Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Nieuws

Maak leren leuk voor kinderen!

Kinderen bewegen van nature. Die hebben daarvoor geen oproep nodig. Yolanda van Hoorn van Wieblie wil leerkrachten echter graag oproepen om deel te nemen aan de Verdienactie ‘Samen brengen we jullie klas in beweging’ van Presikhaaf Schoolmeubelen, JOGG en Wieblie: “Doe mee met deze toffe actie en maak kans op een workshop Bewegend Leren voor je team!”

Schoolkantines gezonder door begeleiding

Het aanbod én de uitstraling van schoolkantines wordt gezonder als scholen begeleiding krijgen. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Irma Evenhuis. Goed nieuws, want een gezond voedselaanbod op school kan jongeren stimuleren tot gezondere voedselkeuzes. En jong geleerd is oud gedaan. Evenhuis promoveerde op 11 november aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Presikhaaf Schoolmeubelen, JOGG en Wieblie slaan handen ineen

Presikhaaf Schoolmeubelen, JOGG en Wieblie promoten dit jaar gezamenlijk de Verdienactie ‘Samen brengen we jullie klas in beweging’. Volgens marketingmanager Ronald Burgers van Presikhaaf Schoolmeubelen past de Verdienactie precies bij de filosofie van het bedrijf: “We verkopen niet alleen schoolmeubilair, maar zijn ook altijd op zoek naar initiatieven om kinderen in beweging te zetten. Ons credo is niet voor niets: 'Inrichten met ruimte en flexibiliteit voor beweging'.”

Bewegen geeft plezier in de klas

Bezig zijn met bewegen geeft vooral veel plezier in de klas. Dat is voor Peter Legters van JOGG een van de voornaamste redenen waarom scholen zouden moeten meedoen aan de Verdienactie ‘Samen brengen we jullie klas in beweging’ van JOGG, Wieblie en Presikhaaf Schoolmeubelen.

Waarom-vragen van jongeren tijdens corona

Als docent krijg je te maken met uiteenlopende vragen van jongeren over corona. Zoals: waarom mag je buiten nog maar met één vriend afspreken? waarom komen jongeren steeds zo negatief in het nieuws? Als docent sta je dan soms met de mond vol tanden. Daarom verzamelde het NJI de antwoorden op acht veelgestelde vragen van jongeren.

Rutgers en Atria komen met #ZegErWatVan tegen victim blaming

Rutgers en Atria zijn op 6 november 2020 een jongerencampagne gestart tegen victim blaming. Dit fenomeen dat slachtoffers de schuld geeft van seksueel of fysiek geweld is kwetsend, schadelijk en hardnekkig. En dat moet stoppen. Daarom roepen de organisaties op om er wat van te zeggen als je victim blaming ziet met #ZegErWatVan.

Een gezonde schoollunch en meer bewegen op de basisschool helpen in de aanpak van overgewicht

Staatssecretaris Paul Blokhuis heeft op donderdag 5 november de Tweede Kamer het rapport ‘Gezonder op de basisschool: schoollunches en meer bewegen; Een verkenning naar draagvlak, haalbaarheid, betaalbaarheid en impact’ gestuurd, opgesteld door het RIVM. Uit het onderzoek blijkt o.a. dat met de invoering van een schoollunch in combinatie met meer bewegen op school, het percentage kinderen van 4 tot 18 jaar met overgewicht zou kunnen dalen van 13,5% naar 10,2% in 2040, en kinderen met obesitas van 2,8% naar 2,3% in 2040.

Mulier Instituut onderzoekt bewegend leren in onderwijs

Bewegend leren – wel eens van gehoord? Of zelfs een keer toegepast in de klas? Dan heeft het Mulier Instituut jouw hulp nodig!

Charge Your Brainzzz 2.0: samen VMBO-scholieren helpen gezond te slapen

Social media, stress én slaaptekort; allemaal dingen waarmee jongeren steeds meer mee te maken hebben. In het project Charge Your Brainzzz zetten de Hersenstichting en GLOS Educatief zich in om jongeren te stimuleren gezond te slapen: voldoende slaap van goede kwaliteit. Uit onderzoek blijkt dat dit met name bij VMBO-scholieren een groot probleem is. Daarom willen de Hersenstichting en GLOS Educatief nu samen met leraren/mentoren van VMBO (alle stromingen) van leerlingen tussen de 13-15 jaar een speciale versie van Charge Your Brainzzz voor deze doelgroep maken.

Kinderen en mediagebruik

Juist in deze tijd waarin nepnieuws soms moeilijk te herkennen is en mensen hun vertrouwen in de media lijken te verliezen, is het belangrijk met leerlingen in gesprek te gaan over hun media-gebruik en ze te informeren over het belang van persvrijheid. Daarom komt Samsam op 12 november met een themanummer Media.

Sterren als opstap naar Gezonde School-Vignet

Hoe werk je als school in stappen toe naar het landelijke Gezonde School-Vignet? Het Dordtse project Doe ff Gezond bedacht daarvoor een nieuw waarderingssysteem met sterren voor gezond beleid op scholen en kinderopvanglocaties. Scholen krijgen drie-, vier- of vijf sterren op deur of raam. Daarmee kunnen ze toewerken naar uitbreiding en uiteindelijk het Gezonde School-Vignet. Op woensdag 28 oktober werd aan ruim 60 scholen en opvanglocaties in Dordrecht voor het eerst de sterren uitgereikt.

Tiende editie MediaMasters tijdens Week van de Mediawijsheid

Dit schooljaar vindt de tiende editie van MediaMasters plaats. MediaMasters is een unieke serious game over de kansen en gevaren van digitale media, speciaal voor leerlingen uit groep 7 en 8 van het primair onderwijs. De klassen strijden van 5 tot en met 13 november om de felbegeerde titel: ‘Meest mediawijze klas van Nederland’. Op maandag 16 november wordt om 13.00 uur de meest mediawijze klas van 2020 bekendgemaakt.

Jongeren: voorkomen seksueel geweld moet prioriteit zijn van volgende regering

Een overgrote meerderheid van de jongeren (80%) vindt dat er op school verplicht les moet worden gegeven over het herkennen en respecteren van grenzen. En maar liefst driekwart van de jongeren (74%) vindt dat een nieuwe regering meer moet investeren in het voorkomen van seksueel geweld. Dat blijkt uit een peiling van Rutgers, kenniscentrum seksualiteit, uitgevoerd door IPSOS onder 1000 jongeren.

Ieder kind in 2040 een gezond voedingspatroon

Ieder kind in 2040 een gezond voedingspatroon. Dat is de ambitie van de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie. De Alliantie is opgericht door Diabetes Fonds, Hartstichting, Maag Lever Darm Stichting en Nierstichting in samenwerking met Gemeente Amsterdam, JOGG en UNICEF Nederland.

Verdien 2 x 40 euro en help VeiligheidNL bij gehoorschadepreventie bij kinderen

Preventie van gehoorschade bij kinderen en jongeren is een belangrijk onderwerp en een toenemend probleem in Nederland: 1 op de 7 kinderen heeft gehoorschade opgelopen door hard geluid. Deze gehoorschade is onomkeerbaar en heeft negatieve impact op onder meer (leer)prestaties en welzijn. Preventie van gehoorschade is daarom van groot belang, met name op jonge leeftijd. Scholen kunnen hierin een belangrijke rol vervullen. Daarom roept VeiligheidNL nu de hulp van scholen in.