Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Nieuws

Inschrijving EU-Schoolfruit voor schooljaar 2022-2023

De inschrijfperiode voor het EU-Schoolfruit- en groenteprogramma voor schooljaar 2022-2023 is (onder voorbehoud) bekend! Van 9 mei tot en met 20 mei 2022 kunnen basisscholen en scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs zich weer inschrijven voor 20 weken lang 3 porties groente en fruit voor alle leerlingen. En dat helemaal gratis dankzij financiering vanuit de Europese Unie.

Week van de Lentekriebels 2022: Je lijf is van jou

De Week van de Lentekriebels is een nationale projectweek voor het speciaal- en basisonderwijs. Deelnemende scholen geven een week lang les over weerbaarheid, relaties en seksualiteit. De projectweek helpt om deze thema’s structureel in het schoolplan op te nemen. In 2022 is de Week van de Lentekriebels van 21 tot en met 25 maart.

Swipe, stap, sprong

Tablets, smartphones en tv’s hebben een grote aantrekkingskracht op de allerkleinsten. Binnen een klik bevinden ze zich in een andere wereld. Kinderen beleven hier veel plezier aan en het geeft ouders af en toe een moment voor zichzelf. Maar dreumesen, peuters en kleuters zijn nog te klein om hier wijs mee om te gaan en begeleiding van ouders en verzorgers is nodig.

‘Welbevinden moet eerste certificaat zijn’

Voordat Openbare basisschool It Tredde Sté in het Friese Jirnsum het vignet voor Relaties en seksualiteit van Gezonde School behaalde, was Welbevinden al binnen. Niet meer dan logisch, vindt directeur Margreet van der Laan: “Dat moet altijd nummer één zijn.”

Hoe creëer je een gezonde eetomgeving rondom scholen?

Hoe creëer je samen een gezondere eetomgeving in en rondom vo- en mbo-scholen?? Met dat doel hield JOGG anderhalf jaar een pilot in drie JOGG-gemeenten. JOGG-projectmedewerker Miriam Mühl gaat in op de voorgeschiedenis, de voornaamste lessen uit de pilot en het vervolg.

De oorlog in Oekraïne: wat kan ik in het onderwijs doen?

Beelden, meningen en gevoelens over de oorlog in Oekraïne komen de klas in. Kinderen en jongeren brengen hun emoties mee. Wat ze zien en horen op het jeugdjournaal en social media roept reacties op. Dit vraagt alertheid, gesprek, inlevingsvermogen en tijd en ruimte in het dagelijks lesgeven. Het Nederlands Jeugdinstituut zet een aantal zaken op een rijtje.

Stimuleringsregelingen voor gezonde leefstijl op school

Wil je aan de slag met een gezonde leefstijl op jouw school en ontvang je hierbij graag ondersteuning en advies op maat? Bijvoorbeeld bij de inzet van activiteiten rond gezonde voeding om zo gezondere en duurzame keuzes te maken? Om scholen in het po, so, vo en mbo te stimuleren om te werken aan een gezonde leefstijl, zijn er drie stimuleringsregelingen. Van 7 maart tot en met 19 april kun je als school(locatie) je belangstelling kenbaar maken voor één of meer regelingen.

Verkeerseducatie met Minecraft

Op 15 maart a.s. lanceert Veilig Verkeer Nederland (VVN) in het jaar van haar 90-jarig bestaan ‘VVN Minecraft Verkeerseducatie’. Dit gebeurt samen met verkeersminister Mark Harbers en onderwijsminister Dennis Wiersma. In het hele land spelen honderden basisscholen en meer dan 10.000 leerlingen live mee.

Stevigere aanpak voor veiligheid op school

Omdat elke leerling zich vrij en veilig moet kunnen voelen op school, komt er een meldpunt voor leerlingen en ouders, een meldplicht voor scholen bij ernstige incidenten en gaat de Inspectie eerder en harder ingrijpen. Dat is nodig, omdat nog altijd tienduizenden leerlingen worden gepest en lastiggevallen. Dat schrijft de minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, Dennis Wiersma, op 4 maart in een brief over Veilig en vrij onderwijs aan de Tweede Kamer.

Hoe kan een school arme kinderen en ouders helpen met sport en bewegen?

In elke klas zitten gemiddeld twee kinderen die opgroeien in armoede. Sport en bewegen kan veel voor hen betekenen, zoals gezondheidsvoordelen, beter presteren, maar ook meer zelfvertrouwen en sociale contacten. Omdat ze thuis minder kansen krijgen op dit gebied, kan een school voor hen veel betekenen. Laura Butselaar en Jamilla Vervoort geven in een artikel voor Alles over sport een aantal tips.

JOGG en Gezonde Kinderopvang werken samen aan een gezonde leefstijl

Gezonde gewoontes op jonge leeftijd aanleren is eenvoudiger dan slechte gewoontes op latere leeftijd afleren. Daarom is er een programma Gezonde Kinderopvang. Gezonde Kinderopvang werkt nauw samen met JOGG, omdat beide programma’s werken aan een gezonde leefstijl bij de jeugd. Het opleiden van coaches die binnen kinderopvangorganisaties de gezonde leefstijl promoten is daarvan een belangrijk onderdeel.

Tijd voor een gesprekje of door met je les?

Tijd om een spontaan gesprekje met een leerling te laten ontstaan over een hobby, een gebeurtenis thuis… Dit is geen bijzaak van onderwijs, maar de kern. Dat een leerling zich gezien voelt is het fundament voor een sociaal veilige school. Waar besteed je je tijd aan? Dat je leerlingen goede cijfers halen of aandacht voor hoe ze in hun vel zitten? Lynn Louwe, adviseur sociaal veiligheidsbeleid en projectleider calamiteitenteam bij Stichting School & Veiligheid, schreef er een blog over.

Samen sta je sterk

In JOGG-gemeenten gaan er meer coaches ’Gezonde Kinderopvang’ aan de slag dan in niet aangesloten gemeenten. Ook in JOGG-gemeente Tilburg wordt volop gebruik gemaakt van kinderopvangcoaches om binnen kinderopvangorganisaties een gezonde leefstijl te promoten. Daarbij slaan de grootste kinderopvangorganisatie van Tilburg en het lokale netwerk van JOGG de handen ineen.

Schoolleiders hebben voorkeur voor vakleerkracht bewegingsonderwijs

Schoolleiders hebben op een aantal aspecten een voorkeur voor vakleerkrachten voor het bewegingsonderwijs boven groepsleerkrachten met een bevoegdheid. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut.

Waarom drugsvoorlichting in de klas geen goed idee is

Steeds vaker gaan scholen of politie aan de slag met drugspreventie, door kinderen voor te lichten over de gevaren van drugs. “Niet doen”, waarschuwt Martha de Jonge, Senior Projectleider Drugspreventie bij het Trimbos-instituut. “Dergelijke voorlichting kan een averechts effect hebben.” De Jonge schreef er onderstaande blog over, waarin ze uitlegt waarom drugsvoorlichting geen goed idee is en wat je wel kunt doen.