Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Nieuws

Middelbare scholieren gezocht voor validatieonderzoek gehoorschade jongeren

VeiligheidNL en het Erasmus MC ontwikkelen in opdracht van het Ministerie van VWS een gevalideerde vragenlijst om het risico op gehoorschade bij jongeren in kaart te brengen. Om deze vragenlijst te valideren vragen ze JGZ-organisaties en scholen mee te helpen met de werving van middelbare scholieren om deel te nemen aan dit onderzoek naar luistergedrag en gehoorschade bij jongeren.

Heppie in de klas: lespakket over positieve aandacht en elkaar echt zien

De Stichting Het Vergeten Kind heeft met Heppie in de klas een lespakket ontwikkeld dat verschillende thuissituaties in de klas bespreekbaar maakt. Daardoor krijgen leerlingen meer oog en begrip voor elkaars gedrag en elkaars achtergrond. Het lespakket vermindert schaamte en oordeel en als docent zie je beter waar een kind goed in is en wat het nodig heeft van jou. Het lespakket bestaat uit 12 eenvoudige en vrolijke werkvormen die met weinig voorbereiding uit te voeren zijn. De werkvormen zijn geschikt voor de bovenbouw van het basisonderwijs en klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs.

Derde virtuele schalenparade Gezonde Schoolkantine

Op donderdag 22 april organiseert de Gezonde Schoolkantine van 13.30-14.00 voor de derde keer een virtuele schalenparade. Aanmelden kan door te mailen naar degezondeschoolkantine@voedingscentrum.nl of de brigadier uit jouw provincie.

Online congres Gezonde School NEXT

Werken aan een gezonde leefstijl op school. Hoe doe je dat, juist in deze tijd van de coronapandemie waarbij een gezonde leefstijl van leerlingen, studenten en medewerkers extra aandacht vraagt? Dat komt aan de orde tijdens het online congres Gezonde School NEXT op 31 maart.

Sense Talk: jongeren praten over seksualiteit

Sense.info heeft een nieuwe podcastserie: Sense Talk! In deze podcast praten jongeren over seksualiteit. De eerste twee afleveringen – over de eerste keer en over liefde en seks tijdens corona – staan online. Ook handig om te luisteren als je het gesprek hierover met jongeren aan wilt knopen!

Aandacht voor gezonde leefstijl op MBO neemt toe

De drijfveren voor het bieden van beweeg- en sportaanbod lijken binnen het middelbaar beroepsonderwijs (MBO) meer vanuit een bredere blik op gezondheidsbevordering dan specifiek vanuit sport- en beweegstimulering te komen. Dit blijkt uit de 0-meting bewegen, sport en gezonde leefstijl in het MBO die door het Mulier Instituut is uitgevoerd.

Social Talk – Praten over onderwerpen waar je niet snel over praat

Bij Social Talk wordt er elke week gesproken met bekende artiesten over onderwerpen waar men niet snel over praat. Zo wordt er onder andere gesproken over onderwerpen zoals depressieve gedachtes, ongezonde liefdesrelaties, schulden, angst en verkeerde vrienden. Social Talk is gemaakt met jongeren en voor jongeren. Inmiddels zijn er 7 afleveringen gemaakt. In de laatste aflevering waren de twee vloggers van BENR te gast.

Politieke Sekswijzer biedt jongeren inzicht in keuzes over seks en seksualiteit

Seks, relaties en intimiteit zijn belangrijk én politiek. Met de Sekswijzer kunnen jongeren hun eigen opvattingen hierover vergelijken met die van 11 politieke partijen aan de hand van 15 stellingen. Zo kunnen jongeren tijdens de verkiezingen op 17 maart gericht hun stem laten horen over voor hen belangrijke onderwerpen. Deze stemwijzer is op vrijdag 12 februari gelanceerd op www.politiekesekswijzer.nl en is ontwikkeld door Rutgers, Aidsfonds - Soa Aids Nederland, Amref Flying Doctors en CHOICE for Youth and Sexuality.

“Ik ben, ik ben, wie jij niet ziet”

Jezelf zijn is voor leerlingen en studenten essentieel om zich veilig en goed te voelen. Ook de adviseurs over sociale veiligheid op scholen van de Stichting School & Veiligheid krijgen hier regelmatig mee te maken. Een verhaal wat hen aangreep was dat van de 9-jarige Stef, die zich niet veilig voelde op school.

Steeds meer studenten worstelen met studiestress

Ruim de helft van de studenten kampt met angst, stress en somberheid. Veel studenten zijn hier niet open over en zoeken geen hulp. Dat blijkt uit onderzoek waarop Jolien Dopmeijer op 5 februari promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam.

Mentaal welbevinden bij les op afstand

Als men praat over de impact van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus op het onderwijs, gaat het in de meeste gevallen over leerachterstanden. Maar dat is niet het enige wat telt. Kinderen en jongeren ervaren steeds meer gevoelens van eenzaamheid, stress en depressie. Stichting School & Veiligheid adviseert om hier extra aandacht voor te hebben. Sterker nog, maak het prioriteit nummer 1: mentaal welbevinden bij les op afstand.

Corona belemmert de seksualiteit van jongeren

Online daten en flirten blijkt geen alternatief voor jongeren tijdens de coronacrisis. Jongeren gebruiken datingapps niet vaker en het versturen van sexy beeldmateriaal is zelfs afgenomen. De coronamaatregelen belemmeren jongeren in hun relationele en seksuele ontwikkeling. Ze hebben beduidend minder dates en minder seks dan voor de coronacrisis.

IVN zoekt 20 basisscholen die meedoen met het Living Lab BinnenBos

IVN Natuureducatie wil samen met partners de schoollokalen van Nederland vergroenen. Als eerste stap wordt gestart met het Living Lab BinnenBos. IVN zoekt daarvoor 20 basisscholen die het klaslokaal van groep 5/6 op een leerzame manier willen vergroenen en de aanpak samen met IVN en de partners verder willen ontwikkelen. Het Living Lab BinnenBos wordt uitgevoerd vanaf de tweede week van maart t/m begin juli.

Protocol opening basisonderwijs gepubliceerd

Op de website lesopafstand.nl is het protocol Basisonderwijs gepubliceerd. Dit in verband met de openstelling van basisscholen op maandag 8 februari, zoals door het kabinet aangekondigd op dinsdag 2 februari. Het protocol is opgesteld door PO-Raad, AOb, CNV Onderwijs, FvOv, en AVS, in afstemming met BOinK, BMK, BK, OCW en SZW. Dit protocol is gebaseerd op nadere adviezen van de betreffende autoriteiten en collegiaal getoetst door het RIVM. Het protocol is een handreiking voor de sector bij de heropening van scholen. Het kabinetsbesluit tot de opening van de scholen is leidend: alle leerlingen gaan volledig naar school, met inachtneming van de RIVM-voorschriften.

Hoe open je kinderopvang en basisschool?

De basisscholen en de kinderopvang gaan weer open. Fijn nieuws. En toch roept de opening van scholen en de kinderopvang ook veel vragen op. Het Nederlands Jeugdinstituut roept professionals op jezelf en je kinderen rust te geven om weer in dit ritme te komen. Ook kijkt het NJI naar wat kan helpen.