Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Nieuws

Schoolkantines in tijden van corona

Door de ontwikkelingen en nieuwe maatregelen rondom het coronavirus zien veel dingen er opeens anders uit. De meeste scholen en schoolkantines zijn in ieder geval gesloten tot en met de meivakantie. De medewerkers van de Gezonde Schoolkantine van het Voedingscentrum werken allemaal vanuit huis.

Coronavirus en de Gezonde School

Het coronavirus heeft ook gevolgen voor de regelingen van de Gezonde School. In vier gevallen zijn termijnen verlengd. De termijnen voor verantwoording Ondersteuningsaanbod 2019-2020 (30 juni 2020) en voor belangstelling kenbaar maken voor het Ondersteuningsaanbod Gezonde School en de Stimuleringsregeling Gezonde Relaties & Seksualiteit (20 april) blijven gelijk.

Koningsspelenpakket voor thuis

Op vrijdag 17 april zouden voor de achtste keer de Koningsspelen plaatsvinden. Vakleerkracht/onderwijsadviseur Geke Verspille en internetmarketeer Linda Thuijs hadden een gratis KoningsspelenPakket gemaakt voor leerkrachten en voor alle anderen die inspiratie nodig hadden. Omdat de Koningsspelen vanwege het coronavirus niet doorgaan, hebben ze nu een versie voor thuisblijvende schoolkinderen gemaakt.

UPDATE Wij zijn trots op het onderwijs en de opvang, maar vlaggen nu niet

De actie #ikvlagvoorhetonderwijs gaat niet door. Een grote groep maatschappelijke organisaties wilde alle mensen in het onderwijs en kinderopvang komende donderdag bedanken voor hun enorme inzet. Uit veel reacties daarop blijkt dat het gewaardeerd wordt, maar ook laten veel mensen weten het op dit moment niet gepast te vinden. Met name het gekozen middel - de Nederlandse vlag - vinden zij in deze tijden niet passend. De initiatiefnemers begrijpen dat. Daarom stellen ze de campagne om alle mensen te bedanken uit naar het moment dat de scholen en de opvang weer open gaan. De vlaggen maken dan geen onderdeel uit van de campagne.

Nederland hijst donderdag de vlag voor het onderwijs #ikvlagvoorhetonderwijs

Een groot aantal maatschappelijke organisaties roept gezamenlijk op om op donderdag 9 april massaal de Nederlandse vlag uit te hangen, om het onderwijs een hart onder de riem te steken. Hiermee willen zij iedereen de kans geven hun waardering te uiten voor de manier waarop het onderwijs omgaat met de coronacrisis. Door de sluiting van alle scholen hebben leraren, onderwijsprofessionals, maar ook ouders in zeer korte tijd moeten schakelen naar afstandsonderwijs, om zo alle kinderen zo goed mogelijk van onderwijs te blijven voorzien.

PO-Raad inventariseert het bereiken van kwetsbare kinderen

Volgens leden van de PO-Raad is bijna een op de vijf van hun leerlingen kwetsbaar. Bijna vier op de vijf leden van de PO-Raad heeft op school noodopvang voor kwetsbare leerlingen georganiseerd. Dat zijn enkele uitkomsten van de eerste inventarisatie van een peiling die de PO-Raad woensdag 1 april heeft uitgezet onder haar leden.

Fit met TeamNL Kids

Om tijdens deze bijzondere periode elke ochtend fit en actief de schooldag te beginnen heeft TeamNL in samenwerking met Squla ‘Fit met TeamNL Kids’ gelanceerd. Hier worden kinderen op een leuke manier gestimuleerd om te blijven bewegen, maar ook om nieuwe vaardigheden te leren. Kinderen kunnen zo ook weer nieuwe sporten ontdekken. Vanaf 1 april maken de kinderen elke schooldag kennis met een topsporter, een nieuwe sport én een bijbehorende challenge!

