Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Nieuws

Online Jaarcongres Gamen en Bewegen

Op dinsdag 9 maart vindt van 14.00 tot 17.15 het online jaarcongres Gamen en bewegen plaats, een initiatief van House of Esports en Arko Sports Media. Gamen vormt een belangrijk deel van de hedendaagse lifestyle van (veelal) jongeren. Deze lifestyle omvat een combinatie van sport, cultuur, entertainment, games, muziek, social media, mode en uitgaan. Gaming heeft veel potentie en mits op de juiste manier gefaciliteerd en gepositioneerd vormt het een belangrijk middel om de jeugd te bereiken en meer te laten bewegen. Gaming worden steeds meer gezien als sport (esports) en steeds vaker door overheden ingezet bij interventies.

Ideale meetinstrument voor motorische vaardigheden bij kinderen bestaat nog niet

Het aanbod van meetinstrumenten om motorische vaardigheden te meten bij jonge kinderen is groot en divers. Een ideaal instrument bestaat echter niet. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut. De selectie van een instrument is namelijk afhankelijk van wat men precies wil bereiken met de meting (bijvoorbeeld screenen of monitoren/bijhouden van ontwikkeling) en van de mate waarin het instrument aansluit bij de specifieke behoeftes van de setting waarin het instrument gebruikt gaat worden (bijvoorbeeld dat het niet te veel tijd mag kosten of dat van tevoren uitgebreide training nodig is). De bestaande instrumenten voldoen in grote lijnen aan deze behoeftes maar er bestaat wel ruimte voor verbetering.

Vanuit waarden kijken naar digitalisering in het MBO

Worden publieke en onderwijswaarden zoals gelijkheid, menselijkheid en autonomie door digitalisering bevorderd of geschaad? Hoe zorgen MBO-instellingen dat die waarden vooral worden versterkt? Hoe vinden zij de balans? Kennisnet stelt in een podcastserie, gemaakt in samenwerking met saMBO-ict voor het programma Doorpakken op digitalisering, het middelbare beroepsonderwijs centraal.

VeiligheidNL onderzoekt kinderveiligheid

VeiligheidNL wil graag weten hoe kinderveiligheid deel uitmaakt van je werk in de kinderopvang en hoe je de dienstverlening ervaart van VeiligheidNL. Daarom roept VeiligheidNL jou als professional in de kinderopvang op om mee te doen aan het onderzoek van VeiligheidNL.

Subsidie Watertappunten

Alle scholen in het primair onderwijs, speciaal onderwijs, het voorgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs in Nederland kunnen gebruikmaken van de derde ronde van de subsidie Watertappunten 2021 voor de aanschaf en realisatie van een nieuw watertappunt. Alleen bij sprake van over-inschrijving maakt de subsidie Watertappunten gebruik van criteria die zijn opgesteld door een selectiecommissie. Hierbij speelt de volgorde van registratie voor de regeling geen rol.

Scholen moeten voldoende aandacht geven aan kinderen met een moeilijke thuissituatie

Gemeenten moeten de samenwerking met het onderwijs versterken om de positie van de 80.000 kinderen in Nederland te verbeteren, die opgroeien in zeer sociaal arme gezinnen waar thuis veel problemen spelen. Dat is een van de drie aanbevelingen richting gemeenten van de Stichting Het Vergeten Kind. De drie aanbevelingen zijn bedoeld om het sociaal isolement te doorbreken. Ze zijn afkomstig uit het onderzoek dat de Stichting Het Vergeten Kind deed.

Vereniging Sport en Gemeenten presenteert magazine ‘BUURTSPORTCOACH. Onderwijs’

Vereniging Sport en Gemeenten presenteert het magazine ‘BUURTSPORTCOACH. Onderwijs’, een uitgave van Arko Sports Media. De rode draad in dit magazine is de rol van de buurtsportcoach/cultuurcoach in relatie tot het onderwijs. Het biedt inzicht in wat er op lokaal gebied gebeurt om mensen in beweging te brengen. Zeker in deze periode is dat van groot belang gebleken.

