Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Artikelen

Actieprogramma moet onderwijsprofessionals helpen bij het respecteren van seksuele grenzen door jongeren

Professionals in onderwijs, welzijn en zorg weten hoe zij seksualiteit bespreekbaar maken en helpen jongeren om elkaars wensen en grenzen te herkennen en te respecteren. Dat is een van de doelen van het Actieprogramma Aanpak seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. Het kabinet heeft dat op 13 januari naar de Tweede Kamer gestuurd.

Fruit op een presenteerblaadje bij Vista College in Zuid-Limburg

Hoe krijg je voor elkaar dat studenten gezonder eten? Niet door alleen maar gezonde opties aan te bieden in de kantine, zegt Frank Schoonbrood, Coördinator Vitaliteit en coördinator Internationalisering bij VISTA College in Maastricht, Sittard en Heerlen. “Dan lopen ze naar de supermarkt om de hoek. Slecht voor hun gezondheid en voor de omzet van het cateringbedrijf.” Frank zegt daarom in een interview met Gezonde School: begin klein. Bijvoorbeeld met fruit in de kantine.

Onderwijsconferentie ‘Met alle respect! Samen voor een sociaal veilige school'

Woensdag 5 april vindt de jaarlijkse onderwijsconferentie Met Alle Respect! plaats. Dit jaar is de conferentie van de Stichting School & Veiligheid volledig hybride. Je kunt dus kiezen of je naar Gooiland in Hilversum komt of dat je het online programma volgt. Met Alle Respect! is dé kans om je kennis over sociale veiligheid in het onderwijs op te frissen! Het thema dit jaar is verbinding. Dagvoorzitter is Splinter Chabot.

OK-GEZOND app geeft praktische tips gezonde leefstijl peuters

Altijd bij de hand op tablet of telefoon; de OK-GEZOND app van BOinK en HvA biedt ouder-kind activiteiten en praktische tips over gezond eten en drinken, voldoende bewegen en goed slapen voor peuters. De app is ontwikkeld voor medewerkers in de kinderopvang en is een eenvoudig hulpmiddel om samen te werken met ouders aan een gezonde leefstijl van hun peuters.

Eerstejaars Universiteit van Maastricht krijgen verplicht les over seksueel wangedrag

De circa 8.000 eerstejaars die najaar 2023 gaan starten als student aan de Universiteit van Maastricht krijgen tijdens de introductieweek verplicht les over seksueel wangedrag. Daarbij gaat het om gedrag tussen studenten onderling, niet tussen medewerkers en studenten. De Universiteit van Maastricht is de eerste universiteit die dit gaat doen. Het is nog niet bekend hoe de lessen eruit gaan zien.

Met Een-Tweetjes kan iedereen meedoen

Vanaf 11 januari tot en met 28 februari kunnen alle scholen in het primaire onderwijs zich inschrijven voor de 11e editie van de Koningsspelen op donderdag 20 april en vrijdag 21 april. Met dit jaar als thema: ‘1-2, iedereen doet mee’. Voormalig Wimbledon-winnaar Richard Krajicek, Anna Maria van Dillen van SO-school Olivijn en televisiepresentatoren Britt Dekker en Ron Boszhard gaven op woensdag 11 januari het startsein voor de Koningsspelen op SO-school Olivijn in Almere. Ook werd de titel van het nieuwe Koningsspelenlied door Kinderen voor Kinderen met een rap bekend gemaakt.

Nieuwe Oplossingenlabs Zorg in Onderwijstijd

Ook dit jaar organiseert het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) de zogeheten Oplossingenlabs, samen met partners. Deze werkbijeenkomsten zijn bedoeld voor iedereen die betrokken is bij zorg in onderwijs of onderwijs in zorg. Hoe organiseer en financier je onderwijs en zorg voor kinderen met een zeer intensieve zorgvraag in het onderwijs? Dit jaar organiseert het NJi drie bijeenkomsten rondom drie bouwstenen. De eerste is op 14 februari.

