Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Nieuws

Opleiding en inkomen ouders zeer bepalend voor schoolsucces kind

Kinderen van ouders met een lager inkomen of opleidingsniveau beginnen al voor de basisschool met een achterstand en zij halen die gedurende hun schoolloopbaan niet in. Dat blijkt uit het CPB-onderzoek ‘Ongelijkheid van het jonge kind’ dat op 17 december is gepubliceerd. Uit het onderzoek blijkt ook dat de sociaaleconomische achtergrond van de ouders meer zegt over het schoolsucces van een kind dan een eventuele migratieachtergrond.

Q&A VO-raad bij het protocol ‘Onderwijs tijdens corona – gedeeltelijke sluiting’

Maandag 14 december nam het kabinet het besluit dat de schoolgebouwen in het basis- en voortgezet onderwijs vanaf woensdag 16 december 2020 tot maandag 18 januari 2021 dichtgaan. Het is de bedoeling dat het onderwijs in deze periode – voor zover het geen kerstvakantie is – online wordt gegeven. Voor speciale categorieën leerlingen gelden uitzonderingen. De VO-raad geeft in een Q&A antwoord op een aantal belangrijke vragen die uit dit kabinetsbesluit voortvloeien.

Schoollunches in het basisonderwijs in Europa

Hoe is het met schoollunches gesteld in het basisonderwijs in Europa? Dat onderzochten Geertje van Bergen, Monique Vingerhoeds, Coosje Dijkstra en Ellen van Kleef. Het onderzoek is uitgevoerd door Wageningen Food & Biobased Research (WFBR), onderdeel van Wageningen University & Research, Wageningen University (WUR) en Vrije Universiteit Amsterdam (VU). van de Wageningen Universiteit.

Om de beurt

Een veilig gesprek voeren in de klas kan op meerdere manieren. Een van die manieren is het gebruiken van een ‘talking stick’. In een blog licht Sylvia van Bragt, adviseur burgerschap bij Stichting School & Veiligheid, het gebruik toe. Van Bragt werkt samen met Fleur Nollet aan het project ‘Burgerschap op de Basisschool’.

Minder gebruik tabak en drugs, meer lachgas

Vergeleken met 2017 zijn in 2019 MBO- en HBO-studenten van 16 tot en met 18 jaar minder gaan roken. Wel roken MBO-studenten vaker dan HBO-studenten. Het gebruik van lachgas nam in deze periode toe; waarbij geen verschillen tussen schooltypes zijn gevonden. Dit blijkt uit de middelenmonitor MBO-HBO van het Trimbos-instituut.

264 toekenningen 3e ronde Stimuleringsregeling Gezonde Relaties & Seksualiteit

Maar liefst 264 schoollocaties in het PO, SO, VO en MBO kunnen gebruikmaken van ronde 3 van de Stimuleringsregeling Gezonde Relaties & Seksualiteit. De interesse was groot; bijna 400 schoollocaties maakten hun belangstelling voor deze ronde van de regeling kenbaar. Hier hadden ze tot 16 november de gelegenheid voor. Vanwege de grote belangstelling vindt de toekenning van de stimuleringsregeling aan schoollocaties plaats op basis van criteria. In maart 2021 opent de belangstellingsregistratie voor ronde 4.

Week van de Liefde in 2021 in teken van ‘Liefde online’

Van 8 tot en met 12 februari 2021 (de week voor Valentijnsdag) organiseren Rutgers en Soa Aids Nederland de projectweek ‘de Week van de Liefde’. In de Week van de Liefde geven scholen in het voortgezet onderwijs, praktijkonderwijs, voortgezet speciaal onderwijs en mbo les over het thema relaties en seksualiteit. Met webinars, trainingen en praktische informatie over erkende lesprogramma’s worden docenten op weg geholpen. De Week van de Liefde is een samenwerking met de GGD-en.

Levensliedjes voor een mentaal gezonde generatie

Hoe maak je psychische kwetsbaarheid bij jongeren beter bespreekbaar? MIND, een beweging van en voor alle mensen die te maken hebben met psychische problemen, en de Hersenstichting, partner van Glos Educatief, lanceerden met Levensliedjes een bijzonder initiatief, dat ook in het onderwijs prima gebruikt kan worden. Elke aflevering praten jongeren en artiesten over mentale problemen. In de eerste aflevering, van 2 december, praten Maud en zangeres Delany over angst- en paniekaanvallen.

Vraag & antwoord: Mondkapjesplicht, wat betekent dit?

Vanaf 1 december 2020 is het voor leerlingen verplicht om op alle scholen in het voortgezet (speciaal) onderwijs een mondkapje te dragen buiten de les. Voor het basisonderwijs en speciaal (basis)onderwijs geldt dat mondkapjes niet nodig zijn. De actuele situatie roept bij ouders vanzelfsprekend veel vragen op. Ouders en Onderwijs verzamelde de antwoorden op veelgestelde vragen.

Special over Gezonde School in Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen

Het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen (TSG) heeft een themanummer uitgebracht over de Gezonde School. Eén van de artikelen beschrijft de onderzoeksopzet van het door ZonMw gefinancierde evaluatieonderzoek Gezonde School.

Duidelijk beeld van sport- en beweeggedrag van kinderen met een beperking ontbreekt

Kinderen met een beperking worden wel meegenomen in landelijke bevolkingsonderzoeken, maar gegevens over het sporten en bewegen van deze doelgroep worden niet gepubliceerd vanwege te lage aantallen. Dit blijkt uit een verkenning van het Mulier Instituut naar het sport- en beweeggedrag van kinderen met een beperking in Nederland.

Zicht nodig op samenhang onderwijs en jeugdhulp

Ondanks twee stelselwijzigingen is het aantal leerlingen in het speciaal onderwijs in twintig jaar nauwelijks veranderd. Om daarvoor verklaringen te vinden is beter zicht nodig op de samenhang met de inzet van jeugdhulp. Dat blijkt uit een bijdrage van het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) aan de Jeugdmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Partnership Glos Educatief en Alliantie Kinderarmoede

Glos Educatief is een partnership aangegaan met de Alliantie Kinderarmoede, een netwerk van publieke en private partijen dat een einde wil aan kinderarmoede in Nederland. En dat is ook op school belangrijk, want onder kinderen is er nog altijd veel schaamte om over het onderwerp te spreken, aldus Tilly de Jong van Glos Educatief.

Nederlands Jeugdinstituut: ‘Houd essentiële functies van scholen overeind’

Nu de coronabesmettingscijfers minder dalen dan gehoopt, klinkt opnieuw de roep om de scholen te sluiten. Maar hoe zit het met de besmettelijkheid van kinderen en jongeren? En wat zijn de gevolgen van schoolsluiting voor hun ontwikkeling? Het Nederlands Jeugdinstituut weegt de argumenten en pleit ervoor om in ieder geval de essentiële functies van scholen op het gebied van kwalificatie, socialisatie en persoonsvorming overeind te houden.

OBS De Tweemaster uit Goes wint Verdienactie met sommenparcours

OBS De Tweemaster uit Goes is de winnaar van de Verdienactie ‘Samen brengen we jullie klas in beweging’ van Presikhaaf Schoolmeubelen, JOGG en Wieblie. De winnende inzending ging over het sommenparcours in de speelzaal op De Tweemaster.