Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Nieuws

VO-raad vraagt OMT-advies over ventilatie in verband met corona

Er is grote onduidelijkheid over de rol die ventilatie speelt bij de verspreiding van het coronavirus. Dit leidt tot zorgen bij leerlingen, ouders en onderwijspersoneel. Daarom wil de VO-raad een helder advies van het Outbreak Management Team (OMT) hierover. Vanaf 17 augustus gaan de middelbare scholen weer op voor alle leerlingen. Het is belangrijk dat bij de start van het nieuwe schooljaar duidelijk is wanneer dit OMT-advies er is.

Van bordspel naar levensgroot rekenspel

Wat gebeurt er als je van een bordspel een levensgrote variant maakt? Marion Siemonsma van Pen en Pion nam tijdens de Nationale Onderwijs Tentoonstelling de proef op de som met Het Masker van Amon Ra. Ze vertelt hieronder over haar bevindingen.

Rookvrij terrein voor scholen sinds 1 augustus 2020 verplicht

Scholen zijn verplicht sinds 1 augustus 2020 om een rookvrij terrein te hebben. Dat geldt voor primair onderwijs, voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs. Vanwege corona is besloten handhaving hierop door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit in te laten gaan op 1 januari 2021 in plaats van 1 augustus 2020.

Ballast Nedam Development en JOGG samen aan de slag voor een gezonde fysieke leefomgeving

Gebiedsontwikkelaar Ballast Nedam Development en Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) slaan de handen ineen om de fysieke leefomgeving van kinderen en jongeren gezonder te maken. Het betreft een unieke samenwerking, omdat Ballast Nedam Development de eerste gebiedsontwikkelaar in Nederland is die deze handschoen samen met JOGG oppakt. De samenwerking krijgt haar eerste invulling door een aantal maatregelen in de omvangrijke gebiedsontwikkeling Berckelbosch te Eindhoven.

Stoere Traktaties erkend als Gezonde School activiteit

Het RIVM heeft Stoere Traktaties, een initiatief van de Aartsen Kids Foundation (AKF), erkend als Gezonde School activiteit. Dat betekent dat basisscholen het project kunnen inzetten om een gezonde schoolomgeving te realiseren en om het vignet Gezonde School te behalen.

Staat het geluk van jongeren onder druk of praten zij zichzelf maar wat aan?

In het onderwijs moeten we stoppen met de ratrace en meer aandacht hebben voor zingeving, persoonlijke ontwikkeling en het leren van sociaal-emotionele vaardigheden. Dat betoogt Jeroen Lammers, programmamanager Jeugd bij het Trimbos-instituut in onderstaande blog.

Pilots Veilig fietsen naar school

Meer kinderen veilig op de fiets naar school: dat doel hebben vijftien gemeenten met elkaar afgesproken. Met verschillende pilots willen ze kinderen stimuleren om op de fiets naar school te gaan en zorgen voor een betere verkeersveiligheid rond scholen. De deelnemende gemeenten doen dit onder de vlag van de Tour de Force en bundelen de krachten hiervoor met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Ook de ANWB, Fietsersbond, TeamAlert en Veilig Verkeer Nederland zijn als partners aangesloten.

Kennisbank voor ouders van zorgkinderen

Ervaringskenniscentrum (Sch)ouders heeft een kennisbank gelanceerd. (Sch)ouders is een overkoepelende stichting die fungeert als platform voor ouders van zorgkinderen (kinderen met een lichamelijke beperking, verstandelijke beperking, chronische ziekte en/of ontwikkelingsstoornis).

Food4Smiles richt zich bij gezonde leefstijl op eerste 1000 dagen

Food4Smiles doet in Amsterdam Nieuw-West onderzoek naar waar ouders tegenaan lopen en wat hen kan helpen om hun kinderen in de eerste 1000 dagen – van conceptie tot de tweede verjaardag – een gezonde leefstijl te bieden.

Helft van jongeren voelt zich wel eens eenzaam

De helft van de jongeren in Nederland voelt zich wel eens eenzaam. Dit blijkt uit recent onderzoek van De Kindertelefoon op basis van chats en forumtopics. De afgelopen coronaperiode heeft gezorgd voor een nieuwe groep kinderen die zich eenzaam voelt.

Start onderzoek ‘Kan ik meedoen?’ Sport en bewegen voor iedere jongere’

Het onderzoeksbureau Labyrinth Onderzoek & Advies gaat in opdracht van het Kenniscentrum Sport & Bewegen onderzoeken waarom jongeren die arm opgroeien niet deelnemen aan sport en beweegactiviteiten. Het onderzoek ‘Kan ik meedoen?’ Sport en bewegen voor iedere jongere’ moet onder andere meer inzicht geven in de vraag waarom deze jongeren geen gebruik maken van gemeentelijke regelingen om bijvoorbeeld aan judo, basketbal of streetdance te doen.

Oplossingsgericht werken voor een veilige en fijne klas

Wat is sociale veiligheid? En ‘hoe doe je dat?’ In deze blog neemt Marijke van der Zalm – projectleider van de Week Tegen Pesten 2020 – je mee in het oplossingsgericht werken; een methode die je helpt een veilige en fijne klas te creëren.

Webinars Gezonde Relaties & Seksualiteit

Veel scholen zijn al aan de slag gegaan met de uitvoering van de Stimuleringsregeling Gezonde Relaties & Seksualiteit. En dat levert inspirerende initiatieven op. Daarom organiseert Gezonde School in september en oktober een aantal webinars voor scholen en betrokkenen vanuit de GGD’en. Er zijn aparte webinars voor het primair onderwijs, voortgezet onderwijs, voorgezet speciaal onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs

Tweede themamagazine GKA is uit: de Gezonde Basisschool van de Toekomst

Het tweede magazine van de Gelijke Kansen Alliantie (GKA) is uit met als thema ‘Gezondheid’. In deze editie staat de ‘Gezonde Basisschool van de Toekomst’ centraal. U leest alles over deze aanpak, wat zoveel meer is dan alleen gezond eten en bewegen. Bekijk het magazine voor inspiratie over het bevorderen van kansengelijkheid vanuit het concept van de 'Gezonde Basisschool van de Toekomst', dat momenteel in Zuid-Limburg wordt uitgevoerd.

Commissie beweegadvies voor 0-4 jarigen geïnstalleerd

De Gezondheidsraad heeft officieel de leden van de commissie beweegadvies voor 0-4 jarigen geïnstalleerd. De commissie moet komen tot een beweegadvies voor 0-4 jarigen. Dit advies wordt medio 2021 verwacht.