Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Nieuws

Checklist LHTBI-acceptatie op scholen gelanceerd

Met de nieuwe GSA Onderwijsstandaard kunnen leerlingen, studenten, docenten en schoolleiders toetsen of hun school op een goede manier werkt aan LHBTI-acceptatie. Het COC ontwikkelde de checklist samen met LHBTI-scholieren. De checklist is geïntroduceerd op 11 oktober, Coming Out Dag.

Gezonde leefstijl op het Pallas Athene College in Ede

Zorgen dat alle leerlingen het maximale uit hun leven kunnen halen, dat is de motivatie voor Joep Kusters van het Pallas Athene College om zich in te zetten voor een gezonde leefstijl op school. “Kinderen die actief zijn en gezond eten presteren beter, en leggen de basis voor een gezond volwassen leven. Daarom vinden wij het als school belangrijk om zoveel mogelijk leerlingen te betrekken bij een gezonde leefstijl.”

De effecten van een halfjaar gezonde schoollunch

Op 24 september vond het eindsymposium van het project De Gezonde Schoollunch plaats. Tijdens het symposium werden de projectresultaten besproken. Ook kwamen aan de hand van interactieve break-outsessies een viertal vragen aan de orde.

Gezocht: docenten (PO bovenbouw en VO onderbouw) en intern begeleiders voor gehoorschadepreventie-panel

Preventie van gehoorschade bij kinderen en jongeren is een belangrijk onderwerp en een toenemend probleem in Nederland. Uit onderzoek weten we dat 1 op de 7 kinderen gehoorschade heeft opgelopen door hard geluid. Gehoorschade is onomkeerbaar en heeft negatieve impact op (leer)prestaties, welzijn, kansen op de arbeidsmarkt, inkomen en sociale participatie. Preventie van gehoorschade is daarom van groot belang en met name op jonge leeftijd. Scholen kunnen hierin een belangrijke rol vervullen.

Webinar Kind naar Gezonder Gewicht

Hoe ga je om met gezondheidsproblemen bij de jeugd, waarbij een deel van de oplossing ligt in de samenwerking met het sociaal domein? Laat je tijdens het gratis webinar ‘Kind naar Gezonder Gewicht’ op 29 oktober informeren over de aanpak Kind naar Gezonder Gewicht, gericht op kinderen met overgewicht en obesitas en hun gezin.

Coach Gezonde Kinderopvang? Vraag nu subsidie aan!

Een lekkere boterhamspread maken, groenten uit je eigen moestuin, een bezoek aan de boerderij. Wil jij samen met de kinderen binnen de kinderopvang of buitenschoolse opvang aan de slag met het onderwerp gezonde en duurzame voeding? Kinderopvangprofessionals die met de train-de-trainer Een Gezonde Start zijn opgeleid tot coach Gezonde Kinderopvang kunnen een subsidie van maximaal €500 aanvragen.

Verkeersdoolhof 2020 Etten-Leur succesvol verlopen

Voor de basisscholen is samen met de gemeente Etten-Leur onlangs in het park Hooghuis het Verkeersdoolhof georganiseerd. Met de toepassing van strenge Corona-maatregelen is het toch gelukt om het verkeersdoolhof te organiseren.

Nieuwe informatieboekjes helpen kinderen van ouders met psychische problemen of verslaving, en hun ouders

In Nederland hebben gemiddeld 5 kinderen per schoolklas een ouder met psychische en/of verslavingsproblemen, de zgn. Kinderen van Ouders met Psychische Problemen (KOPP) en Kinderen van Ouders met een Verslaving (KOV). Dat zijn jaarlijks 577.000 minderjarige kinderen. Deze kinderen vinden het vaak lastig om over hun thuissituatie te praten. Het Trimbos-instituut ontwikkelde een reeks nieuwe informatieboekjes voor (toekomstige) ouders en kinderen van 0-18 jaar om het gesprek hierover te openen. Naast minderjarige KOPP/KOV-kinderen (0-18 jaar), zijn er ook jongvolwassenen (18-24 jaar) en volwassenen (vanaf 24 jaar) met ouders die psychische problemen hebben of verslaafd zijn.

