Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Nieuws

Meerderheid jongeren wil geen seks met rokers

Tweederde van de jongeren (66 procent) wil liever geen seks met iemand die rookt en 85 procent heeft liever geen relatie met een roker. Ook vindt 80 procent van de jongeren het niet stoer als jongens en meisjes roken. Dat blijkt uit een onderzoek van I&O Research onder 1.008 jongeren in opdracht van Gezondheidsfondsen voor Rookvrij (voorheen Alliantie Nederland Rookvrij).

Postermateriaal met belangrijkste richtlijnen heropening beschikbaar voor VO-scholen

Het ministerie van OCW heeft een aantal posters ontworpen waarop de belangrijkste voorschriften en adviezen uit het protocol ‘Opstart voortgezet onderwijs’ worden uitgelicht. De posters kunnen helpen deze richtlijnen extra onder de aandacht te brengen bij leerlingen en personeel, en zo bijdragen aan een goede en veilige heropening vanaf 2 juni.

Druk op het dagelijks leven bij jeugd en jongvolwassenen

De druk op het dagelijks leven bij jeugd en jongvolwassenen is een van de vier gezondheidsvraagstukken die het Rijk de komende vier jaar wil aanpakken. Dat staat in ‘Gezondheid breed op de agenda’, de nieuwe Landelijke Nota Gezondheidsbeleid 2020-2024. Staatssecretaris Paul Blokhuis bood deze maandag 25 mei aan de Kamer aan.

Opnieuw naar school in het voortgezet onderwijs

Vanaf 2 juni 2020 mogen de scholen in het voortgezet onderwijs voorzichtig weer open. De impact van de maatregelen rondom het nieuwe coronavirus heeft iedereen in meer of mindere mate de afgelopen weken getekend. Dat de scholen weer mogen opstarten betekent echter nog niet dat alles weer als vanouds is. De Stichting School & Veiligheid maakte daarom een Stappenplan opnieuw naar school.

ALDI maakt gezonde voeding aantrekkelijker voor kinderen met magische Disney-characters

Sinds maandag 11 mei liggen bij ALDI een tweetal gezonde Schijf-van-Vijf-producten met betoverende Disney-characters in de schappen onder de noemer Disney Kitchen. Het gaat om verschillende Disney-prinsessen zoals Rapunzel en Jasmine. Zo wil ALDI het aantrekkelijker maken om kinderen en hun ouders te laten kiezen voor gezonde alternatieven: gezond eten was nog nooit zo leuk! Het betreft: snack worteltjes en volkorenbolletjes. Later dit jaar komen er nog meer gezonde producten met andere Disney-characters in het assortiment.

Veilig zwemmen: het voorkomen van verdrinking bij jonge nieuwkomers

Het lijkt een warme zomer te worden en er mag weer gezwommen worden. In Nederland verdrinken elk jaar tientallen mensen. Bij tieners met een niet-westerse achtergrond is de sterfte door verdrinking ruim zeven keer zo hoog als onder tieners met een Nederlandse achtergrond. Daarom vraagt Pharos samen met GGD GHOR Nederland, VeiligheidNL, Nationale Raad Zwemveiligheid en het COA weer aandacht voor zwemveiligheid.

Ongezond leven blijkt minder vaak oorzaak ernstige obesitas bij kinderen

Het aantal kinderen met ernstige obesitas dat niet aan een ongezonde leefstijl is te wijten, is aanzienlijk groter dan gedacht. Dat concluderen medisch specialisten, verbonden aan het Centrum Gezond Gewicht, op basis van onderzoek onder 282 kinderen van 0 tot 18 jaar.

Subsidie voor extra ondersteuning leerlingen na thuisonderwijs tijdens coronacrisis

Het kabinet stelt 244 miljoen euro beschikbaar aan de gehele onderwijssector om leerlingen en studenten die dat nodig hebben extra aandacht te geven na wekenlang thuisonderwijs. Scholen schatten zelf in hoeveel van hun leerlingen baat hebben bij zulke ondersteuning en hoe ze die vormgeven.

Basisscholen open, schoolkantines nog dicht

Basisscholen zijn weer open, maar schoolkantines blijven voorlopig gesloten. In de tussentijd zijn veel mensen wel bezig met de voorbereidingen voor een heropening. De Gezonde Schoolkantine van het Voedingscentrum zet een aantal initiatieven op een rijtje.

Handhaving rookvrije schoolterreinen uitgesteld tot 2021

Vanaf 1 augustus 2020 moeten alle schoolterreinen rookvrij zijn. Vanwege de impact van de coronacrisis op het onderwijs, zal de NVWA pas per 1 januari 2021 hierop gaan handhaven. Dit liet staatssecretatis Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) op 11 mei weten aan de Tweede Kamer. Schoolbestuurders ontvingen hierover een e-mail van de staatssecretaris.

Kinderen bewegen volgens ouders minder tijdens intelligente lockdown

42 procent van de ouders schat in dat hun kind in het voorjaar van 2020 minder beweegt dan normaal in het voorjaar. Een kwart van de ouders schat in dat hun kind meer beweegt (25%) en een derde schat evenveel (33%). Over het algemeen blijven volgens de ouders kinderen die normaal in het voorjaar veel bewegen dat tijdens de intelligente lockdown van 2020 ook doen. Kinderen die normaal in het voorjaar weinig bewegen blijven tijdens de lockdown weinig bewegen.

Toolkit ‘Verantwoord naar school’

Op 11 mei zijn het basisonderwijs en speciaal onderwijs weer van start gegaan. De Rijksoverheid heeft een toolkit ontwikkeld voor gemeenten, verkeersregio's en scholen. Zij kunnen hiermee het op gang komende verkeer wijzen op de geldende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De toolkit bevat verschillende formaten posters, spuitsjablonen en social media posts en is vrij te gebruiken.

KVLO bundelt vragen over bewegingsonderwijs PO en SO

Met ingang van 11 mei is het bewegingsonderwijs bij PO en SO weer opgestart. Dat leidt tot veel vragen. De KVLO heeft ze op een landingspagina gebundeld. De vragen zijn afgeleid van de richtlijnen en het advies van de KVLO dat is samengesteld in samenwerking met de stakeholders bewegingsonderwijs: het LO-Platform, ALO’s, FvOv, SLO, PABO-netwerk, Mulier Instituut en vakleerkrachten bewegingsonderwijs.

Aanmelding voor ModderDag 2020 gestart

Op 29 juni vindt de negende editie van ModderDag plaats. Tijdens ModderDag ontdekken kinderen wat modder is, hoe je er mee kunt spelen en wat de verbinding met de aarde voor hen betekent. De organisatie heeft vanwege corona wel een bijzondere maatregel moeten treffen: alle evenementen op publieke locaties zijn afgelast.

Kwetsbare jongere sneller uit zicht door corona

Door de coronamaatregelen is het voor professionals moeilijker om kwetsbare jongeren te bereiken, waardoor ze sneller uit zicht raken. Dat blijkt uit een onderzoek van MEE NL onder bijna duizend professionals die werken in de jeugdzorg, het onderwijs en wijkteams.