Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Nieuws

Magazine Kenniscentrum over stappen naar betere jeugdhulp

Hoe zorgen jeugdhulp- en onderwijsprofessionals, wijkteams, gemeentemedewerkers, wetenschappers, ouders én jongeren samen voor de beste hulp aan psychisch kwetsbare jeugd? Die vraag verkent het magazine Samenwerken voor een psychisch gezonde jeugd via voorbeelden uit het werk van het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie.

Het IJslandse preventiemodel in Nederland

Het Trimbos-instituut en het Nederlands Jeugdinstituut hebben een tussenevaluatie opgesteld van het beleidsvormend leertraject voor de aanpak van middelengebruik onder jongeren volgens het IJslandse preventiemodel. In deze tussenevaluatie beschrijven de organisaties gesprekken die gevoerd zijn met (landelijke) organisaties, met de gemeenten die deelnemen aan het leertraject en met deelnemende scholen.

Van jongs af aan vaardig in bewegen

Kinderen van 0-18 jaar bewegen tegenwoordig minder en minder goed. Daarom heeft het Kenniscentrum Sport & Bewegen de whitepaper Van jongs af aan vaardig in bewegen samengesteld. De whitepaper richt zich op professionals die de kwaliteit én het plezier in sport en bewegen bij kinderen en jongeren van 0-18 jaar willen vergroten.

Nationale Kraanwaterdag

Woensdag 23 september 2020 organiseren de Nederlandse drinkwaterbedrijven gezamenlijk Nationale Kraanwaterdag. Zij nodigen alle basisscholen en BSO’s uit om op deze dag aandacht te besteden aan kraanwater als duurzame en gezonde dorstlesser.

Jongeren en orgaandonatie

Sinds1 juli 2020 is de nieuwe donorwet van kracht. Daarom is er met de jongerenadviseurs van Infovoorjou.nl en Jouwggd.nl en de Nederlandse Transplantatie Stichting een nieuwe tekst over orgaandonatie geschreven. De tekst leent zich ook goed voor bespreking in het voortgezet onderwijs, bijvoorbeeld tijdens Maatschappijleer.

Gezondere levensstijl moet ook in gezondere schoolomgeving

Het is goed dat 44 hoogleraren, bestuursvoorzitters en medici oproepen om een gezondere leefstijl en preventie te verankeren in het onderwijs, maar daarbij moet de focus niet te veel op lessen liggen. Dat stelt Paul van der Velpen, directeur Publieke Gezondheid Gelderland Midden, in een reactie. Volgens hem moet er ook/vooral een gezonde schoolomgeving worden aangeboden.

Sociale veiligheid als taak van school en gemeente

Van school en sportclub tot thuis: voor jongeren is het belangrijk dat zij zich beschermd voelen tegen geweld, intimidatie, uitsluiting en andere vormen van grensoverschrijdend gedrag. Over die bescherming gaat de publicatie van het Nederlands Jeugdinstituut, ‘Sociale veiligheid is van iedereen. Samenwerking rond veiligheidsvragen door scholen en partners uit de gemeente’.

Beleid buitenspelen krijgt te weinig structurele aandacht

Structurele aandacht voor buitenspelen in het beleid van het Rijk en gemeenten ontbreekt. Buitenspelen staat de laatste jaren onder druk. Verkeersdrukte, verstedelijking en onvoldoende speelruimte belemmeren kinderen in hun buitenspeeldrang. Dit blijkt uit een verkennend onderzoek van het Mulier Instituut naar het actuele beleid voor buitenspelen in Nederland en Europa. Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van het Nationaal Sportakkoord, dat voldoende bewegen en goede beweegvaardigheid bij de jeugd wil bevorderen.

44 hoogleraren, bestuursvoorzitters en medici: veranker preventie in het onderwijs

De echte oplossing voor de stijgende zorgkosten ligt niet bij de zorg, maar bij het onderwijs. Een gezondere leefstijl kan veel klachten voorkomen en preventie zou daarom in het onderwijs verankerd moeten worden. Dat staat in een opiniestuk in het FD, dat is ondertekend door 44 hoogleraren, bestuursvoorzitters en medici.

Onderzoek naar invloed coronamaatregelen

Meer schermtijd, minder beweging, meer eenzaamheid, minder werk. De coronamaatregelen hebben veel veranderd. Het Nederlands Jeugdinstituut geeft een overzicht van uiteenlopende onderzoeken naar de invloed van de maatregelen op opvoeden en opgroeien in Nederland.

Scholieren roken, drinken en blowen nog even vaak als in 2017

Na een jarenlange daling is het gebruik van ‘traditionele middelen’ zoals tabak, alcohol en cannabis onder scholieren gestabiliseerd, blijkt uit de rapportage Jeugd en riskant gedrag 2019: kerngegevens uit het Peilstationsonderzoek Scholieren van het Trimbos-instituut.

Negende editie Modderdag was een feestje

Op 29 juni organiseerden ruim 2.500 kinderopvanglocaties en basisscholen tijdens de negende editie van ModderDag activiteiten in modder voor meer dan 90.000 kinderen. Ze leefden zich uit met ModderPaint, er werd in de modder gegrabbeld, er stonden ModderGerechten op het menu en natuurlijk werd er veel met modder gekliederd en gesmeerd.

Ruimte in curriculum voor innovatieve voedseleducatie met GrowWizzKid

Het is niet heel verrassend dat de kennis over herkomst en eigenschappen van wat we dagelijks eten, tekortschiet. Consumenten, ook leerlingen, hebben vaak weinig kennis over waar ons voedsel vandaan komt en hoe het wordt geproduceerd. Ze hebben ook niet geleerd hoe ze op basis van deze kennis keuzes kunnen maken. Op zich is dat eigenaardig want voeding raakt iedereen. Door verantwoordelijkheid voor voedselproductie bij kinderen en jongeren neer te leggen krijgt voeding een andere beleving. En dat is precies wat de lesmethode GrowWizzKid doet.

Kwart leerlingen VO ervaart stress door school en huiswerk

Een op de vier leerlingen in het VO ervaart stress door school en huiswerk, een op de vijf door drukte van alles bij elkaar, een op de tien door mening van anderen en een op de twaalf door de situatie thuis. Leerlingen uit groep 7 en 8 ervaren het vaakst stress van de mening van anderen. Dat blijkt uit het rapport ‘Geluk onder druk’, opgesteld in opdracht van UNICEF Nederland. Voor het rapport deed het Trimbos-Instituut samen met de Universiteit Utrecht en Stichting Alexander onderzoek.

Verkenning effectief alcoholbeleid op het hoger onderwijs

Van universiteiten en hogescholen wordt sinds het Preventieakkoord verwacht dat zij de verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen alcoholbeleid. Het Trimbos-instituut schreef daarom het rapport ‘Effectief alcoholbeleid op het hoger onderwijs’. Het rapport biedt ondersteuning bij het opstellen en implementeren van een alcoholbeleid voor het hoger onderwijs. Opdrachtgevers waren de Vereniging van Samenwerkende Universiteiten (VSNU), de Vereniging Hogescholen (VH) en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).