Week van de Motoriek

Kenniscentrum Sport & Bewegen organiseert van 5 tot en met 9 oktober samen met het Ministerie van VWS, NOC*NSF, Mulier Instituut, KVLO en de VSG een themaweek om meer aandacht te vragen voor het nut en belang van Breed Motorische Ontwikkeling (BMO). Maar liefst zeven webinars behandelen interessante wetenschappelijke achtergronden en veel praktische kansen en mogelijkheden om direct met het thema BMO aan de slag te gaan.

Oproep aan alle scholen: breng gezondheid en welzijn van leerlingen in kaart

Wat doen scholen in Nederland rondom leefstijl, gezondheid en welzijn van leerlingen? Dat brengt Maastricht University in kaart in het onderzoek ‘Schoolaanpak gezondheid en welzijn’. Daarvoor is wel de hulp nodig van scholen in het PO, VO en MBO. Helpt u mee? Meedoen kan door vóór 1 december de vragenlijst in te vullen over uw schoollocatie via www.gezondheidenwelzijn.nl. Als dank ontvangt u een rapport over uw school. Daarin kunt u zien hoe uw school ervoor staat op elk van de onderdelen in het onderzoek, in vergelijking met het landelijke gemiddelde.

Verschil in ouderbetrokkenheid tussen PO en VO

Ouderbetrokkenheid in het primair onderwijs (PO) werkt anders dan in het voortgezet onderwijs (VO). Dat blijkt uit het onderzoek waarop Inge van der Heul op 1 oktober promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Het samenspel tussen gezondheid, onderwijs en werk

Hoogleraar Mark Levels (Universiteit Maastricht/ROA) onderzoekt het samenspel tussen gezondheid, onderwijs en werk. Hij probeert te ontdekken hoe we in de toekomst leren en werken. Tijdens de livecast ‘Van Ego naar Eco’ van Alles is Gezondheid, die plaatsvindt van 3 november van 11 tot 12.30 uur, spreekt hij over gezond opgroeien, preventie op scholen en het toenemend belang van ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’.

Stop met drang en dwang bij niet passend onderwijs

Ouders van kinderen met ondersteuningsbehoeften krijgen regelmatig te maken met jeugdbeschermingsmaatregelen. Oudervereniging Balans organiseerde daarom op 14 september het werkcongres ‘Bang voor drang en dwang’. Professionals uit onder meer de jeugdhulp en het onderwijs spraken met elkaar over de inzet van drang en dwang en de positie van kinderen en hun ouders daarin. Marieke Boon van Ouders en Onderwijs schreef er dit verslag over.

‘Ik Lekker Fit’ zet in op allemaal fitte kinderen in Schagen

Voedingslessen van een diëtist, een voedingsconsult voor ouders van kleuters, kijken hoe de basisschool een gezondere plek kan zijn, een extra lengte- en gewichtmeting en workshops over een gezonde leefstijl. Dat zijn de vijf pijlers van ‘Ik Lekker Fit’. Het project gaat dit schooljaar het derde jaar in. Een programma van de gemeente Schagen, uitgevoerd door GGD Hollands Noorden en diëtistenpraktijk Dieet & Co en ondersteund door Melissa Deenstra. Melissa is JOGG-regisseur bij Team Sportservice Schagen | Hollands Kroon. Haar taak is jongeren te leren hoe ze zelf voor een gezondere toekomst kunnen zorgen.

Kinderen eten gezonder door aanbieden van gezonde lunch op school

Kinderen eten meer groente en volkoren en bruin brood en drinken minder suikerhoudende dranken als ze een lunch op school krijgen aangeboden. Dit blijkt uit het project de ‘Gezonde Schoollunch’ van Wageningen University & Research en de Vrije Universiteit Amsterdam. In dit project kregen kinderen van de bovenbouw op drie basisscholen (in Amsterdam, Lunteren en Vlaardingen) zes maanden lang een gezonde lunch aangeboden. Alle resultaten werden donderdag 24 september gepresenteerd tijdens het online eindsymposium van dit project, Een gezonde schoollunch in de praktijk.