Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Nieuws

Preventiematrix verbinding onderwijs–jeugdhulp

Het Nederlands Jeugdinstituut zoekt gemeenten, samenwerkingsverbanden en scholen die samen met het NJi aan de slag willen met de Preventiematrix verbinding onderwijs–jeugdhulp. Het resultaat is dat het aanbod meer aansluit bij de vragen die leven bij kinderen, jongeren en hun ouders. Ook ontstaat er meer samenhang in het beleid en de praktijk en worden middelen gericht ingezet.

Zorgen over mentale gezondheid en middelengebruik studenten

Meer dan de helft van de studenten (51%) ervaart psychische klachten. Veel studenten ervaren eenzaamheid, prestatiedruk, stress en slaapproblemen. Studenten die wekelijks cannabis gebruiken of weleens (zonder doktersvoorschrift) een concentratieverhogend middel gebruiken, hebben vaker dit soort klachten. Dat blijkt uit het eerste landelijke onderzoek naar de mentale gezondheid en het middelengebruik van studenten in het hoger onderwijs.

IVN komt met IVN Natuureducatie Groene Schoolpleinenfonds

IVN heeft de Prins Bernard Cultuurfondsprijs 2021 gewonnen. Tijdens de uitreiking maakte IVN-directeur Jelle de Jong bekend dat van de helft van het gewonnen geldbedrag het IVN Natuureducatie Groene Schoolpleinenfonds wordt opgericht. Scholen, die hun groen schoolplein willen inzetten voor het onderwijs, kunnen hiervoor bij dit fonds op naam een aanvraag doen.

Hoe voorkom je dat je puber begint met drinken en roken?

GGD Zuid-Holland Zuid heeft een E-zine uitgebracht over het puberbrein en de invloed van middelen daarop. Ook organiseerden ze op 9 november online een regionale ouderbijeenkomst, vanuit hun initiatief www.Goedgespreknix18.nl. Daarbij draait het om praten met je kind, luisteren en regels te stellen, zodat je kunt voorkomen dat je zoon of dochter begint met drinken en roken.

Wieblie en ConnectAndPlay spelen samen in op bewegend leren

Online beweegplatform Wieblie slaat een nieuwe weg in. Waar het doel aanvankelijk was scholen te inspireren op het gebied van bewegend leren, wordt dit nu verbreed naar het compleet ontzorgen van basisscholen bij hun transitie naar een lesdag vol beweging. Aanleiding is het instappen van onderwijsvernieuwer ConnectAndPlay.

De Week tegen Kindermishandeling: … dichterbij dan je denkt

Kindermishandeling is een complex en hardnekkig probleem. Daarom staan in de Week tegen Kindermishandeling de verhalen centraal van (onderwijs-)professionals, ouders en kinderen die zich geconfronteerd zagen met kindermishandeling. Wat kunnen we daarvan leren en hoe kunnen we deze inzichten optimaal benutten? Zodat steeds meer kinderen veilig, gezond en kansrijk kunnen opgroeien.

Playing for Success – Leren met een WOW factor

Playing for Success is door de ‘Deelcommissie Ontwikkelingsstimulering, onderwijsgerelateerd en jeugdwelzijn’ van het Nederlands Jeugdinstituut erkend als interventie. Playing for Success is een na- en buitenschools programma voor kinderen van 9 tot en met 14 jaar die vanwege sociaal-emotionele oorzaken op school moeilijk meekomen met de groep.

Basisschool Rehoboth besteedt hele jaar aandacht aan mediawijsheid

Tot en met vrijdag 12 november is het de Week van de Mediawijsheid. Basisschool Rehoboth uit Naaldwijk besteedt het hele schooljaar aandacht aan het omgaan met digitale media en aan het gedrag op sociale media. Niet alleen wanneer er wat aan de hand is, maar structureel met methodes waarmee ze al langer werken. Op de website van Gezonde School vertelt Irene Kerssies, intern begeleider van de bovenbouw van Rehoboth, erover.

Liefde voor jezelf is thema Week van de Liefde 2022

Valentijnsdag is de dag van de liefde. Daarom organiseren Rutgers en Soa Aids Nederland rondom die dag de Week van de Liefde. Tijdens de Week van de Liefde besteden scholen in het voortgezet onderwijs, praktijkonderwijs, voortgezet speciaal onderwijs en MBO aandacht aan het thema seksuele vorming of verdiepen hun kennis. In 2022 vindt de week plaats van 14 tot en met 18 februari. Thema is Liefde voor jezelf.

Gezonde School en Positieve Gezondheid versterken elkaar

Enkele GGD-regio’s en basisscholen gebruiken Gezonde School in combinatie met het programma Positieve Gezondheid van het Institute for Positive Health (iPH). De Gezonde School-aanpak bevordert een gezonde leefstijl door het bieden van structuur en de Kindtool van Positieve Gezondheid bevordert vooral een prettige sfeer en de relatie docent-leerling. De combinatie van deze twee producten en programma’s wordt als positief ervaren, blijkt uit onze interviews met negen docenten, directeuren en Gezonde School-adviseurs.

Leervertraging en zorg over welzijn door corona

De coronapandemie heeft geleid tot leervertraging en zorgen over het welbevinden van leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs. In het mbo en hoger onderwijs staat het studieverloop en het welzijn van studenten onder druk. Dat staat in de eerste voortgangsrapportage over het Nationaal Programma Onderwijs die het ministerie van OCW naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Smokefree Challenge gestart

De Stoptober-maand (oktober) is afgelopen, maar stoppen met roken natuurlijk niet! Begin november start de Smokefree Challenge van het Trimbos-instituut. Een niet-roken wedstrijd voor klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs. Door een half jaar niet te (beginnen met) roken maken leerlingen kans op leuke prijzen.

Half miljoen kinderen genieten van gezond ontbijt tijdens week van het Nationaal Schoolontbijt

Maandag 1 november werd in de Rotterdamse Kuip het startsein voor de ontbijtweek van het Nationaal Schoolontbijt gegeven. De 19e editie van het initiatief werd geopend door presentator Klaas van Kruistum met een officiële aftrap verzorgd door voetballer Soufiane Touzani. Bijna 500.000 kinderen uit heel Nederland ontbijten deze week een keer op school om meer te leren over het belang van een gezond ontbijt als goede start van de dag.

Webinar ‘Bewegend leren als onderdeel van een dynamische schooldag’

Kenniscentrum Sport & Bewegen organiseert van 1 tot en met 5 november de Week van de Motoriek samen met het Ministerie van VWS, NOC*NSF, Mulier Instituut, KVLO, Wij Buurtsportcoaches, Lectoratenplatform en de VSG. Tijdens de Week van de Motoriek zijn er verschillende webinars. Zo is er op 4 november de webinar ‘Bewegend leren als onderdeel van een dynamische schooldag’.

Webinar ‘Kleuters in beweging!’ tijdens Week van de Motoriek

Kenniscentrum Sport & Bewegen organiseert van 1 tot en met 5 november de Week van de Motoriek samen met het Ministerie van VWS, NOC*NSF, Mulier Instituut, KVLO, Wij Buurtsportcoaches, Lectoratenplatform en de VSG. Tijdens de Week van de Motoriek zijn er verschillende webinars. Zo is er op 3 november de webinar ‘Kleuters in beweging!’.