Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Nieuws

GenderDoeboek voor scholen

Het Transgender Netwerk Nederland heeft een boekje gepubliceerd om scholen in het PO en VO te helpen om genderdiversiteit te verwelkomen. De publicatie bestaat uit drie gratis te downloaden folders met weetjes en tips voor de diverse functies in het onderwijs: van administratie en bestuur tot de leraren.

Plezier in bewegen voor ieder kind

Op donderdag 10 december organiseerden Special Heroes Nederland, Hanzehogeschool Groningen en Kenniscentrum Sport & Bewegen het webinar ‘Plezier in bewegen voor ieder kind’. Tijdens deze online bijeenkomst ging het om kinderen met een motorische en/of gedragsmatige achterstand, die extra aandacht nodig hebben en verdienen om plezier te kunnen beleven. De initiatiefnemers hebben alle informatie over deze dag verzameld.

Neem onderwijspersoneel mee in vaccinatiestrategie

Het kabinet moet het onderwijspersoneel meenemen in de vaccinatiestrategie. Dat schrijven dertien onderwijsorganisaties in een brief, die op 8 januari naar het kabinet is gestuurd.

Bewegingsonderwijs in 2031

Hoe ziet bewegingsonderwijs eruit in 2031? Sebastiaan Platvoet, hoofddocent/onderzoeker talentherkenning en talentontwikkeling aan de HAN Academie Sport & Bewegen, schreef er voor het informatieplatform Sport Knowhow XL een visionaire bijdrage over.

Tieners motiveren voor thuisonderwijs

Hoe krijg en houd je tieners gemotiveerd voor onderwijs op afstand, vooral wanneer je ook zelf thuis weer aan het werk gaat? Het Nederlands Jeugdinstituut zette verschillende tips op een rijtje.

Vanaf 1 januari handhaving rookverbod schoolpleinen

Vanaf 1 januari is de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gestart met toezicht houden op het rookverbod. De NVWA gaat in op veelgestelde vragen over handhaving van het rookverbod.

Special Heroes zoekt crewmembers voor ‘Vita On Tour Voetbal Battle’

De Stichting Special Heroes Nederland zoekt studenten voor meerdere dagen in de week die ‘on tour’ gaan met mascotte Vita, en het opblaasbare voetbaldoel van Special Heroes om leerlingen in het speciaal onderwijs te enthousiasmeren en deel te laten nemen aan de ‘Vita On Tour Voetbal Battle’ voor alle Special Heroes scholen in Nederland.

Webinar over gezonde leefstijl voor leerlingen

Op donderdag 4 februari 2021 organiseert Alles is Gezondheid met de Beweging Veerkracht en Onderwijs een webinar over het belang van een gezonde leefstijl voor kinderen en hoe basisscholen in de praktijk kunnen werken aan gezondheidsbevordering.

“Coronajaar zal jongeren op latere leeftijd nog parten spelen”

Dat corona de wereld van jongeren flink overhoophaalt, is duidelijk. Niet (fysiek) naar school, meer thuiszitten en minder sociale contacten. En dat kan hen op latere leeftijd parten spelen, zegt hoogleraar ontwikkelingspsychologie en puberbreinexpert Eveline Crone van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Haar bevindingen zijn ook voor scholen van belang, omdat ze zo een beter zicht hebben op het welbevinden van jongeren.

Gebruik maken van de buitenschoolse kennisbronnen van leerlingen

Judith ’t Gilde, onderzoeker bij het Kohnstamm Instituut, publiceert samen met dr. Prof. Monique Volman een boek over buitenschoolse kennisbronnen voor onderwijsprofessionals. Leerlingen doen buiten school veel bruikbare kennis en vaardigheden op waar leraren in de les gebruik van kunnen maken. Buitenschoolse kennisbronnen zijn personen, ervaringen of verhalen die binnen hun gezin, gemeenschap of sociale netwerk aanwezig zijn. Buitenschoolse kennis en vaardigheden kunnen betrekking hebben op huishouden, techniek, culturele gebruiken, kunst en taal en nog veel meer.

Schoolkantines in tijden van corona

Helaas is er een nieuwe lockdown en sluiten de scholen tot 18 januari. Daarmee sluiten ook de kantines weer. Toch kun je als school deze weken wel aangrijpen om stappen te zetten in je kantine, zo laat de Gezonde Schoolkantine van het Voedingscentrum zien.

Kabinet stelt 15 miljoen euro beschikbaar voor extra laptops en tablets voor PO en VO

Het kabinet trekt 15 miljoen euro extra uit om leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs van een laptop of tablet te voorzien, zodat zij onderwijs op afstand kunnen volgen. Van schoolbesturen wordt daarnaast een eigen bijdrage gevraagd van 25 procent. Met het geld kunnen zo’n 60.000 leerlingen worden ondersteund. Vanaf begin januari worden de eerste apparaten beschikbaar gesteld.

Geen afwijzing homoseksualiteit in identiteitsverklaringen op scholen

Identiteitsverklaringen waarin staat dat homoseksualiteit wordt afgewezen, worden op Nederlandse scholen niet gebruikt. Dat schrijft Onderwijsminister Slob in een brief aan de Tweede Kamer. Daar ontstond vorige maand een verhit debat over deze identiteitsverklaringen die met name reformatorische scholen ouders vragen te ondertekenen. De PO-Raad sprak erover met Jan-Willem de Leeuw, bestuurder van reformatorische scholen. “Het frame dat die identiteitsverklaringen zouden zorgen voor hetzij onveiligheid, hetzij segregatie is echt onwaar. Dat is een beeld dat ons wordt opgedrongen.”

Middelengebruik gedaald in praktijk- en voortgezet speciaal onderwijs

Het gebruik van tabak, alcohol en cannabis is onder leerlingen in het praktijkonderwijs en cluster 4- scholen (voor jongeren met psychische- en/of gedragsproblemen) sinds 2008 gedaald, blijkt uit het landelijke EXPLORE-onderzoek van het Trimbos-instituut. Het hoogst is het middelengebruik onder cluster 4-leerlingen, het laagst onder leerlingen met een licht verstandelijke beperking (LVB). Onderwijsprofessionals geven aan behoefte te hebben aan passend lesmateriaal voor cluster 3-scholen en het praktijkonderwijs.

Aanmelden voor Rookvrije Generatie Awards

De Rookvrije Generatie Awards komen er weer aan! Tot en met 31 januari 2021 kun je als school een initiatief aanmelden dat het afgelopen jaar en in 2019 een bijdrage heeft geleverd aan een Rookvrije Generatie. De Rookvrije Generatie Awards zetten mooie initiatieven die zich inzetten voor een Rookvrije Generatie in het zonnetje.