool De Wiene krijgt certificaat voor buitenles

Basisschool De Wiene in het Overijsselse Ambt Delden heeft deze week als eerste school in Nederland het certificaat BuitenWijzer gekregen. Het certificaat geeft aan dat de school dagelijks minstens een half uur buitenles geeft.

Effecten op bewegingsgedrag en voedingsgedrag GBT-scholen vooral thuis of op school?

Onlangs verscheen een artikel over De Gezonde Basisschool van de Toekomst in het wetenschappelijke tijdschrift 'Nutrients'. In deze studie onderzocht de onderzoekster Nina Bartelink of de eerder gevonden gunstige effecten op bewegings-, en voedingsgedrag vooral in de thuissituatie of op de school plaatsvinden.

Kinderen worden minder gepest

Zowel op de basisschool als op het voortgezet onderwijs worden kinderen minder gepest. Dat blijkt uit de Monitor Sociale Veiligheid 2018. Bij het PO nam het af van 14% in 2014 via 11% in 2016 naar 10% in 2014. Bij het VO daalde het van 11% in 2014 via 8% in 2016 naar 5% in 2018.

Blokhuis onderneemt actie tegen taboe seksuele oriëntatie jongeren

Staatssecretaris Paul Blokhuis onderneemt op twee manieren actie om het taboe onder jongeren te doorbreken om over hun seksuele oriëntatie te praten. Jongeren die het gevoel hebben dat zij homo, lesbisch, bi, non-binair of transgender zijn, denken vier tot vijf keer vaker aan suïcide dan hun heteroseksuele leeftijdsgenoten.

Smokefree Challenge weer van start

Op 1 november is de aftrap van de Smokefree Challenge van het schooljaar 2019-2020. De Smokefree Challenge daagt leerlingen uit klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs uit om voor een gezonde leefstijl te kiezen. Door een half jaar niet te (beginnen met) roken en een creatieve opdracht in te leveren, maken ze kans op leuke prijzen.

De gezonde school en genotmiddelen bestaat 30 jaar

Al 30 jaar krijgt iedere nieuwe generatie leerlingen, studenten en ouders via het programma De gezonde school en genotmiddelen (DGSG) een eigentijds preventieaanbod van alcohol, tabak, drugs en gamen binnen het onderwijs. Om dit te vieren is er op donderdag 21 november een feestelijke middag van 12.15 tot 16.30 in Kanaal30 in Utrecht.

Nederlandse ouders tolerant over alcoholgebruik jongeren

Het alcoholgebruik onder Nederlandse jongeren is bovengemiddeld en dat komt omdat Nederlandse ouders te tolerant zijn. Dat zei de bedenker van het IJslandse Model, Jón Sigfússon, vrijdag 18 oktober in Nieuwsuur.

Bijeenkomsten meldcode kindermishandeling

In Nederland zijn er naar schatting jaarlijks 120.000 gevallen van kindermishandeling. Om dit beter aan te kunnen pakken is vanaf 1 januari 2019 de Verbeterde Meldcode van kracht geworden. Om professionals te informeren hierover en ze te helpen deze toe te passen organiseert de gemeente Amsterdam samen met Veilig Thuis en de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK) op 14 en 20 november de bijeenkomsten ‘De Verbeterde Meldcode in de Praktijk’.

Branchepartijen kinderopvang: gezamenlijk werkwijze inspectie opstellen

De Wet IKK liet ruimte voor discussie waar het gaat om (het toezicht op) het vaste gezichtencriterium en de drieuursregeling. Daarom hebben de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, GGD-GHOR (de koepelorganisatie van de GGD'en) en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid onlangs een werkwijze geschreven die als leidraad dient voor de GGD inspecteurs. BOinK en de werkgeversorganisaties Brancheorganisatie Kinderopvang (BK) en Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) vinden dat er in deze leidraad nog te veel ruimte is voor ongelijke behandeling. Ze bieden daarom aan om de werkwijze gezamenlijk te herschrijven, zodat een duidelijk en landelijk uniforme werkwijze voor de toezichthouders tot stand kan komen.

Vraag subsidie ‘Lekker naar Buiten’ aan!

Een lekkere boterhamspread maken, groenten uit jullie eigen moestuin, een bezoek aan de boerderij. Wil je samen met de kinderen binnen de dagopvang of buitenschoolse opvang aan de slag met gezonde en duurzame voeding?