Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Nieuws

Kok in de Klas

Wat is er nu leuker dan een heuse kok in de klas die kinderen enthousiast maakt voor eten en alles daaromheen?! De leerlingen leren over het koksvak en gaan samen met de kok een gerecht maken. Dit jaar vindt het evenement Kok in de Klas plaats in van 16 tot en met 18 mei.

SO de Hertog uit Tiel Sportiefste SO-school van Nederland 2022

Op woensdag 23 maart 2022 vond in Groningen de uitreiking voor de ‘Sportiefste Speciaal Onderwijs school van Nederland’ en ‘Sportiefste Basisschool van Nederland’ plaats. Een deskundige jury verkoos SO de Hertog uit Tiel tot winnaar in de categorie ‘Sportiefste SO-school van Nederland’. In de categorie ‘Sportiefste Basisschool van Nederland’ kwam CBS Het Lichtpunt uit Rhoon als winnaar uit de bus. De KVLO, Kenniscentrum Sport en Bewegen, NOC*NSF en Special Heroes Nederland organiseerden, in samenwerking met de Hanzehogeschool Instituut voor Sportstudies, deze feestelijke finaledag.

Glos Educatief brengt magazine uit ter gelegenheid van 10 jaar JOGG in Dordrecht

In 2022 is Dordrecht 10 jaar JOGG-gemeente. Ter gelegenheid daarvan heeft Glos Educatief een speciaal magazine gemaakt samen met de gemeente Dordrecht, JOGG Dordrecht en GGD ZHZ. In het magazine komt een breed palet van stakeholders aan het woord.

‘WTFFF!?’: nieuw platform voor jongeren om online seksueel misbruik bespreekbaar te maken

Jaarlijks worden ruim 100.000 kinderen en jongeren slachtoffer van een vorm van online seksueel misbruik als sextortion, grooming of shame sexting. Vormen en aantallen groeien, en de drempel om hulp te vragen is hoog. Slachtoffers worstelen met schuldgevoel en schaamte en durven vaak niets te zeggen. De angst dat hun naaktbeelden ergens opduiken, achtervolgt hen. Bovendien gaat online seksueel misbruik geregeld gepaard met fysiek seksueel geweld. WTFFF?! speelt in op de informatie- en hulpbehoeften van jongeren na het meemaken van online seksueel grensoverschrijdend gedrag of misbruik. En verwijst door naar gespecialiseerde hulp.

Tien podcasts over gezonde leefstijl van Gezonde School

Op 11 januari werd de eerste van tien podcasts uitgezonden die journalist en podcastmaker Maarten Dallinga in opdracht van Gezonde School maakte over hoe scholen kunnen bijdragen aan de fysieke en psychische gezondheid van hun leerlingen. Op 15 maart werd de laatste podcast uitgezonden.

Basisscholen met aquarium in de klas

Stel je voor, naast leerlingen, meesters en juffen ook vissen in de klas! Voor het educatieprogramma Vissen voor Verbinding is de Waddenvereniging op zoek naar basisscholen in Groningen en Drenthe. Aan de hand van een aquariumkar in de klas en vislessen maken de leerlingen kennis met de zeeforel en leren zij over vismigratie. Ook ontdekken ze hoe trekvissen in het verleden door mensen in problemen zijn gekomen en hoe wij ze nu kunnen helpen. Het programma is geschikt voor groep 7 en 8.

Inschrijving EU-Schoolfruit voor schooljaar 2022-2023

De inschrijfperiode voor het EU-Schoolfruit- en groenteprogramma voor schooljaar 2022-2023 is (onder voorbehoud) bekend! Van 9 mei tot en met 20 mei 2022 kunnen basisscholen en scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs zich weer inschrijven voor 20 weken lang 3 porties groente en fruit voor alle leerlingen. En dat helemaal gratis dankzij financiering vanuit de Europese Unie.

Week van de Lentekriebels 2022: Je lijf is van jou

De Week van de Lentekriebels is een nationale projectweek voor het speciaal- en basisonderwijs. Deelnemende scholen geven een week lang les over weerbaarheid, relaties en seksualiteit. De projectweek helpt om deze thema’s structureel in het schoolplan op te nemen. In 2022 is de Week van de Lentekriebels van 21 tot en met 25 maart.

Swipe, stap, sprong

Tablets, smartphones en tv’s hebben een grote aantrekkingskracht op de allerkleinsten. Binnen een klik bevinden ze zich in een andere wereld. Kinderen beleven hier veel plezier aan en het geeft ouders af en toe een moment voor zichzelf. Maar dreumesen, peuters en kleuters zijn nog te klein om hier wijs mee om te gaan en begeleiding van ouders en verzorgers is nodig.

‘Welbevinden moet eerste certificaat zijn’

Voordat Openbare basisschool It Tredde Sté in het Friese Jirnsum het vignet voor Relaties en seksualiteit van Gezonde School behaalde, was Welbevinden al binnen. Niet meer dan logisch, vindt directeur Margreet van der Laan: “Dat moet altijd nummer één zijn.”

Hoe creëer je een gezonde eetomgeving rondom scholen?

Hoe creëer je samen een gezondere eetomgeving in en rondom vo- en mbo-scholen?? Met dat doel hield JOGG anderhalf jaar een pilot in drie JOGG-gemeenten. JOGG-projectmedewerker Miriam Mühl gaat in op de voorgeschiedenis, de voornaamste lessen uit de pilot en het vervolg.

De oorlog in Oekraïne: wat kan ik in het onderwijs doen?

Beelden, meningen en gevoelens over de oorlog in Oekraïne komen de klas in. Kinderen en jongeren brengen hun emoties mee. Wat ze zien en horen op het jeugdjournaal en social media roept reacties op. Dit vraagt alertheid, gesprek, inlevingsvermogen en tijd en ruimte in het dagelijks lesgeven. Het Nederlands Jeugdinstituut zet een aantal zaken op een rijtje.

Stimuleringsregelingen voor gezonde leefstijl op school

Wil je aan de slag met een gezonde leefstijl op jouw school en ontvang je hierbij graag ondersteuning en advies op maat? Bijvoorbeeld bij de inzet van activiteiten rond gezonde voeding om zo gezondere en duurzame keuzes te maken? Om scholen in het po, so, vo en mbo te stimuleren om te werken aan een gezonde leefstijl, zijn er drie stimuleringsregelingen. Van 7 maart tot en met 19 april kun je als school(locatie) je belangstelling kenbaar maken voor één of meer regelingen.

Verkeerseducatie met Minecraft

Op 15 maart a.s. lanceert Veilig Verkeer Nederland (VVN) in het jaar van haar 90-jarig bestaan ‘VVN Minecraft Verkeerseducatie’. Dit gebeurt samen met verkeersminister Mark Harbers en onderwijsminister Dennis Wiersma. In het hele land spelen honderden basisscholen en meer dan 10.000 leerlingen live mee.

Stevigere aanpak voor veiligheid op school

Omdat elke leerling zich vrij en veilig moet kunnen voelen op school, komt er een meldpunt voor leerlingen en ouders, een meldplicht voor scholen bij ernstige incidenten en gaat de Inspectie eerder en harder ingrijpen. Dat is nodig, omdat nog altijd tienduizenden leerlingen worden gepest en lastiggevallen. Dat schrijft de minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, Dennis Wiersma, op 4 maart in een brief over Veilig en vrij onderwijs aan de Tweede Kamer.