Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Nieuws

44 hoogleraren, bestuursvoorzitters en medici: veranker preventie in het onderwijs

De echte oplossing voor de stijgende zorgkosten ligt niet bij de zorg, maar bij het onderwijs. Een gezondere leefstijl kan veel klachten voorkomen en preventie zou daarom in het onderwijs verankerd moeten worden. Dat staat in een opiniestuk in het FD, dat is ondertekend door 44 hoogleraren, bestuursvoorzitters en medici.

Onderzoek naar invloed coronamaatregelen

Meer schermtijd, minder beweging, meer eenzaamheid, minder werk. De coronamaatregelen hebben veel veranderd. Het Nederlands Jeugdinstituut geeft een overzicht van uiteenlopende onderzoeken naar de invloed van de maatregelen op opvoeden en opgroeien in Nederland.

Scholieren roken, drinken en blowen nog even vaak als in 2017

Na een jarenlange daling is het gebruik van ‘traditionele middelen’ zoals tabak, alcohol en cannabis onder scholieren gestabiliseerd, blijkt uit de rapportage Jeugd en riskant gedrag 2019: kerngegevens uit het Peilstationsonderzoek Scholieren van het Trimbos-instituut.

Negende editie Modderdag was een feestje

Op 29 juni organiseerden ruim 2.500 kinderopvanglocaties en basisscholen tijdens de negende editie van ModderDag activiteiten in modder voor meer dan 90.000 kinderen. Ze leefden zich uit met ModderPaint, er werd in de modder gegrabbeld, er stonden ModderGerechten op het menu en natuurlijk werd er veel met modder gekliederd en gesmeerd.

Ruimte in curriculum voor innovatieve voedseleducatie met GrowWizzKid

Het is niet heel verrassend dat de kennis over herkomst en eigenschappen van wat we dagelijks eten, tekortschiet. Consumenten, ook leerlingen, hebben vaak weinig kennis over waar ons voedsel vandaan komt en hoe het wordt geproduceerd. Ze hebben ook niet geleerd hoe ze op basis van deze kennis keuzes kunnen maken. Op zich is dat eigenaardig want voeding raakt iedereen. Door verantwoordelijkheid voor voedselproductie bij kinderen en jongeren neer te leggen krijgt voeding een andere beleving. En dat is precies wat de lesmethode GrowWizzKid doet.

Kwart leerlingen VO ervaart stress door school en huiswerk

Een op de vier leerlingen in het VO ervaart stress door school en huiswerk, een op de vijf door drukte van alles bij elkaar, een op de tien door mening van anderen en een op de twaalf door de situatie thuis. Leerlingen uit groep 7 en 8 ervaren het vaakst stress van de mening van anderen. Dat blijkt uit het rapport ‘Geluk onder druk’, opgesteld in opdracht van UNICEF Nederland. Voor het rapport deed het Trimbos-Instituut samen met de Universiteit Utrecht en Stichting Alexander onderzoek.

Verkenning effectief alcoholbeleid op het hoger onderwijs

Van universiteiten en hogescholen wordt sinds het Preventieakkoord verwacht dat zij de verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen alcoholbeleid. Het Trimbos-instituut schreef daarom het rapport ‘Effectief alcoholbeleid op het hoger onderwijs’. Het rapport biedt ondersteuning bij het opstellen en implementeren van een alcoholbeleid voor het hoger onderwijs. Opdrachtgevers waren de Vereniging van Samenwerkende Universiteiten (VSNU), de Vereniging Hogescholen (VH) en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Online zomerworkshops Schoolkantine Brigade

Op 29 en 30 juni en 2 en 7 juli geeft de Schoolkantine Brigade een aantal online zomerworkshops. Maak kennis met de nieuwe Kantinescan: hét hulpmiddel om erachter te komen hoe gezond jouw kantine is. Leer alles over het maken van beleid. Of stuur een recept in en leer hoe je dit recept gezonder kan maken. De workshops duren maximaal een uur en zijn gratis.

Online bijeenkomst over kwaliteitsontwikkeling en geleerde lessen in coronatijd

Het Nederlands Jeugdinstituut en het Steunpunt Passend Onderwijs organiseren een gratis online bijeenkomst op 7 oktober voor professionals werkzaam in bovenschoolse voorzieningen en samenwerkingsverbanden. Het eerste deel draait om kwaliteitsontwikkeling en het toezichtskader van de Onderwijsinspectie. Het tweede deel gaat over de geleerde lessen in coronatijd, zoals de meerwaarde van stoepgesprekken en de mogelijkheden van afstandsonderwijs.

Schoolleiders VO: 1,5 meter afstand houden grote uitdaging

Schoolleiders in het VO zijn tevreden over hoe het verder opengaan van de VO-scholen vanaf maandag 2 juni is verlopen. Wel vindt ruim de helft van hen de handhaving van de 1,5 meter afstand tussen leerlingen een grote tot zeer grote uitdaging. Ook de combinatie van fysiek en afstandsonderwijs is – zeker op de langere termijn – volgens veel schoolleiders ingewikkeld. Dat blijkt uit een enquête die de VO-raad op juni – een week na het weer verder opengaan van de scholen –hield onder ruim 450 eindverantwoordelijk schoolleiders.

Heropening scholen verloopt goed, wel uitdagingen rond personeelstekort

Er zijn meer leerlingen op school, de voortgang is over het algemeen constant en scholen zijn over het algemeen tevreden over de eerste week van de volledige heropening. Dat blijkt uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) onder 726 schooldirecteuren. Wel zien schoolleiders nog problemen rondom het personeelstekort. Volgens vrijwel alle schoolleiders zijn meer investeringen nodig om het personeelstekort aan te kunnen pakken.

‘Leer kinderen om te gaan met onzekerheid’

De angst voor besmetting met het coronavirus was de afgelopen weken voor ouders reden om hun kind thuis te houden en voor onderwijs en opvang reden om kinderen met een snotneus te weren. Over neusverkoudheid bij jonge kinderen heeft het RIVM nu duidelijkheid geschapen, maar zo lang er geen geneesmiddel of vaccin is tegen dit coronavirus, blijven we leven met angst en onzekerheid, signaleert Anita Kraak, senior adviseur bij het Nederlands Jeugdinstituut. “Angst is een slechte raadgever als die het belang van het kind overstijgt. We moeten kinderen juist leren omgaan met onzekerheid.”

Help mee met het onderzoek naar een gezonde schoollunch

Het stimuleren van gezond eetgedrag bij kinderen is belangrijk. In het project ‘De Gezonde Schoollunch’ wordt onderzocht wat erbij komt kijken als kinderen hun lunch niet van huis meenemen, maar een gezonde lunch op school krijgen aangeboden. Wageningen University & Research doet hier onderzoek naar samen met de Vrije Universiteit van Amsterdam en een aantal partners.

Staat van de Ouder 2020

Hoe denken ouders over het onderwijs aan hun kind? Wat vinden ze van de kwaliteit van het onderwijs? Lees het in de Staat van de Ouder 2020. Staat van de Ouder is het jaarlijkse onderzoek van Ouders & Onderwijs naar de mening en ervaring van ouders.

Veel geleerd tijdens thuisblijven, maar dan anders

De scholen in Nederland zijn een aantal weken dicht geweest. Ouders kregen de rol van thuisonderwijzer toegeschoven en scholen deden hun best om thuisonderwijs zo goed mogelijk te organiseren. Kinderen hebben de leerstof misschien niet op de vooraf geplande manier doorlopen. Maar daartegenover staat dat veel kinderen zich in deze bijzondere situatie juist op andere vlakken hebben ontwikkeld.