Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Nieuws

Online zomerworkshops Schoolkantine Brigade

Op 29 en 30 juni en 2 en 7 juli geeft de Schoolkantine Brigade een aantal online zomerworkshops. Maak kennis met de nieuwe Kantinescan: hét hulpmiddel om erachter te komen hoe gezond jouw kantine is. Leer alles over het maken van beleid. Of stuur een recept in en leer hoe je dit recept gezonder kan maken. De workshops duren maximaal een uur en zijn gratis.

Online bijeenkomst over kwaliteitsontwikkeling en geleerde lessen in coronatijd

Het Nederlands Jeugdinstituut en het Steunpunt Passend Onderwijs organiseren een gratis online bijeenkomst op 7 oktober voor professionals werkzaam in bovenschoolse voorzieningen en samenwerkingsverbanden. Het eerste deel draait om kwaliteitsontwikkeling en het toezichtskader van de Onderwijsinspectie. Het tweede deel gaat over de geleerde lessen in coronatijd, zoals de meerwaarde van stoepgesprekken en de mogelijkheden van afstandsonderwijs.

Schoolleiders VO: 1,5 meter afstand houden grote uitdaging

Schoolleiders in het VO zijn tevreden over hoe het verder opengaan van de VO-scholen vanaf maandag 2 juni is verlopen. Wel vindt ruim de helft van hen de handhaving van de 1,5 meter afstand tussen leerlingen een grote tot zeer grote uitdaging. Ook de combinatie van fysiek en afstandsonderwijs is – zeker op de langere termijn – volgens veel schoolleiders ingewikkeld. Dat blijkt uit een enquête die de VO-raad op juni – een week na het weer verder opengaan van de scholen –hield onder ruim 450 eindverantwoordelijk schoolleiders.

Heropening scholen verloopt goed, wel uitdagingen rond personeelstekort

Er zijn meer leerlingen op school, de voortgang is over het algemeen constant en scholen zijn over het algemeen tevreden over de eerste week van de volledige heropening. Dat blijkt uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) onder 726 schooldirecteuren. Wel zien schoolleiders nog problemen rondom het personeelstekort. Volgens vrijwel alle schoolleiders zijn meer investeringen nodig om het personeelstekort aan te kunnen pakken.

‘Leer kinderen om te gaan met onzekerheid’

De angst voor besmetting met het coronavirus was de afgelopen weken voor ouders reden om hun kind thuis te houden en voor onderwijs en opvang reden om kinderen met een snotneus te weren. Over neusverkoudheid bij jonge kinderen heeft het RIVM nu duidelijkheid geschapen, maar zo lang er geen geneesmiddel of vaccin is tegen dit coronavirus, blijven we leven met angst en onzekerheid, signaleert Anita Kraak, senior adviseur bij het Nederlands Jeugdinstituut. “Angst is een slechte raadgever als die het belang van het kind overstijgt. We moeten kinderen juist leren omgaan met onzekerheid.”

Help mee met het onderzoek naar een gezonde schoollunch

Het stimuleren van gezond eetgedrag bij kinderen is belangrijk. In het project ‘De Gezonde Schoollunch’ wordt onderzocht wat erbij komt kijken als kinderen hun lunch niet van huis meenemen, maar een gezonde lunch op school krijgen aangeboden. Wageningen University & Research doet hier onderzoek naar samen met de Vrije Universiteit van Amsterdam en een aantal partners.

Staat van de Ouder 2020

Hoe denken ouders over het onderwijs aan hun kind? Wat vinden ze van de kwaliteit van het onderwijs? Lees het in de Staat van de Ouder 2020. Staat van de Ouder is het jaarlijkse onderzoek van Ouders & Onderwijs naar de mening en ervaring van ouders.

Veel geleerd tijdens thuisblijven, maar dan anders

De scholen in Nederland zijn een aantal weken dicht geweest. Ouders kregen de rol van thuisonderwijzer toegeschoven en scholen deden hun best om thuisonderwijs zo goed mogelijk te organiseren. Kinderen hebben de leerstof misschien niet op de vooraf geplande manier doorlopen. Maar daartegenover staat dat veel kinderen zich in deze bijzondere situatie juist op andere vlakken hebben ontwikkeld.

206 scholen aan de slag met thema Relaties en seksualiteit

Eind mei hebben 206 scholen gehoord dat zij gebruik kunnen maken van de Stimuleringsregeling Gezonde Relaties & Seksualiteit. “Een fantastisch resultaat”, zegt projectleider Merel Hendriks, “want al deze scholen hebben besloten om extra aandacht te gaan besteden aan dit belangrijke thema. Via de regeling geven we ze een extra steuntje in de rug.”

Prinses Beatrix opende dertiende editie nationale Buitenspeeldag

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix opende woensdag 10 juni de dertiende editie van de nationale Buitenspeeldag. Prinses Beatrix gaf het startsein voor deze historische dag vanuit Speeltuinvereniging Baarn in het bijzijn van Dave Ensberg-Kleijkers, directeur-bestuurder van Jantje Beton, en Maurice Hols, algemeen directeur ViacomCBS Noord-Europa.

Stopstone app helpt jongeren en jongvolwassen om te stoppen met roken

Het Trimbos Instituut heeft een app ontwikkeld die jongeren en jongvolwassenen tussen de 14 en 24 jaar op een aantrekkelijke en laagdrempelige manier ondersteunt bij het stoppen met roken en het volhouden ervan. De Stopstone app biedt ondersteuning op momenten dat de jongere in verleiding komt om te roken.

Onderzoek NRO: Wet passend onderwijs pakt verkeerd uit

Het passend onderwijs heeft de afgelopen jaren te maken gehad met een te krap budget, bureaucratie en stroperigheid. Het was de bedoeling dat er meer kinderen met een handicap, leer- of gedragsprobleem naar een reguliere school konden gaan, maar dat is niet gelukt. Dat zijn de conclusies uit de evaluatie van het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO), die in opdracht van het ministerie van Onderwijs werd uitgevoerd.

Dertiende editie Nationale Buitenspeeldag

Buitenspelen is superbelangrijk, ook nu. Daarom organiseren kinderzender Nickelodeon en Jantje Beton op woensdagmiddag 10 juni de dertiende editie van de Nationale Buitenspeeldag. Ze doen daarbij een oproep aan alle kinderen: ‘Laten we vieren dat we buiten mogen spelen!’

Inschrijfdata EU-Schoolfruit- en groente 2020-2021 bekend

Tussen 31 augustus en 11 september kunnen scholen zich via euschoolfruit.nl inschrijven voor het EU-Schoolfruit- en groenteprogramma 2020-2021. Deelnemende scholen ontvangen gedurende 20 weken, 3 porties groente en fruit per leerling, per week.

Ruim een kwart PO-leerlingen heeft ondermaatse motoriek

Ruim een kwart van de PO-leerlingen heeft een ondermaatse motoriek. Bij 4-6-jarigen is dat 28%, bij 6-9-jarigen 29% en bij 9-12-jarigen 25%. Dat blijkt uit de uitkomsten van de MQ Scan, die in 2019 bij meer dan 70.000 leerlingen op 428 PO-scholen werd afgenomen. De scan is ontwikkeld door De Haagse Hogeschool, Vrije Universiteit Amsterdam en Athletic Skills Model.