Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Nieuws

Validatieonderzoek gehoorschade jongeren zoekt nog steeds middelbare scholieren

Eind 2020 zijn VeiligheidNL en het Erasmus MC een onderzoek gestart naar luistergedrag en gehoorschade bij jongeren. Inmiddels hebben 325 jongeren zich aangemeld om een vragenlijst in te vullen. Omdat niet elke jongere ook daadwerkelijk meedoet, willen de onderzoekers graag meer jongeren en bieden ze nog tot aan het eind van het eerste kwartaal van 2022 jongeren de kans om deel te nemen.

Gezonde School, de podcast

Hoe kunnen scholen bijdragen aan de fysieke en psychische gezondheid van hun leerlingen? In 'Gezonde School, de podcast' gaat journalist en podcastmaker Maarten Dallinga in opdracht van Gezonde School tien afleveringen lang op onderzoek. Hij bezoekt scholen door heel Nederland en spreekt met inspirerende experts. De eerste aflevering is dinsdag 11 januari verschenen.

Platform Perspectief Jongeren: Houd scholen te allen tijde open

Bij het opleven van het virus moet het sluiten van scholen geen optie zijn. In plaats daarvan moet gekeken worden naar wat er nodig is om het onderwijs aan leerlingen en studenten op een veilige en verantwoorde manier te laten verlopen. Dit staat in de eerste adviesbrief van het Platform Perspectief Jongeren.

Koningsmatch bij Koningsspelen

Op vrijdag 22 april vindt de 10e editie van de Koningsspelen plaats. Onderdeel daarvan is de Koningsmatch, een samenwerking tussen een basisschool en een sportaanbieder met als doel het gezamenlijk organiseren van het sportieve gedeelte van de Koningsspelen.

Jantje Beton en IVN Natuureducatie op zoek naar beste buitenleerkracht

Op 5 april is het Nationale Buitenlesdag. Jantje Beton en IVN Natuureducatie vieren deze dag dat er op scholen in heel Nederland door duizenden leerkrachten steeds meer buitenles wordt gegeven. Niet alleen op die ene dag in het jaar, maar het hele jaar door. Dit jaar zetten Jantje Beton en IVN Natuureducatie al deze leerkrachten in het zonnetje en gaan ze op zoek naar de beste buitenlesleerkracht van het jaar.

Onrust en mentale problemen in de klas: hoe pak je dat als docent aan?

Deze week gaan de scholen weer open. Maar hoe zorg je er als docent voor dat leerlingen zich goed voelen in een jaar vol ups en downs? En hoe herken je mentale problemen in de klas? Dat bespraken schoolpsycholoog Gezina Topper in de corona expert groep van het Nederlands Instituut van Psychologen en Irene Prins, teamleider op het Kaj Munk College, een middelbare school in Hoofddorp, in een uitzending van De Nieuws BV van BNNVARA op 5 januari.

Kwart van basisscholen heeft te maken met online shaming

Een op de vier basisscholen heeft te maken met het ongewenst verspreiden van digitale naaktfoto’s van leerlingen, blijkt uit onderzoek van Pointer en DUO Onderwijsonderzoek & Advies naar het basis- en voorgezet onderwijs. Dat terwijl scholen op dit moment niet verplicht zijn om les te geven over online shaming.

Ruim 3700 kinderopvanglocaties doen mee met campagne ‘Hartje winter’

Buiten spelen in de winter moet vanzelfsprekend worden. Terwijl kinderen in de zomermaanden gemiddeld 17 uur per week buiten spelen, is dit in de koude maanden slechts 8 uur per week. Daarentegen brengen kinderen veel meer tijd achter een schermpje door. IVN Natuureducatie en kinderopvangorganisatie Humankind willen met de campagne ‘Hartje Winter’ dit tij keren. Ruim 3700 kinderopvanglocaties verspreid over heel het land doen vanaf maandag 10 januari mee met de eerste landelijke editie. Het buitenspeelprogramma ‘Hartje Winter’ loopt van 10 tot en met 28 januari 2022.

Tips voor leerlingen om pesten te stoppen

Wat kun je als leerling doen als je gepest wordt? Op de website van Pestweb, een initiatief van School & Veiligheid, vinden kinderen en jongeren (po, vo) informatie over pesten op school en tips en adviezen om pesten tegen te gaan. Deze tips zijn nu aangevuld met twee mooie, informatieve animaties over ‘Hulp vragen’ en ‘Opkomen voor jezelf’. Bekijk de filmpjes op de website van Pestweb en deel ze met je leerlingen.

Gezonde School komt met hygiëne in het speciaal onderwijs

Gezonde School biedt sinds kort informatie over en tips voor hygiëne in het speciaal onderwijs. Hiermee kan er op scholen in het speciaal onderwijs structureel worden gewerkt aan het thema Hygiëne. Informatie over thema Hygiëne was eerder al beschikbaar voor het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en mbo.

Inspectie-cijfers over seksuele grensoverschrijding bekend

Woensdag 24 november publiceerde de Inspectie van het Onderwijs het jaarlijkse overzicht van meldingen die zijn binnengekomen bij de vertrouwensinspecteurs. Daaruit blijkt dat het aantal meldingen van seksueel misbruik door onderwijsprofessionals richting minderjarige leerlingen evenals vorig jaar alarmerend is.

Coalitieakkoord heft volgens Nederlands Jeugdinstituut prestatiedruk niet op

Het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) ziet dat de coalitiepartijen meer dan voorheen aandacht hebben voor de toekomstige samenleving. Dat is goed nieuws voor de jeugd, want die heeft baat bij een solidaire samenleving. Toch is er volgens het NJi onvoldoende aandacht voor de druk op het welbevinden van kinderen en jongeren.

Ontdek met kinderen zeven lichtroutes door steden in Nederland

De scholen zijn dicht, maar ook in deze periode is het voor kinderen belangrijk om te blijven bewegen. Een leuke manier voor ouders is om hun kinderen mee te nemen naar een mooie verlichte stad voor een gezellige stadswandeling. Kidsproof zette zeven suggesties op een rij.

Ik mag toch gewoon mijn mening geven?!

Nepnieuws, complotdenkers, maar ook wokeness zorgt het afgelopen jaar voor scherpe meningen on- en offline. Onder het mom van vrijheid van meningsuiting voelt men zich vrij om alles te zeggen. Voor een democratisch land is het cruciaal dat je mag zeggen en schrijven wat je vindt.

Vragen over onderwijs na laatste persconferentie

Basisscholen, middelbare scholen, mbo-scholen, hogescholen en universiteiten zijn vanaf maandag 20 december allemaal dicht. Het hele onderwijs komt stil te liggen. Het kabinet neemt daarmee het meest recente advies van het OMT over. Er zijn grote zorgen over de snelle opmars van de veel besmettelijkere omikronvariant van het coronavirus. Deze situatie roept bij ouders vragen op. Ouders & Onderwijs verzamelde per categorie de antwoorden op veelgestelde vragen.