Breng je online les in beweging!

Nederland zit op slot, de scholen zijn dicht. Kinderen krijgen thuis les, zittend aan de keukentafel achter een beeldscherm. Inderdaad, zíttend. Dat kan anders. Juist in deze tijd waarin aandacht voor bewegen meer dan ooit belangrijk is. Precies daarom wil Wieblie je in twee workshops – op 27 januari en 3 februari – inspireren met actieve werkvormen, waarmee je de kids uit jouw klas in beweging kunt brengen, ook tijdens jouw online les! Want Bewegend Leren in je klas is één, Bewegend Leren tijdens je les op afstand is a different cookie.

Somber of angstig? Dit is wat je kan doen

Door corona zijn de donkere januaridagen voor veel mensen nog donkerder dan andere jaren. Het kan ervoor zorgen dat je je somber of angstig voelt. Dit zijn hele menselijke eigenschappen. Maar wanneer spreken we van een depressie of angststoornis? En wat kun je eraan doen? In de podcastserie Donkergrijze cellen van de Hersenstichting, partner van Gezonde Leefstijl Op School, vertelt psychiater Floortje Scheepers hier meer over.

Vijf tips voor thuisonderwijs

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zijn scholen dicht. Dit betekent dat de meeste kinderen niet naar school gaan. Zij volgen het onderwijs thuis. Dit vraagt tijd en aandacht van ouders en kinderen. Onderstaande tips van het Nederland Jeugdinstituut kunnen helpen in deze periode.

Samen zijn wij iedereen

Als docent in het MBO weet je hoe belangrijk een goede sfeer in de klas is. Als iedereen erbij hoort en meedoet met respect voor bestaande verschillen werkt dat positief door in het studieresultaat van je studenten. Is dit zichtbaar en voelbaar, dan wordt school een veilige plek voor iedereen. Met de website https://inclusiefmbo.nl/ en de campagneweek ‘Samen zijn wij iedereen’, die van 15 tot en met 19 maart loopt, vragen de initiatiefnemer Stichting School & Veiligheid en de samenwerkingspartners – Anne Frank Stichting, Critical Mass, Diversion, ECBO, Human Dimensions, Nieuw Wij, Samen Sterk zonder Stigma, Sex Matters, Theater aanZ en Theatergroep Playback – aandacht voor het belang van een inclusief klimaat in het MBO.

Ouders brugklasleerlingen tevreden over ondersteuning in coronajaar

Leerlingen die afgelopen zomer de overstap van de basisschool naar de middelbare school hebben gemaakt zijn volgens de meeste ouders (82%) ondanks de schoolsluiting goed terecht gekomen. Ouders zijn blij met de begeleiding tijdens de coronaperiode. Dat blijkt uit onderzoek van Ouders & Onderwijs onder ouders van kinderen in de brugklas.

Toename messenbezit onder jongeren

Het afgelopen jaar heeft een aantal zeer ernstige incidenten plaatsgevonden waarbij minderjarigen messen gebruikten. De toename van messenbezit onder jongeren is een zorgelijke ontwikkeling die ook Stichting School & Veiligheid op de voet volgt.

Vier jaar Gezonde Kinderopvang

Het programma Gezonde Kinderopvang bestaat vier jaar en staat op de drempel van een nieuwe programmaperiode (2021 tot 2025). Wat is er gedaan en wat is er samen met de professionals in gang gezet binnen de kinderopvang? Een factsheet zet het op een rijtje.

21.000 leerlingen doen aanbevelingen voor onderwijs op afstand

Een goede (thuis)werkplek en (individuele) aandacht voor hulpvragen van de vakdocent. Dit zijn belangrijke factoren om de leermotivatie bij leerlingen hoog te houden tijdens onderwijs op afstand. Dat blijkt uit een onderzoek van Femke Geijsel (Radboud Docenten Academie) Tessa Jenniskens en Annemarie van Langen (KBA Nijmegen ) onder 21955 leerlingen.