Steeds meer basisscholen en gemeenten meten motorische vaardigheden van kinderen

Vier op de vijf scholen in het primair onderwijs meten de motorische vaardigheden van leerlingen. Ook 70 procent van de gemeenten gebruikt inmiddels een meetinstrument voor motorische vaardigheden. Dat is een flinke toename ten opzichte van eerdere jaren. Dit blijkt uit het onderzoek ‘De inzet van meetinstrumenten voor motorische vaardigheden door scholen en gemeenten’ van Maxine de Jonge en Marthe Westerbroek van het Mulier Instituut.

Inschrijven voor Kok in de Klas editie 2023 van start

Op 10 januari is de inschrijving gestart voor de vierde editie van het jaarlijkse evenement Kok in de Klas, onderdeel van het programma Smaaklessen. Leerlingen van groep 6, 7 en 8 gaan bij dit evenement, dat ditmaal van 27 tot en met 29 maart plaatsvindt, koken onder begeleiding van een kok. In het hele land bezoeken koks scholen om leerlingen meer te leren over smaak, koken én het koksvak.

Gratis webinar ‘Goed reageren na een (poging tot) suïcide in het onderwijs’

Bent u werkzaam in het onderwijs (vo, mbo, hbo of wo) of werkt u hiermee samen? Dan kunt u zich vast voorstellen dat een (poging tot) zelfdoding van een leerling of student een ontzettend ingrijpende gebeurtenis is voor zowel leerlingen en studenten, maar ook voor schoolmedewerkers. Als een jongere zelfdoding pleegt, kan dit het risico op zelfdoding vergroten bij andere kwetsbare jongeren. Het is daarom belangrijk om als school of onderwijsinstelling zorgvuldig en planmatig te reageren. Wilt u weten hoe u kunt handelen en voorbereidingen kunt treffen? Dan bent u van harte welkom bij de webinar op donderdag 2 februari van 16.00-17.30 uur van Trimbos-instituut en 113.

Ruim 4800 kinderopvanglocaties laten kinderen winterse buitenavonturen beleven

Vanaf maandag 9 januari zetten door heel het land ruim 4800 kinderopvanglocaties volop in op buitenspelen. IVN Natuureducatie en Humankind kinderopvang en -ontwikkeling willen met de tweede landelijke editie van de campagne ‘Hartje Winter’ zorgen dat buiten spelen ook in de winter wordt ervaren als vanzelfsprekend. Veel kinderen zouden meer buiten spelen, als zij daar vriendjes treffen en als er activiteiten georganiseerd worden die passen bij hun leeftijd. Met een reeks sprankelende winterse activiteiten zetten de kinderopvanglocaties verspreid door heel Nederland hierop in.

Wapen- en kluisjescontrole: wat mag en wat niet?

Kun je als school zomaar een kluisjescontrole uitvoeren? Of is het juist een taak van de politie om dit te doen? Wat mag en wat mag niet? Stichting School & Veiligheid zette het op een rijtje.

Pluktuin op schoolplein maakt leerlingen enthousiast over (eetbaar) groen

Basisschool De Wouter in het Limburgse America heeft als onderdeel van haar schoolplein een pluktuin aangelegd. Hier kunnen de leerlingen met groene vingers hun hartje ophalen, maar ook de andere kinderen kunnen hiervan meegenieten, dankzij het eetbare groen dat er groeit. (aardbeien en frambozen). Hoe sluit deze pluktuin aan op de lessen van de leerkrachten van basisschool De Wouter?

Voor de Jeugd Dag 2022 online te bekijken

Op maandag 7 november vond de Voor de Jeugd Dag 2022 plaats vanuit de Westergas in Amsterdam. Een dag met non-stop inspirerende verhalen, inhoudelijke sessies en talkshows. Het volledige programma is inmiddels online beschikbaar. Hier zijn 55 sessies te bekijken over inspirerende, verdiepende en vernieuwende jeugdonderwerpen. Daaronder ook verschillende sessies over school en opvang. In het vierde en laatste deel aandacht voor de laatste drie sessies in de zaal Ketelhuis.

Samen ontbijten op Zuiderzeecollege Zaandam

Toen het Zuiderzeecollege in Zaandam erachter kwam dat een grote groep leerlingen ’s ochtends zonder eten de deur uitging, werd er een groot ontbijt georganiseerd. Inmiddels heeft gezond ontbijten een structurele plek in het schoolbeleid. Docent Peter Horn, directeur Pieter Klok en leerlinge Dilara Ongun vertellen erover.