Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Nieuws

Waarom drugsvoorlichting in de klas geen goed idee is

Steeds vaker gaan scholen of politie aan de slag met drugspreventie, door kinderen voor te lichten over de gevaren van drugs. “Niet doen”, waarschuwt Martha de Jonge, Senior Projectleider Drugspreventie bij het Trimbos-instituut. “Dergelijke voorlichting kan een averechts effect hebben.” De Jonge schreef er onderstaande blog over, waarin ze uitlegt waarom drugsvoorlichting geen goed idee is en wat je wel kunt doen.

Laat jonge kinderen regelmatig bewegen en weinig langdurig stilzitten

Regelmatig bewegen en weinig langdurig stilzitten is belangrijk voor de gezondheid en goede ontwikkeling van jonge kinderen. Dat met meer beweging gezondheidswinst is te boeken was al bekend, maar voor jonge kinderen bestaan nog geen concrete beweegrichtlijnen. De Gezondheidsraad adviseert de minister voor Langdurige Zorg en Sport om naast de bestaande beweegrichtlijnen – die gelden vanaf 4 jaar – gebruik te maken van de beweegadviezen voor jonge kinderen die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft opgesteld. Dit advies is ook relevant voor kinderopvangorganisaties.

Helft alle schoolkantines gezond

De 950ste gezonde schoolkantine is een feit. Dat meldt het Voedingscentrum. Deze ambitie was opgenomen in het Nationaal Preventieakkoord. Sinds 2018 zijn er 950 scholen die één of meerdere Schoolkantine Schalen hebben behaald. Daarmee is 50% van alle schoolkantines gezond.

Vier tips uit onderzoek over kleuters en bewegen

Wat zijn de bewezen werkzame principes om de motorische vaardigheid bij het jonge kind te verbeteren? Dat was de centrale vraag in onderzoek van Pim Koolwijk, docent en onderzoeker aan De Haagse Hogeschool, en collega-onderzoekers. Ze keken daarbij naar wetenschappelijk onderzoek, dat controleerbaar is, gericht op kleuters die een normale ontwikkeling doormaken. Het leverde vier tips op.

Minister Wiersma bezoekt Gezonde School Novum

Dennis Wiersma, minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, bezocht op 14 februari gymnasium Novum in Voorburg, een Gezonde School. De aanleiding was feestelijk; de school heeft het themacertificaat Relaties en seksualiteit behaald én het was Valentijnsdag.

Lessen burgerschap mbo over voeding

Het lespakket voor mbo-studenten van het Voedingscentrum is vernieuwd. In zes lessen gaan studenten aan de slag met eten en eetgedrag. Daarbij komen vragen aan de orde als: wat krijg ik eigenlijk allemaal binnen? En is dat gezond? Hoe zit het met duurzaamheid? Hoe blijf ik verleidingen de baas?

Subsidie voor groenblauwe schoolpleinen in Rotterdam

Vanwege groot succes kunnen nog meer basisscholen in Rotterdam hun schoolplein groen en klimaatvriendelijk maken. Vanaf 9 februari is er weer subsidie beschikbaar om het schoolplein om te toveren tot een groenblauw plein. Met de groenblauwe schoolpleinen regeling van 2022 kunnen opnieuw minimaal vijf schoolpleinen subsidie krijgen op het plein aan te pakken. Aanvragen kan tot uiterlijk 1 april 2022.

Docenten willen meer aandacht voor seksuele vorming in onderwijs

Docenten vinden dat er te weinig aandacht is voor relationele en seksuele vorming in het voortgezet onderwijs, met name in de bovenbouw. Ook zijn docenten ontevreden over de inhoud: onderwerpen als wensen en grenzen, consent en seksueel plezier komen onvoldoende aan bod. Dat blijkt uit peilingen van Rutgers en Soa Aids Nederland in het kader van de Week van de Liefde, een themaweek over liefde, relaties en seks, die op maandag 14 februari 2022 in het voortgezet onderwijs van start is gegaan.

Samenwerking nodig voor voedseleducatie in het speciaal onderwijs

Het speciaal onderwijs wil het stimuleren van gezond eetgedrag van leerlingen ondersteunen, maar het huidige aanbod van voedseleducatie sluit hier niet op aan. De ideale uitkomst is wanneer lesmethodes worden ontwikkeld of aangepast op het niveau en de belevingswereld van de leerlingen in de vorm van praktijkgerichte activiteiten die een integraal onderdeel zijn op school. Dit geven leerkrachten en medewerkers aan tijdens een behoeftepeiling en expertmeeting over voedseleducatie van het Louis Bolk Instituut, in samenwerking met Special Heroes Nederland, JOGG en Jong Leren Eten. Welke haalbare verbeterpunten en kansen zien de deelnemers?

Pesten is nadelig voor interactiestijl

De manier waarop jongeren die gepest zijn omgaan met anderen, kan een rol spelen in het ontwikkelen van depressieve klachten. Dat blijkt uit onderzoek waarop Minita Franzen op 10 februari promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Schoolsportvereniging bereikt recordaantal kinderen

Schoolsportvereniging heeft in 2021 een recordaantal van 3190 Rotterdamse kinderen bereikt (in 2020 was dit aantal 2760). Zij werden via het project lid van een sportclub of stroomden door naar een vaste locaties van de sportaanbieder. Schoolsportvereniging is de naam van het project van Rotterdam Sportsupport c.q. het samenwerkingsverband tussen de (Lekker Fit!)-scholen, sportverenigingen en Rotterdam Sportsupport.

Tiende Koningsspelen, tiende KoningsspelenPakket

Op 22 april 2022 vinden voor de tiende maal de Koningsspelen plaats. Ook het KoningsspelenPakket van Geke Versprille en Linda Thuijs viert het tweede lustrum. Vanwege het feestelijk moment worden er in de weken voorafgaand aan de Koningsspelen een aantal extra downloads beschikbaar gesteld.

Rekenen meest geschikte vak voor bewegend leren

Rekenen is volgens vrijwel alle docenten het meest geschikte vak voor bewegend leren. Ook vinden vier op de vijf docenten spelling en taal geschikte vakken om bewegend leren toe te passen. Dat blijkt uit vragenlijstonderzoek van het Mulier Instituut onder voornamelijk groepsdocenten. Auteurs zijn Amika Singh en Sofie Vrieswijk.

Wiebelen mag in het dynamische klaslokaal

Jules van Meeteren is een enthousiaste gymdocent op het Aeres VMBO in Velp die verder kijkt dan de vier muren van zijn gymzaal. Hij zocht naar manieren om buiten de gymzaal bewegen bij leerlingen te stimuleren en kwam uit bij het dynamische klaslokaal. Hier kunnen leerlingen tijdens de les bewegen.

Opening vijfde ronde Lekker naar Buiten!-stimuleringsbijdrage voor scholen

Met als motto ‘Lekker naar buiten!’ kunnen scholen in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs een bijdrage aanvragen om aan de slag te gaan met activiteiten rondom voedseleducatie. Denk hierbij aan moestuinieren, koken of excursies en gastlessen op het gebied van voedsel.