Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Artikelen

Eerste kinderdirecteuren Groene Zeeuwse Schoolpleinen tekenen jaarcontract

Obis Broekema uit Kerkwerve, Anne Dijkhuizen uit Kamperland, Tijn van ’t Westeinde uit ’s Heer-Abtskerke en Jedithja Steenbeek uit Oost-Souburg zijn heel 2019 ambassadeur van alle kinderen in Zeeland die een groen schoolplein en meer buitenles willen.

Nieuwe ronde Ondersteuningsaanbod Gezonde School 2019-2020

Vanaf maandag 4 maart t/m donderdag 18 april kunnen scholen zich inschrijven voor het Ondersteuningsaanbod Gezonde School. Het Ondersteuningsaanbod geeft uw school een steuntje in de rug om te werken aan Gezonde School. Voor het schooljaar 2019-2020 kunnen 550 schoollocaties uit het po, vo en mbo Ondersteuningsaanbod aanvragen. De ondersteuning bestaat uit een financiële bijdrage, scholing en begeleiding en advies van een Gezonde School-adviseur van de GGD.

Pilotgemeenten overleggen over IJslands preventiemodel

De zes gemeenten die in Nederland meedoen aan een pilot van het IJslandse preventiemodel om middelengebruik terug te dringen onder jongeren hebben vorige week overleg gehad met het Trimbos-instituut, het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) en het Icelandic Centre for Social Research and Analysis (ICSRA). De komende maanden worden samen met lokale stakeholders interventies en maatregelen opgesteld.

Sportivun: “Wij willen alle kinderen in Nederland aan het sporten krijgen!”

Sportivun is een initiatief van Nationaal Bureau Sport Stimulering (NBSS), dat zich inzet om sport in Nederland te stimuleren en professionaliseren. Dit doet NBSS op allerlei manieren en voor verschillende doelgroepen. De belangrijkste doelgroep is zonder twijfel kinderen en daarop ligt de focus van Sportivun. Het is vitaal dat kinderen een gezonde levensstijl hanteren, zeker in een wereld die steeds meer bestaat uit stilzitten achter een vierkant scherm.

EU-Schoolfruit opnieuw erkend als goed onderbouwde interventie

Het EU-Schoolfruit- en groenteprogramma, dat het eten van fruit en groente op de basisschool bevordert, heeft wederom de erkenning ‘goed onderbouwd’ ontvangen van het RIVM Centrum Gezond Leven.

Basisschool Het Vogelnest Nieuwegein afvalvrije school

Basisschool het Vogelnest is de derde afvalvrije school in Nieuwegein. Kinderen, leerkrachten en locatieleidster Madelon Torenstra gaven deze week samen met wethouder duurzaamheid Marieke Schouten het startschot.

Workshop ‘Bewegend Leren’

Vind jij aandacht voor houding en beweging ook zo belangrijk? Breng je klas dan in beweging! Hoe? Dat leert Zit met Pit! je op 10 april tijdens de workshop ‘Bewegend Leren’. De workshop duurt van twee tot vijf en wordt gegeven op de inspirerende locatie van Presikhaaf Schoolmeubelen in Arnhem.

Evaluatie op komst over Gezonde School-aanpak

Bevordert de Gezonde School-aanpak daadwerkelijk de gezondheid van leerlingen in het basis-, voortgezet- en middelbaar beroepsonderwijs? Dat is de kernvraag in de evaluatie van deze innovatieve aanpak, waar ZonMw, de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie, acht ton subsidie voor verstrekt. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een samenwerkingsverband van negen GGD-en, de Academische Werkplaatsen Limburg, Agora en Amphi en TNO.

Touzani opent beweegpad OBS Portland

De Marokkaans-Nederlandse straatvoetballer en rapper Soufiane Touzani heeft vorige week op OBS Portland in de kern Portland van de gemeente Albrandswaard het beweegpad geopend. De route heeft verschillende doelen, waaronder ‘bewegend leren’ en ‘leren bewegen’.

Een derde van de VO- en MBO-scholen heeft een Gezonde Schoolkantine

Vijftien jaar geleden startte het Voedingscentrum met het programma Gezonde Schoolkantine. Langzaam groeide het programma uit van foldermateriaal tot de inzet van brigadiers die de scholen bezoeken en de felbegeerde schoolkantineschalen.

Nederlandse ouders worden steeds beter in internetopvoeding tieners

Ruim acht op de tien Nederlandse ouders (83%) houdt online een oogje in het zeil bij hun tieners, blijkt uit onderzoek van het Safer Internet Centre Nederland. Zes op de tien ouders (63%) kijkt live met hun kinderen mee, gevolgd door het checken van hun mobiele telefoon (52%) en sociale media (50%). Ouders geven vooral aan mee te kijken omdat ze zich zorgen maken over wat hun pubers online tegenkomen.

Leraren van het jaar

De leraren van het jaar zijn ditmaal Anouk Huijs (primair onderwijs), Chantal Goedertier (speciaal onderwijs), Lucelle Deneer (voortgezet onderwijs) en Dirk Megens (MBO, foto). De winnaars werden onlangs bekend gemaakt op de Nationale Onderwijs Tentoonstelling in Utrecht en kwamen uit een voorselectie van 40 voorgedragen leraren. De winnaars ontvingen hun titel uit handen van minister van onderwijs Arie Slob en Andrew Niemeyer, voorzitter van de Leraren van het Jaar en Leraar van het Jaar VO 2009.

Kinderopvang ’t Werkel wint Groene Twinkeling 2019

Groene kinderopvang ’t Werkel in de Zwolse wijk Stadshagen heeft de Overijsselse biodiversiteitsprijs Groene Twinkeling 2019 gewonnen. De kinderopvang laat kinderen ‘groeien in rust, ruimte en natuur’. De jury noemt ’t Werkel ‘een groot voorbeeld voor de Nederlandse kinderopvang’.

Aandacht voor relaties en seksualiteit in de week van de liefde

Soa Aids Nederland en Rutgers organiseren samen met GGD’en rond Valentijnsdag De Week van de Liefde. Van 11 t/m 15 februari kunnen scholen in het voortgezet onderwijs en mbo op een laagdrempelige en leuke manier kennismaken met lesgeven over relaties en seksualiteit.

Hoe om te gaan met ‘klimaatspijbelen’?

In navolging van scholierenacties in België is voor donderdag 7 februari een klimaatmars van leerlingen in Den Haag aangekondigd. Wat betekent dit voor scholen?