NJi helpt professionals in het onderwijs

Hoe organiseer je het onderwijs? Hebben alle leerlingen voldoende middelen, structuur en mogelijkheden om thuis les te volgen? Wat doe je als contact verliest met leerlingen en ouders, of als je je zorgen maakt of het thuis goed gaat? Het NJi bundelde relevante informatie en een aantal tips op een handige landingspagina.

RiskCare Preventie biedt bewegingsonderwijs op afstand

Door de maatregelen rondom het coronavirus zit 95% van de kinderen vanaf 16 maart thuis. Inmiddels hebben veel organisaties beweegactiviteiten voor thuis ontwikkeld. Daarbij ligt vaak de nadruk op ‘leuk’. Jeroen Matthes, Motorisch Remedial Teacher en Programma Manager bij RiskCare Preventie, dat wekelijks voor diverse basisscholen in Zuid-Limburg het bewegingsonderwijs verzorgt, vindt het daarentegen belangrijker dat we hen ook op afstand kunnen prikkelen in hun motorische ontwikkeling. Daarom ontwikkelde hij de serie ‘Thuisbewegingsonderwijs’.

JOGG 2015-2019: steeds meer focus, groter bereik en steviger netwerk

In de periode 2015-2019 heeft JOGG steeds meer focus in de manier van werken en de strategie aangebracht. Een voorbeeld is het centraal stellen van het gezonder maken van de verschillende omgevingen waarin kinderen en jongeren opgroeien in plaats van de focus op gezond gewicht. Gemeenten worden gestimuleerd om vanuit de omgevingen samenwerkingen te zoeken met relevante beleidsterreinen en betrokkenen. Ook heeft JOGG in de afgelopen jaren de ondersteuningsstructuur aan JOGG-gemeenten verder geprofessionaliseerd op basis van kennis en ervaringen. Dat blijkt uit het rapport ‘Jongeren Op Gezond Gewicht in beeld 2015-2019’ van het Mulier Instituut.

Wieblie: een spiksplinternieuw platform voor Bewegend Leren, ook voor thuis!

Tafeltjes oefenen op de trap of woordjes zoeken in alle hoeken van het huis. Wieblie maakt van schooltaken leuke beweegspelletjes en zorgt ervoor dat leren echt niet alleen maar zittend aan de keukentafel hoeft. Wieblie is gemaakt voor het onderwijs, maar in deze periode uitermate geschikt voor al die ouders die de onverwachte carrièreswitch tot juf of meester hebben gemaakt. Wieblie is gedurende de schoolsluiting GRATIS toegankelijk voor iedereen. Wieblie maakt leren leuk!

Buitenspelen in tijden van corona

Begin van de week zijn strengere maatregelen aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus te vertragen. Het goede nieuws was: kinderen mogen nog wel buitenspelen. Het Mulier Instituut is benieuwd hoe ouders over buitenspelen denken, vooral nu er weinig andere manieren zijn om te bewegen: geen gymles meer, geen activiteiten op de sportvereniging.

Omgaan met de gevolgen van het coronavirus

De kabinetsmaatregelen in de aanpak van het coronavirus hebben grote maatschappelijke gevolgen. Het Nederlands Jeugdinstituut informeert kinderen, ouders, opvoeders en professionals graag zo goed mogelijk in deze situatie. Daarom heeft het NJi een landingspagina gemaakt waarin zoveel mogelijk vragen worden beantwoord.

Speeltips voor nu

Tikkertje spelen met je vriendjes of gewoon lekker buitenspelen in de frisse lucht… Kunnen we dit nog doen vanwege de maatregelen die zijn getroffen door het RIVM en de Overheid vanwege het coronavirus? Jantje Beton geeft je op www.speelbeweging.nl een aantal leuke en inspirerende speeltips die je ook in deze tijden kunt doen!

Coronavirus: houd je hersenen in beweging

Het Coronavirus (covid-19) heeft een grote invloed op onze samenleving. Ook de Hersenstichting vindt het belangrijk dat we elkaar helpen en dat we ons houden aan de voorzorgsmaatregelen. Daarnaast wil de Hersenstichting benadrukken dat het belangrijk is dat we met elkaar in contact blijven (op een veilige manier) en onze hersenen actief houden.