Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Nieuws

Aftrap De Gezonde Schoolkantine met online talkshow op 12 oktober

Een Gezonde Schoolkantine is volgens het Voedingscentrum de normaalste zaak van de wereld. Om deze boodschap te benadrukken start het Voedingscentrum het nieuwe seizoen op 12 oktober om 15.00 uur met een gratis online talkshow. Tijdens de talkshow wordt onder meer de nieuwe Schoolkantine Schaal met bijbehorend collectiebord onthuld.

Peuterbeweging lanceert website

Cora Merkx merkte vanuit ervaring en kennis dat peuters van nu niet optimaal gefaciliteerd worden in hun ontwikkeling en gezondheid. Zij voelde de noodzaak om daar verandering in te brengen. Zo is Peuterbeweging ontstaan. Op 2 september lanceert ze website peuterbeweging.nl. Op 8 oktober lanceert ze de bijbehorende methode en boek. Zowel boek als lesmethode worden uitgegeven door Glos Educatief. De illustraties zijn van Nina Merkx.

GGDzhz start het nieuwe schooljaar gezond met ‘Geen rommel in je trommel’

Vanaf 30 augustus, bij de start van het nieuwe schooljaar, kunnen alle ouders van kinderen tussen de 3,9 en 12 jaar de brochure ‘Geen rommel in je trommel’ downloaden of krijgen bij het consultatiebureau, supermarkten, scholen en de bibliotheek. De brochure, geschreven door Tilly de Jong van Glos Educatief, staat boordevol inspiratie voor gezonde voeding en drinken tijdens de schooldag en is tot stand gekomen door een samenwerking tussen GGDzhz, JOGG Zuid-Holland Zuid, Jong JGZ en het Voedingscentrum.

BûtenLOKAAL voor verbinding met de natuur in Akkrum-Nes

In het Friese dubbeldorp Akkrum-Nes maken inwoners zich zorgen om de toenemende vervreemding van de natuur en het verdwijnen van groen in de omgeving. Daarom gaan in dit project dorpsbewoners, een boer, scholen, natuurorganisaties, een gezinshuis en de gemeente samen aan de slag om mensen weer dichter bij de natuur te brengen.

Preventie op z’n IJslands: basketballen in plaats van bier drinken

Zes gemeenten maakten de afgelopen jaren kennis met een revolutionaire manier om te voorkomen dat jongeren gaan roken, drugs gaan gebruiken of (te veel) gaan drinken: het IJslands preventiemodel. Ze roepen andere gemeenten op hier ook kennis mee te maken, vertelt Lian Smeets die de gemeenten begeleidde in onderstaande blog.

Inschrijven stimuleringsbijdrage Jong Leren Eten

Tussen 1 en 30 september kunnen alle scholen in het PO, VO en MBO zich inschrijven voor de stimuleringsbijdrage Jong Leren Eten. Met deze subsidie kunnen scholen moestuinieren, koken of een excursie organiseren op het gebied van voeding. Per schoollocatie is een bedrag van maximaal € 2.000,- beschikbaar.

Lerarenhandleiding preventief werken aan welbevinden leerlingen

Hoe kun je als leerkracht preventief werken aan de sociaal emotionele ontwikkeling en het welbevinden van je leerlingen? Met dat doel stelde Pharos samen met leerkrachten, Gezonde Generatie en het Trimbos-instituut een handleiding op met concrete handvatten. De handleiding is geschikt voor zowel PO als VO.

De waarde van een natuurrijke, gezonde buitenruimte rond scholen

Wat is de positieve impact van groene schoolpleinen op de ontwikkeling van kinderen, de kwaliteit van het onderwijs, de klimaatbestendigheid van de omgeving en biodiversiteit? Dat beschrijven Jolanda Maas en Nicole van den Bogerd, onderzoekers bij de sectie klinische psychologie van de Vrije Universiteit Amsterdam, in het whitepaper ‘De waarde van een natuurrijke, gezonde buitenruimte rond scholen’.

Subsidieregeling Impuls Bewegingsonderwijs PO

Vanaf het schooljaar 2023-2024 zijn scholen wettelijk verplicht om minimaal twee lesuren (twee maal 45 minuten) bewegingsonderwijs aan te bieden, gegeven door een bevoegde (vak)leerkracht. Op dit moment haalt lang niet iedere school dit. De overheid wil daarom samen met de KVLO, de PO-Raad, ALO Nederland en de Vereniging Sport en Gemeenten scholen ondersteunen bij het realiseren van bewegingsonderwijs, maar ook bij het stimuleren van bewegen van kinderen door de dag heen.

Start VVN-campagne ‘Onze scholen zijn weer begonnen’

Na een lange zomervakantie openen de eerste scholen maandag 23 augustus weer hun deuren. In de praktijk betekent dit meer verkeersdrukte en doorgaans helaas ook een ongevalspiek onder fietsende scholieren. Om het aantal ongevallen in deze periode terug te dringen schaalt Veilig Verkeer Nederland (VVN) de activiteiten rondom haar scholierencampagne dit jaar op. Naast spandoeken en posters in het straatbeeld met de tekst ‘Onze scholen zijn weer begonnen’, verschijnt dezelfde boodschap dit jaar ook op het navigatiescherm van honderdduizenden automobilisten. En er is een bijzonder gedicht.

Agressief gedrag op school

Opstandig en agressief gedrag komt overal voor waar mensen in groepen samen komen. Dus óók op school en in de klas. Om een sociaal veilig schoolklimaat te waarborgen is het daarom van belang agressief gedrag te verkleinen of proberen voor te zijn, door de aanleidingen van agressie te verkleinen. Stichting School & Veiligheid zet het op een rij. De teksten hieronder gaan over het primair onderwijs.

Jongeren bezorgd over klimaat en toekomst

Klimaatverandering is een ongekend groot probleem en wordt veroorzaakt door de mens. Dat staat in het IPCC-klimaatrapport dat begin augustus verscheen. Ook jongeren zien de berichtgeving over klimaatverandering. Ze maken zich grote zorgen om klimaatverandering en wat dit betekent voor hun toekomst. Ook onderwijsprofessionals moeten rekening houden met deze zorgen bij jongeren.

PO-Raad en gezonde leefstijl

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die voldoende bewegen en gezond eten en drinken zich beter voelen. Ook weten we hoe belangrijk een gezonde leefstijl is voor de ontwikkeling en schoolprestaties van een kind. Voldoende redenen dus om hier op school aandacht aan te besteden. De PO-Raad zet een aantal zaken op een rij.

Leskist Insecten, Vriend of Vijand

Is een insect je vriend of je vijand? De meeste mensen vinden insecten maar eng. Maar ze zijn ook erg nuttig! Maar voor wie eigenlijk? En kunnen we van insecten gebruik maken in je eigen tuin, of in de landbouw? Het WetenschapsKnooppunt Wageningen Universiteit (WKWU) heeft samen met wetenschappers, leerkrachten en PABO-studenten een leskist rond het thema insecten ontwikkeld.

De Week van de Opvoeding 2021

Van 4 tot en met 10 oktober organiseert het Nederlands Jeugdinstituut de Week van de Opvoeding. Dit jaar is het thema voor de Week: Vertel eens... De Week draait om ontmoeting en uitwisseling van kennis — met, voor en door ouders, medeopvoeders en professionals.